Reloop RSP jako odłuch alternatywny (emulacja warunków koncertowych)

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
dwaku

Reloop RSP jako odłuch alternatywny (emulacja warunków koncertowych)

Post autor: dwaku » czwartek 08 gru 2005, 20:11

Potrzebuje mieć w moim studiu mocny zestaw stereo do testowania miksu w warunkach podobnych do tych na dużych imprezach i zastanawiam się nad zakupem Reloop RSP10 albo 12. Nie są drogie i mają dość dużą moc. Proszę podzielić się opiniami na temat mojego pomysłu.

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Re: Reloop RSP jako odłuch alternatywny (emulacja warunków koncertowych)

Post autor: AlfonsoRodeo » piątek 09 gru 2005, 00:22

...Potrzebuje mieć w moim studiu mocny zestaw stereo do testowania miksu w warunkach podobnych do tych na dużych imprezach i zastanawiam się nad zakupem Reloop RSP10 albo 12. Nie są drogie i mają dość dużą moc. Proszę podzielić się opiniami na temat mojego pomysłu....

Moja opinia jest taka, ze jesli chcesz zestaw "...do testowania miksu w warunkach podobnych do tych na dużych imprezach..." to jest to chyba pomylka. Chyba, ze za duza impreze uznajesz jakas podrzedna dyskoteke na wiosce z 2 altusami, wtedy to mialoby jakis sens, z tym ze Tonsil zagra mocniej basem nizli te wynalazcze chinskie Reeloop'y. Po prostu szkoda kasy i pradu.

Pozdrawiam

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 09 gru 2005, 00:40

poglos sobie wlacz i kup subwoofer

dwaku

Post autor: dwaku » piątek 09 gru 2005, 03:18

A wy z jakich alternatywnych odłuchów korzystacie. Chodzi mi o przeciętny emulator sprzętu domowego, dyskotekowego i słuchawkowego.

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » piątek 09 gru 2005, 07:22

Z tego co wiem, to nikt nie kupuje odsłuchów, które mają "udawać" warunki estradowe, w małych pomieszczeniach jest to po prostu nieosiągalne.
Pozdrawiam

dwaku

Post autor: dwaku » piątek 09 gru 2005, 10:48

Już poprawiłem estrada->dyskoteka. Chodzi o typowe głośniki z niedużych zamkniętych klubów. 300 wat powinno wystarczyć w małym pomieszczonku by było na tyle głośno jak w klubie.

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » piątek 09 gru 2005, 11:01

...Już poprawiłem estrada->dyskoteka. Chodzi o typowe głośniki z niedużych zamkniętych klubów. 300 wat powinno wystarczyć w małym pomieszczonku by było na tyle głośno jak w klubie....

Akurat ile klubow tyle brzmien. Nie spotkalem sie jeszcze, by dwa kluby brzmialy jednakowo a to za sprawa bardzo roznych sprzetow. Lepsze w twoim przypadku byloby sprawdzanie swoich kawalkow na reczonych Tonsilach - one maja takie tluste, brudne brzmienie - zupelnie jak w wiekszosci klubow. A czemu? Ano moze dlatemu, ze wiekszosc odbiorcow muzyki klubowej nie slucha jej w warunkach studyjnych czy hi-endowych, lecz przede wszsytkim na jakichs altusach, czy temu podobnych wynalazkach. Oczywiscie moge sie mylic, ale to wynika z moich obserwacji.

Pozdrawiam

dwaku

Post autor: dwaku » piątek 09 gru 2005, 15:34

......Już poprawiłem estrada->dyskoteka. Chodzi o typowe głośniki z niedużych zamkniętych klubów. 300 wat powinno wystarczyć w małym pomieszczonku by było na tyle głośno jak w klubie....

Akurat ile klubow tyle brzmien. Nie spotkalem sie jeszcze, by dwa kluby brzmialy jednakowo a to za sprawa bardzo roznych sprzetow. Lepsze w twoim przypadku byloby sprawdzanie swoich kawalkow na reczonych Tonsilach - one maja takie tluste, brudne brzmienie - zupelnie jak w wiekszosci klubow. A czemu? Ano moze dlatemu, ze wiekszosc odbiorcow muzyki klubowej nie slucha jej w warunkach studyjnych czy hi-endowych, lecz przede wszsytkim na jakichs altusach, czy temu podobnych wynalazkach. Oczywiscie moge sie mylic, ale to wynika z moich obserwacji.

Pozdrawiam ...

Dzięki za radę. Też myślałem o Altusach tyle, że one są delikatniejsze od takich Reloopów i, nie mają gwarancji, używki kosztują tyle samo (600pln za parę).

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » piątek 09 gru 2005, 16:31

Dzięki za radę. Też myślałem o Altusach tyle, że one są delikatniejsze od takich Reloopów i, nie mają gwarancji, używki kosztują tyle samo (600pln za parę)....

Zdaje się, że rozmawiamy o innych Altusach
Pozdrawiam

dwaku

Post autor: dwaku » piątek 09 gru 2005, 16:36

...Dzięki za radę. Też myślałem o Altusach tyle, że one są delikatniejsze od takich Reloopów i, nie mają gwarancji, używki kosztują tyle samo (600pln za parę)....

Zdaje się, że rozmawiamy o innych Altusach ...

Jeśli już miałbym kupować Altusy to tylko najnowsze 300tki. One kosztują właśnie 600pln. Dokładnie mówię o Tonsilach.

ODPOWIEDZ