Długość kabli głośnikowych

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
Groch

Re: Długość kabli głośnikowych

Post autor: Groch » piątek 01 lip 2005, 16:32

...Ludzie opamiętajcie się, gość chciał podłaczyc tylko dwa zestawy głośnikowe go wzmacnaicza!

...

Ja nie mam nic przeciwko takiemu rozwinięciu tematu:) Pzdrawiam

Awatar użytkownika
dj_jon-x

Post autor: dj_jon-x » piątek 01 lip 2005, 17:29

Ja kiedyś wyłowiłem z kolumn Pol Audio kable od odkurzacza, doklejone po to, żeby łatwiej było głośniki wyciągać. Tak naprawdę każdy system zagra tak dobrze, jak jego najsłabsze ogniwo. Możnaby powiedzieć - na kablu od odkurzacza też zagra. Ale po co oszczędzać na takich szczegółach ?

W odniesieniu do kontroli nad głośnikiem znaczenie ma raczej reguła Lenza, która mówi, że w cewce indukuje się siła elektromotoryczna przeciwdziałająca przyczynie, która ją wywołała.
everybody kombinerki

Ano

Post autor: Ano » piątek 01 lip 2005, 18:33

Zróbcie sobie kącik naskórka...

Kolega Groch zadal konkretne pytanie, wiec wypada konkretnie odpowiedziec. Dla przykladu posluze sie glosnikiem z monitora P11a typu HDS164WR 8 ohm (dla 4 ohm, wplyw bedzie wiekszy).

Re=6,4 ohm

Qes=0,45

Qms=2,67

Qts=0,39

Podlaczenie glosnika 20m kablem o przekroju 1mm² (Rk=0.7 ohm) spowoduje wzrost dobroci elekrtycznej Qes.

Qes´=Qes*(Re+Rk)/Re=0,57

Wzrost Qes spowoduje podwyzszenie dobroci calkowitej Qts.

Qts´=Qms*Qes´/(Qms+Qes´)=0,47

Dla czestotliwosci rezonansowej wplyw Qts na SPL bedzie nastepujacy:

L=20logQts=-8,1dB

L´=20logQts´=-6,6dB

Czyli dla f rezonansowej SPL wzrosnie o 1,5dB w stosunku do poziomu srednicy. Jednoczesnie nastapi obnizenie f rezonansowej, co np. w przypadku obudowy b-r spowoduje rozstrojenie i spadek poziomu SPL

Zrodlo, wzory: K&T

Ano

Post autor: Ano » piątek 01 lip 2005, 18:45

Jednoczesnie nastapi obnizenie f rezonansowej...

ech, nie ma mozliwosci edycji. Oczywiscie ze wzrostem Qts nastapi podwyzszenie fr.

ODPOWIEDZ