Jaka płyta główna?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
stereophonic
Kontakt:

Re: Jaka płyta główna?

Post autor: stereophonic » piątek 28 lis 2003, 10:51

już poszło w ludzi.

Groover...

za taka cene to pewnie wędka ? ........ potem jeszcze nieprzyjemnosci albo policja , Ten sprzet trzyma cene , przynajmniej w polsce , 2408mk3 kosztuje 5500 zł , a rozni sie od 2408Mk2 tylko tym ze nagrywa i odtwza 96 khz i ma jedno wiecej pokretło , zreszta do 2408 mk2 jest oprogramowanie ktore pozwala na odwtarzanie plikow 24bit 96 khz , takze strasznych zmian niema
Pozdrawiam Stereophonic

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » piątek 28 lis 2003, 11:23

...

już poszło w ludzi.

Groover...

za taka cene to pewnie wędka ? ........ potem jeszcze nieprzyjemnosci albo policja ,

## nie - kolega likwidował "studio". Sprzedawał cały sprzęt. W sumie szkoda, że nie miałem wówczas kasy na boku

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 28 lis 2003, 14:33

Ja trochę późno, ale lepiej niż wcale.

Co do konfigu komputera dla Uli - płyta jak najbardziej Asus (sam miewam tylko Asusy i nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów) ale P4C800 bez De Luxe'a. Jeśli RAID (skąd inąd potrafiący nieźle w komputerze do audio nakrzaczyć) to z P4C800 - E, bo tam jest on zintegrowany w mostku południowym. Nie brał bym natomiast proca 3GHz. Wyrzucone pieniądze. Optimum to 2.4 czy 2.6 (oczywiście na FSB 800). Tak naprawdę to takie same kawałki krzemu (te szybsze najwyżej są wycinane ze środka wafla), a powstałe z nich procesory różnią się jedynie mnożnikiem. Jeśli w pewnym momencie odkryjesz niedostatki mocy, a jest to możliwe jedynie jeśli chodzi o walkę z wysoką latencją w większych projektach, są to procesory wyjątkowo wdzięczne w podkręcaniu. Sam mam 2.4 podkręcone do 3 i działa max stabilnie nawet przy boxowym chłodzeniu. Pamięci - jak najbardziej 2x512 (oczywiście w dual chanel), ale tu preferowałbym zwykłe Kingstony Value. W pracy z audio porównywalna wydajność z Hyper X'ami (również od Kingstona) czy wspomnianymi tu wyżej Geil'ami, a różnicę w cenie lepiej zainwestować w coś innego. Nie pamiętam modelu twojej płyty, ale może zaistnieć również konieczność zmiany karty graficznej (różnica napięć AGP: 3.2 w starszych i 1.5 w nowszych).

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » piątek 28 lis 2003, 14:49

...Ja trochę późno, ale lepiej niż wcale.

Co do konfigu komputera dla Uli - płyta jak najbardziej Asus (sam miewam tylko Asusy i nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów) ale P4C800 bez De Luxe'a. Jeśli RAID (skąd inąd potrafiący nieźle w komputerze do audio nakrzaczyć) to z P4C800 - E, bo tam jest on zintegrowany w mostku południowym. Nie brał bym natomiast proca 3GHz. Wyrzucone pieniądze. Optimum to 2.4 czy 2.6 (oczywiście na FSB 800). Tak naprawdę to takie same kawałki krzemu (te szybsze najwyżej są wycinane ze środka wafla), a powstałe z nich procesory różnią się jedynie mnożnikiem. Jeśli w pewnym momencie odkryjesz niedostatki mocy, a jest to możliwe jedynie jeśli chodzi o walkę z wysoką latencją w większych projektach, są to procesory wyjątkowo wdzięczne w podkręcaniu. Sam mam 2.4 podkręcone do 3 i działa max stabilnie nawet przy boxowym chłodzeniu. Pamięci - jak najbardziej 2x512 (oczywiście w dual chanel), ale tu preferowałbym zwykłe Kingstony Value. W pracy z audio porównywalna wydajność z Hyper X'ami (również od Kingstona) czy wspomnianymi tu wyżej Geil'ami, a różnicę w cenie lepiej zainwestować w coś innego. Nie pamiętam modelu twojej płyty, ale może zaistnieć również konieczność zmiany karty graficznej (różnica napięć AGP: 3.2 w starszych i 1.5 w nowszych)....

Dziekuje :) A jesli moge sie spytac , jak jest róznica Miedzy Asusem P4C800 DE LUXE , a P4C800 ?

No własnie ktos juz pisał ze lepiej wybierac płyty bez "RAID " nie bardzo wiem co to oznacza ?
Pozdrawiam Ula :)

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » piątek 28 lis 2003, 15:21

ale może zaistnieć również konieczność zmiany karty graficznej (różnica napięć AGP: 3.2 w starszych i 1.5 w nowszych)....

Oczywiscie ze bede chciała zmienic karte graficzną , myslałam o takiej do której mozna podłączyc dwa monitory , lecz podobnie jak w przypadku płyty głównej nie orietuje się jaką powinnam wybrac

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » piątek 28 lis 2003, 15:28

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7094

Ja bym brał ABITa - najwydajniejsza płyta pod P4. A pamięci powyżej 400 MHz i procesor 2,4 HT - szkoda kasy na 3 giga bo 2,4 też pójdzie na 3 giga. A wtedy właśnie potrzebne będą pamięci szybsze niż 400Mhz - w sumie będzie to komputer szybszy niż oryginalny 3 GHz bo będzie miał wyższą magistralę. Kartę weź Ati Radeon z funkcją Hydra Vision ( dwa monitory ) najlepiej jakiś niższy model bez wentylatora, a dobrej marki np. Hercules.

Awatar użytkownika
muscato

Post autor: muscato » piątek 28 lis 2003, 16:26

...http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7094

Ja bym brał ABITa - najwydajniejsza płyta pod P4. A pamięci powyżej 400 MHz i procesor 2,4 HT - szkoda kasy na 3 giga bo 2,4 też pójdzie na 3 giga. A wtedy właśnie potrzebne będą pamięci szybsze niż 400Mhz - w sumie będzie to komputer szybszy niż oryginalny 3 GHz bo będzie miał wyższą magistralę. Kartę weź Ati Radeon z funkcją Hydra Vision ( dwa monitory ) najlepiej jakiś niższy model bez wentylatora, a dobrej marki np. Hercules....

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8618

a oto wersja tańsza, bez HT aler z możliwością przetaktowania magistrali

tyak samo j.w. bez Duala na RAMie ale i tak można 2*512 400MHz, i porocek tez 2 - 2,4

ja sam tak zrobilem i jest równiutko i czyściutko

pozdr
residance - warsaw
destination - space

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 04 gru 2003, 13:11

jak jest róznica Miedzy Asusem P4C800 DE LUXE , a P4C800 ?

No własnie ktos juz pisał ze lepiej wybierac płyty bez "RAID " **********************

Sorry, że znów późno, ale jakoś ostatnio czas mnie goni...

Ad rem. De Luxe od nie De Luxe różni się, oprócz jakiś pierduł, obecnością kontolera RAID (Promise) i obsługą Fire Wire. Co do RAID, to jest patent polegający na zapisie danych na kilku dyskach jednocześnie (oczywiście o ile się je wcześniej podłączy) czy to w celu zwiększenia prędkości zapisu, czy bezpieczeństwa danych (np od razu 2 kopie). Zamysł skądinąd słuszny, tyle że sporo kart ma problemy ze współpracą z RAIDem. Niektórzy producenci (np. RME) wręcz rekomendują nie stosowanie go. Dlatego jeśli nie jesteś absolutnie pewna, że twoja karta "da radę" to nie ma sensu wydawać tych kilku dodatkowych zł. na coś, co i tak trzeba w BIOSie potem wyłączyć (a przy flashowaniu znów się włączy, jak zapomnisz wyłączyć, WIN będzie się upominał o sterownik więc na abarot restart - same kłopoty ).

Jeśli zaś masz pewność, że twoja karta współpracuje z RAIDem, wtedy i tak lepiej kupić P4C800-E, bo ona oprócz dodatkowego kontrolera ma obsługę RAIDu przez mostek południowy (ICH5R), a nie kontroler "przyklejony" do szyny PCI, co daje wyższą prędkość - 150 MHz do 133 MHz.

Zaś co do grafiki, to jeśli będzie to komputer tylko muzyczny rekomendował bym nieśmiertelnego Matroxa G550. Radeony są niezgorsze, ale pod względem jakości obrazu wygrywa Matrox (szczególnie w wyższych rozdzielczościach i przy 2 monitorach).

Co do kompleksowej modernizacji możesz skontaktować się z nimi: http://www.musiccrater.pl/index.php

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » piątek 05 gru 2003, 10:21

Zaś co do grafiki, to jeśli będzie to komputer tylko muzyczny rekomendował bym nieśmiertelnego Matroxa G550. Radeony są niezgorsze, ale pod względem jakości obrazu wygrywa Matrox (szczególnie w wyższych rozdzielczościach i przy 2 monitorach).

Co do kompleksowej modernizacji możesz skontaktować się z nimi: http://www.musiccrater.pl/index.php

...

Dziękuje Paweł za wyjaśnienia :) weszłam na ta stronę i sprawdziłam ceny , maja dość duże narzuty , no ale to jest sklep i nie ma co sie im dziwić , Wiem ze Matrox do dobra karta , ale czy przy dzisiejszej technologji 32 Mb to nie za mało ? i tak będę czekała do po nowym roku , także myślę ze sporo może sie zmienić w cenach a może nawet i w sprzęcie :)

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 05 gru 2003, 12:08

...weszłam na ta stronę i sprawdziłam ceny , maja dość duże narzuty , no ale to jest sklep i nie ma co sie im dziwić ,

Mówisz? Mnie bardziej chodziło o to, że mogą zająć się modernizacją samego komputera. Być może nie ma tam tego opisanego.

Wiem ze Matrox do dobra karta , ale czy przy dzisiejszej technologji 32 Mb to nie za mało ?

Zależy do czego. Do gier z pewnością, ale do pracy z dźwiękiem nie powinno. Ileż jest w takim muzycznym programie tekstur do załadowania do pamięci?

i tak będę czekała do po nowym roku , także myślę ze sporo może sie zmienić w cenach a może nawet i w sprzęcie...

Może zaraz po Nowym Roku to nie, ale na wiosne zapowiadane są premiery kilku nowych rzeczy. Przede wszystkim procesory P IV Prescott. (btw płyty Asusa mają być kompatybilne z ich pierwszą edycją) Ponadto sporo mówi się o PCI Expres. Na sprawdzone karty w tej technologii przyjdzie nam jeszcze pewnie trochę poczekać, ale płytę z jej obsługą być może dobrze by było mieć. Choć z drugiej strony z reguły "żywot" porządnej karty w naszym komputerze jest dłuższy niż płyty głównej, a poza tym jakoś osobiście nie zauważyłem przy obecnej technologii kart, by przepustowość dotychczasowego PCI było akurat wąskim gardłem znanych mi systemów.

ODPOWIEDZ