Najbardziej nietrafione zakupy

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Goddard

Re: Najbardziej nietrafione zakupy

Post autor: Goddard » czwartek 21 kwie 2011, 09:25

Moim najbardziej nieudanym zakupem był Roland D-10. Sprzedawca twierdził, że to praktycznie to samo co D-50, a ja mu uwierzyłem… Niestety bardzo się mylił. D-10 to chudzinka. Po paru miesiącach sprzedałem (za tyle samo co kupiłem) i dołożyłem do D-50, którego mam zresztą do dziś.

Inna rzecz, która była w pewnym sensie pomyłką to Amiga. To świetny sprzęt, mam do niego wiele sentymentu do dziś. Zresztą założę się, że połowa forumowiczów zaczynała tak samo jak ja - na początku lat 90. w 4-ścieżkowym Protrackerze. Problem w tym, że ja się trzymałem Amigi przez następne 10 lat! :) W pewnym momencie zmieniłem model na Amigę 4000, tylko po to, żeby móc z kolei nabyć kartę dźwiękową, później musiałem się zaopatrzyć w kartę turbo, bo wszystko chodziło za wolno, następnie przełożyć całość do obudowy tower, bo w desktopie miejsca brakło itede, itepe. Pamiętam też jak miksowałem pewien kawałek. Do podkładu, który był zrobiony na wielokanałowym trackerze DigiBoosterPro (odpowiednik pecetowego FastTrackera) dołożyłem żywe gitary, a całość montowałem w takim prymitywnym wielośladzie. Dość powiedzieć, że na wygenerowanie pogłosu na gitarze czekałem chyba z godzinę (bez przesady), a render całości zajmował drugie tyle! :) Wtedy coś mnie olśniło i w 2002 kupiłem PC. Zdałem sobie wówczas sprawę, że nic nie wiem o VST, a ostatnie lata przespałem – dawni koledzy Amigowcy wydawali już płyty, koncertowali, a ja musiałem uczyć się wszystkiego od zera. No ale nie ma tego złego :)

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » czwartek 21 kwie 2011, 09:56

...
Norma jest że wychodzisz ze sklepu z nowym sprzętem a jego cena za progiem automatycznie jest 30% niższa(w wiekszości wypadków)

emu 1212m za 1100 sprzedana po ok 7 latach za 200 pln :) ale przynajmniej na siebie zarobiła.Skorzystałem bo za 500 kupiłem 1820m które juz na siebie nie zarobi heheh ale przez kolejne 2-3 lata będzie sprawiało przyjemność(mam nadzieję)

Swoją droga jak sie maja czuć ludzie którzy przed świętami kupili duże LCD LG których obecnie ceny spadły 25-30% :)

Tak to jest panowie

Byłem blisko zakupu HD DVD...to byłaby wtopa jakich mało

...

...

Ja jak kupowałem 3 lata temu m3 to dałem coś koło 7000 a dziś 9500zł, to jest ciekawe:)

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » czwartek 21 kwie 2011, 10:46

...Ja w 2004 wyciągnołem z komisu w OSLO Proteusa 2000 za ok.2000 pln,i pogoniłem to za 2 lata za jakieś 900.Tragedia!
Dziś mam to samo z E-mu 0404...o właśnie ta cena to przez to że tę karte wypuścili:)
a w 97 w niemczech,kupiłem za 800-DM Rolanda JW-50,to dopiero był brzmieniowy szajs,ale potrzebowałem czegoś jako drugi parapet do cyrku,ale poszedł po roku w czyjeś rece za 800 pln więcej.Może za chwile pojawi się tu czyjś post ,na temat tego sprzętu;)
...

Proteusa 2000 kupiłem za 3.500 zł, a sprzedałem za 1.300 i uważam, że cena sprzedaży była w miarę atrakcyjna :) Na szczęście zarobił na siebie wcześniej. Natomiast jeżeli chodzi o główny wątek, to trochę przegrani są wielbiciele hardware :) Softy można przetestować i kupić "w jasno" dokładnie to, czego się potzrebuje. Gdy uwzględnimy jeszcze upgrade, to nie żałuję, że w pewnym momencie przesiadłem się na instrumenty VSTi :) I naprawdę nikt mnie nie jest w stanie przekonać, że jestem w błędzie :) Nie ma fizycznej możliwości, żebym zrobił "nietrafione zakupy" :)

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 21 kwie 2011, 11:05

...
Inna rzecz, która była w pewnym sensie pomyłką to Amiga. 
 ...

No to witam w klubie. Ja bylem bardziej przyklejony do Octameda.  A wielosladowe nagrywanie w PC odkrylem troche wcześniej niż ty. Ale i tak za późno.  Jednak nie uważam jako straconych, lat spędzonych z Amigą. Ten komputer uczył, jak radzić sobie w każdej sytuacji.  

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » sobota 23 kwie 2011, 13:15

...
...
Inna rzecz, która była w pewnym sensie pomyłką to Amiga. 
 ...

Ja ostatnio kupiłem za 200 ATARI STE z Cubasem na dyskietce. Fajnie się na tym pracowalo, zrobiłem kilka fajnych numerów. Jestem zadowolony, praca z Sysex jest super, nic mnie nie rozprasza, żadne facebooki i maile, youtube i inne. Czarnobiały monitor... Człowiek czuje fajny klimat, dużo zabawy, uczy się ergonomii pracy i skupia się tylko na muzyce. To był mój udany zakup. Polecam!

Z nieudanych zakupów... Marian Marc 4 DIGI, który w połowie nie działa - 600 pln. Zdecydowanie Korg Poly800 - fajny, ale bez zastosowania (przynajmniej dla mnie).

Z glupich sprzedaży - Yamaha DX7, Korg MS2000... bardzo żałuję tego ostatniego.

Najbardziej udany zakup? Korg M1 - mój ulubiony instrument. Najbardziej ograniczony z całego mojego sprzętu, ale kocham ten sprzęt...

[addsig]
Sprzedam Roland Juno 60 w idealnym stanie!

ODPOWIEDZ