Laptop Apple iBook?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Mayewsky
Kontakt:

Re: Laptop Apple iBook?

Post autor: Mayewsky » niedziela 07 mar 2004, 00:33

...iMac G4 933 Mhz 256 RAM, 60GB contra Notebook Athlon 2600+ , 256 RAM, 60GB, oba w cenie detal około 6500,-

Ten maczek dostanie w teke, niestety, bo wolniejszy jest i tyle

Nie jest eleganckie porownywanie komputerow z zegarami rozniacymi sie ponad dwuipolkrotnie......

Na Mac'ach sie nieznam, ale wiem, ze tak przeliczać nie można. Rzomawiałem natomiast z jednym gościem, który obecnie studiuje w USA informatyke w Berkley (nie pisze aby wynieść 'tytuły" na piedestał bo znacie moje podejście do tego, ale po to, aby wykazać, ze gościu coś umie - tak na marginesie, [racuje jako informatyk w jednej z firm w USA, ktora to go zciągneła tam z polski, dała prace i opłaciła studia, wiec chyba jest dobry) oto co stwierdził :

- Macki sa tak zaawansowane technologicznie, ze PC jeszcze ze 100 lat bedą do tego dochodzić

- jak ktos porównuje parametry pc do maca po "typowych danych" to uciekaj od niego jak najdalej.

Pozatym, przypomina mi sie jeszcze reklama w EiS sprzed paru lat, gdzie to reklamowano Mac'a z zegarem zdaje sie 233 i 300 MHz i dopisując - 2 krotnie wydajniejszy niz porównywalny PC (zegar około 500-600 MHz).

Nie jest więc chyba tak zle, nie ?
Mayewsky

(GG - 4039365)

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » niedziela 07 mar 2004, 01:15

Mam propozycje dla tych których nie stać na kupno G5.

Można na Ebay kupić obudowę do G5.

Wystarczy kilka godzin w warsztacie ślusarskim i masz Pc -ta w obudowie G5.

Zobacz link

pozdrawiam

Sroka
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » niedziela 07 mar 2004, 01:22

- Macki sa tak zaawansowane technologicznie, ze PC jeszcze ze 100 lat bedą do tego dochodzić

Nic dziwnego że firmy informatyczne przenoszą się z USA do Indii skoro informatycy mówią takie głupoty.

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » niedziela 07 mar 2004, 01:27

......iMac G4 933 Mhz 256 RAM, 60GB contra Notebook Athlon 2600+ , 256 RAM, 60GB, oba w cenie detal około 6500,-

Ten maczek dostanie w teke, niestety, bo wolniejszy jest i tyle

Nie jest eleganckie porownywanie komputerow z zegarami rozniacymi sie ponad dwuipolkrotnie......

Taktowanie Athlona 2600+ to 1917 Mhz.

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » niedziela 07 mar 2004, 01:39

Rzomawiałem natomiast z jednym gościem, który obecnie studiuje w USA informatyke w Berkley (nie pisze aby wynieść 'tytuły" na piedestał bo znacie moje podejście do tego, ale po to, aby wykazać, ze gościu coś umie - tak na marginesie, [racuje jako informatyk w jednej z firm w USA, ktora to go zciągneła tam z polski, dała prace i opłaciła studia, wiec chyba jest dobry)

Wiesz, nie był bym taki pewien do końca tego co on robi skoro pisze takie brednie. Widziałeś ze pracuje w tej firmie, czy tylko ci tak powiedział?

Opowiada ci że pracuje jako informatyk, a w reczywistości zaiwania na budowie z "two by four" w ręku.

W Ameryce nie potrzebują ściągać polskich informtyków, oni mają swoich do bólu.

pozdrawiam

Sroka

P.S. Wyjaśnienie " two by four" określenie deski o wymiarze 2 inch na 4 inch

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » niedziela 07 mar 2004, 09:20

Wczoraj rozmawiałem kilka godzin z gościem, który mam PC i MAC. Powiedział mi, że udało mu się zwiesić MACa, ale on potrafi zawiesić, każdy komputer, klawisz, sampler i telefon komórkowy

On nie ma zamiaru rezygnować z PC, gdyż jest idealny do takiego domowego użytku, ale MACa wykorzystuje do pracy z muzyką (hobbystycznie) i grafiką (zawodowo). Twierdzi, że w Polsce dużo ludzi krytykuje MACa, tylko dla tego, że jest na niego bardzo mało programów pirackich. On mnie zachęcił do MACa jeśli chodzi o pracę, natomiast jeśli chce się mieć komputer uniwersalny, do gier, oglądania filmów itd. to poleca PC.
[addsig]
gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » niedziela 07 mar 2004, 13:11

Za okolo 6000-7000 zl mozna kupic nowego Laptopa PC P4, ktory z powodzeniem sprawdzi sie w roli mobilnego studia i bedzie wydajniejszy od Powerbooka G4, nie mowiac o iBook`u.

Sam zdecydowalem, ze jesli kupie laptopa Apple, to bedzie to dopiero model G5. Niestety nie wiadomo ile one beda kosztowaly. W kazdym razie na pewno nie kupie w Polsce, ani nigdzie indziej w Europie. Firma Apple zapomniala obnizyc ceny komputerow przenosnych w Europie... ceny stacjonarnych sa podobne (roznica w Vacie), natomiast laptopy sa duzo drozsze niz w USA...

Jacek

www.dzwiek.org

Awatar użytkownika
Mayewsky
Kontakt:

Post autor: Mayewsky » niedziela 07 mar 2004, 13:24

Wiesz, nie był bym taki pewien do końca tego co on robi skoro pisze takie brednie. Widziałeś ze pracuje w tej firmie, czy tylko ci tak powiedział?

Opowiada ci że pracuje jako informatyk, a w reczywistości zaiwania na budowie z "two by four" w ręku.

W Ameryce nie potrzebują ściągać polskich informtyków, oni mają swoich do bólu.

pozdrawiam

Sroka

P.S. Wyjaśnienie " two by four" określenie deski o wymiarze 2 inch na 4 inch ...

Widzisz, problem w tym, ze Polscy, Rosyjscy i zdaje sie Jugosławiańscy informatycy są uwarzani za najlepszych na świecie (nie mowie o informatyku po szkole, tylko o samozapaleńcu - bo szkoły to faktycznie mają tragiczny poziom). Zachód zapewne dlatego tak potrzebuje naszych informatyków bo jesteśmy cieńcy i ich są lepsi ? :) :)

Proponuje wejść na jakies grupy dyskusyjne o zawężonej profesji informatycznej i porozmawiac - kazdy ci potwierdzi jakie nacje sa najlepsze.

Zresztą, w USA takze są PC jak i na całym świecie. MAC'ki rządzą jezeli chodzi o specjalistyczne funkcje, a PC , cóż podpisuje się pod wypowiedzią kolego Hardiego. PC - dom i zabawa, MAC - profesjonalne zastosowania.

I jeszcze do ... MAC nie jest krytykowany e względu na małą ilość piratów na niego, tylko raczej ze względu na to, ż w stosunku do PC jest on dużo droższy, a wiec mniej ludzi na niego stać. Trza więc jakoś uspokoić swoje ego czy jakąs dume i zjechać coś lepszego bo ... bo poprostu ja mam coś gorszego. Typowo Polskie.
Mayewsky

(GG - 4039365)

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » niedziela 07 mar 2004, 14:28

Zresztą, w USA takze są PC jak i na całym świecie. MAC'ki rządzą jezeli chodzi o specjalistyczne funkcje, a PC , cóż podpisuje się pod wypowiedzią kolego Hardiego. PC - dom i zabawa, MAC - profesjonalne zastosowania.

I jeszcze do ... MAC nie jest krytykowany e względu na małą ilość piratów na niego, tylko raczej ze względu na to, ż w stosunku do PC jest on dużo droższy, a wiec mniej ludzi na niego stać. Trza więc jakoś uspokoić swoje ego czy jakąs dume i zjechać coś lepszego bo ... bo poprostu ja mam coś gorszego. Typowo Polskie....

Majewski ja ciębie rozumiem, ale wiesz mi że życie tych opowiadanych informatyków w USA wygląda trochę inaczej. Po pierwsze to Mac w USA jest komputerem domowym. Jest to duży wydatek, ale oni tu doceniają co jest dobre. W sumie w szkołach uczą się na Pc i na Mac-u

Sam się dziwię amerykanom którzy kupują mac-a za grubą kasę , zamiast kupić Pc za mniej. A Kupują go po to aby wejść do netu.

A jeżeli chodzi o komputery do studia to od kilku miesięcy jest w sprzedaży komputer klasy PC "Shuttle" zamnięty w obudowie 1/4 mniejszej od standardowej. Ten komputer kosztuje 1600$ sama jednostka. Jest cichy mały i jest zrobiony tylko do muzyki.

Polecany przez sprzedawców Sam Ask.

zobacz to

pozdrawiam

Sroka

Awatar użytkownika
Mayewsky
Kontakt:

Post autor: Mayewsky » niedziela 07 mar 2004, 14:35

A jeżeli chodzi o komputery do studia to od kilku miesięcy jest w sprzedaży komputer klasy PC "Shuttle" zamnięty w obudowie 1/4 mniejszej od standardowej. Ten komputer kosztuje 1600$ sama jednostka. Jest cichy mały i jest zrobiony tylko do muzyki.

Polecany przez sprzedawców Sam Ask.

heh, no fajowe. Szczególnie ta profesjonalna karta dzwiękowa

- AC'97 support for 5.1 channel surround

:)
Mayewsky

(GG - 4039365)

ODPOWIEDZ