Aktywny system 2kW
-
Aktywny system 2kW
Zaczynam sie rozgladac za zmiana naglosnienia dla mojego zespolu (5 osob, perkusja, glownie covery pop, rock'n'roll), wystepy glownie na salach ale tez czasami male i srednie plenerki.
Szukam czegos w miare latwo przewoznego co w razie potrzeby mozna rozbudowac mocowo na plener.
Moje typy:
Dynacord D-Lite 2000
Fohhn XPerience IV
Cena do 5000euro.
Ewentualne inne propozycje mile widziane. Czy ktos slyszal/uzytkowal w/w systemy - prosze o opinie.
Pozdrawiam,
Kamil Wilgucki
Szukam czegos w miare latwo przewoznego co w razie potrzeby mozna rozbudowac mocowo na plener.
Moje typy:
Dynacord D-Lite 2000
Fohhn XPerience IV
Cena do 5000euro.
Ewentualne inne propozycje mile widziane. Czy ktos slyszal/uzytkowal w/w systemy - prosze o opinie.
Pozdrawiam,
Kamil Wilgucki
Re: Aktywny system 2kW
Moze RCF top 3001 Pro plus suby 4PRO8001-AS ? 1,2 kw/strone powonienes sie zmiescic w 5 k euro
- Miłaszewski
W tej cenie moze Mackie SA1232? Pracuje czesto na takich i wiem, ze dzialaja. W cenie 20.000 zmiescisz sie razem z aktywnym subem Mackie.
[addsig]
[addsig]
- AlfonsoRodeo
...W tej cenie moze Mackie SA1232? Pracuje czesto na takich i wiem, ze dzialaja. W cenie 20.000 zmiescisz sie razem z aktywnym subem Mackie.
...
Ktore mula na potege, bo za bardzo chlopaki 'zabezpieczyli' zestaw...
[addsig]
...
Ktore mula na potege, bo za bardzo chlopaki 'zabezpieczyli' zestaw...
[addsig]
- AlfonsoRodeo
Natomiast, pasywne to juz co innego - brac, bo glosniki dobre - RCF; do tego dobra koncowa, jakis procesor glosnikowy (nieanalog) i elegancko wszystko pogra. Ale nie aktywne!! - to chyba najwieksza zmora tych 'konsumenckich' zestawow.
Na zdjeciu u Montera Mackie w topwarzystwie KF730 EAW (to juz topowa obsada).
Dobra opcja w ramach tych 5tys EUR/20tys zl jest zakup paczek JBL serii SRX700, model bodajze SRX725 (2x15" + HF 70'x55') oraz wzmakow przyzwoitej klasy, np. Crest CC2800 czy cos podobnego. Jesli brak ci bedzie dolu, uzupelnisz sobie system o jakies zdrowe suby i tyle. Proste?
Pozdrawiam:)
[addsig]
Na zdjeciu u Montera Mackie w topwarzystwie KF730 EAW (to juz topowa obsada).
Dobra opcja w ramach tych 5tys EUR/20tys zl jest zakup paczek JBL serii SRX700, model bodajze SRX725 (2x15" + HF 70'x55') oraz wzmakow przyzwoitej klasy, np. Crest CC2800 czy cos podobnego. Jesli brak ci bedzie dolu, uzupelnisz sobie system o jakies zdrowe suby i tyle. Proste?

[addsig]

...
nullJesli brak ci bedzie dolu, uzupelnisz sobie system o jakies zdrowe suby i tyle.
Dokładnie np.SRX718S

- AlfonsoRodeo
...Ja okazyjnie już teraz pracuje na SRX (te starsze modele) i jak bym miał te pieniądze dziś i szukał nagłosnienia to brał bym JBL
...
O basach SRX (starej serii) krazy obiegowa opinia, iz sa mulaste. Mnie to osobiscie nie przeszkadza:) Wydaje mi sie, ze jedna z wad nowej serii SRX700 jest ich glosnosc, a w zasadzie jej brak. Producent pisze o 98 dla paczki na 2 szt. 18". To cicho o ile przyjac sposob podawania glosnosci stosowany przez wiekszosc producentow (z reguly jest to 101dB, zatem raz glosniej). Moze przyczyna tej niskiej wartosci jest glosnosc dla odtwartej przestrzeni bez obecnosci zadnej plaszczyzny? Sub E-V do nitek XLC ma 96dB, ale jest tylko na jednym glosniku. Za to dolna granica SRX728 siega 27Hz, zatem mieso piekne, szczegolnie w reggae, dancehallach i temu podobnych z duza doza dolnego pasma. Dla kapeli coverowej czy temu podobnej zdjae sie to byc niepotrzebna rzecz.Moze lepiej cos wyzej strojonego i sprawniejszego?
[addsig]

...
O basach SRX (starej serii) krazy obiegowa opinia, iz sa mulaste. Mnie to osobiscie nie przeszkadza:) Wydaje mi sie, ze jedna z wad nowej serii SRX700 jest ich glosnosc, a w zasadzie jej brak. Producent pisze o 98 dla paczki na 2 szt. 18". To cicho o ile przyjac sposob podawania glosnosci stosowany przez wiekszosc producentow (z reguly jest to 101dB, zatem raz glosniej). Moze przyczyna tej niskiej wartosci jest glosnosc dla odtwartej przestrzeni bez obecnosci zadnej plaszczyzny? Sub E-V do nitek XLC ma 96dB, ale jest tylko na jednym glosniku. Za to dolna granica SRX728 siega 27Hz, zatem mieso piekne, szczegolnie w reggae, dancehallach i temu podobnych z duza doza dolnego pasma. Dla kapeli coverowej czy temu podobnej zdjae sie to byc niepotrzebna rzecz.Moze lepiej cos wyzej strojonego i sprawniejszego?
[addsig]
-
Raczej wole zostac przy systemie aktywnym ze wzgladu na mobilnosc i szybkosc rozkladania (JBLe slyszalem, nie zrobily na mnie wrazenia - byc moze ze wzgledu na fatalna akustyke sali i gluchego DJa).
Czy ktos slyszal db Technologies:
-------------------------------------------------------------------------------------
db Forty Line QL152 - ok 4000e
-------------------------------------------------------------------------------------
Ausführliche Beschreibung über db Forty Line QL152 SYSTEM 2xQL12, 2xQL15, 2x
bestehend aus:
- 2x QL-12 Topteil
- 2x QL-15 Bass
- 2x QL-152 Subwoofer
- 2x Distanzstangen
- 2x 4-adriges Lautsprecherkabel
FEATURES db Forty Line QL-12 Top passiv:
- 12" Woofer 2,5" Voice coil
- 1" Compr. Driver mit Titanmembran
- 90°x60° Horn
- 200 - 19.000 Hz
- 128 dB SPL peak
- 3 x M10 Flugpunkt
- 1 x Speakon NL4 Anschluss
- Maße 435/140x600x400mm
- Gewicht 17,4 kg
FEATURES db Forty Line QL-15 Bass aktiv:
- 15" Woofer mit 3"Voice-Coil
- Tri-Amp-Endstufe mit 500+200+100 Watt/RMS
- Integrierter Audiocontroller
- Full-Wave-Limiter pro Kanal
- 4-stufen Lüfterkühlung
- 130 dB SPL peak
- 55 - 200 Hz (bzw. 90-200 Hz mit QL215)
- 1 x XLR/Klinke Combo-Input
- 1 x XLR Parallel-Out
- 1 x Speakon NL4 Ausgang
- Maße 435x700x500mm
- Gewicht 31,2 kg
FEATURES db Forty Line QL 152 SUB aktiv:
- 2 x 15" Woofer 2,5" Voice coil
- ClassH-Endstufe mit 800 W/RMS
- Full-Wave-Limiter
- 4-stufen Lüfterkühlung
- 134 dB SPL peak
- 40 - 90 Hz
- 1 x XLR Parallel-Out
- Maße 435x700x700mm
- Gewicht 42 kg
QLS 152
Das FORTY LINE SYSTEM QL152 ist ein aktives 4-Weg System mit einer Gesamtleistung von 3200 Watt/RMS, bestehend aus 2 x QL12 TOP, 2 x QL15 BASS und 2 x QL152 SUB.
db Fifty Line Aktivsyst. FL-115 - ok 4600e
Kurzbeschreibung zu db Fifty Line Aktivsyst. FL-115 2xFL10,2xFL15
db TECHNOLOGIES Fifty Line System 118, Aktives Komplettsystem
bestehend aus: 2x Fifty Line FL-10 Passive Topteile, 2x Fifty Line
FL-15 Aktive Bass-/Mid-Bass
Ausführliche Beschreibung über db Fifty Line Aktivsyst. FL-115 2xFL10,2xFL15
db TECHNOLOGIES Fifty Line System FL 115:
FEATURES:
Fifty Line FL-10 Passive High-End Topteile:
- 10 Zoll Mid-Lautsprecher, horngeladen mit Phase-Plug
- 1 Zoll B&C Druckkammertreiber
- Abstrahlwinkel: 75°x50°
- SPL peak: 131 dB
- Frequenzgang: 250 - 19.000 Hz (+/- 3dB)
- Anschluss: 1 x Speakon4 Buchse
- Maße: 500x500x650mm
- Gewicht: 23,5 kg
Fifty Line FL-15 Aktive Bass-/Mid-Bass Lautsprecher:
- 15 Zoll Bass/Mid-Bass Lautsprecher im Bandpassgehäuse
- integrierte 3-Kanal Endstufe mit 500 Watt/RMS für den 15 Zoll
- Lautsprecher und 200+100 Watt/RMS für das FL10 Topteil
- digitaler Audioprozessor für aktive Trennung, Time-Alignement,
Phasen- und Frequenzgangkorrektur
- 4-Stufen temperaturabhängige Lüfterkühlung
- Trennfrequenzen 250 Hz und 1,8 KHz (24 dB/oct.)
- integrierter Full-Wave Limiter pro Endstufenkanal
- SPL peak: 132 dB
- Frequenzgang ohne FL18: 53 - 250 Hz (+/- 3dB)
- Frequenzgang mit FL18: 100 - 250 Hz (+/- 3dB) (FL 18 optional)
- Anschlüsse:
- 1 x Neutrik Klinke/XLR-Combo-Eingang
- 1 x Neutrik XLR- Parallel-Ausgang
- 1 x Speakon4-Ausgang (zum FL10)
- 1 x Neutrik PowerCon Netzeingang
- 1 x Neutrik PowerCon Netzausgang
- 2 x M10-Flugpunkt seitlich
- 2 x M10-Flugpunkt hinten (auch Aufnahme für FL-WB)
- optionales Rollenbrett FL-WK, verschraubbar
- Gehäuse aus 20mm Birkenmultiplex mit Polyurethan-
- Kunstoffbeschichtung "Cobalt Blau"
- Gewicht: 42 kg
inkl. Systemverkabelung
Nie znalazlem dealera na Polske, najblizszy w Czechach, wydaje się ze pod wzgledem funkcjonalnosc/cena sa najbardziej odpowiednie do naszych zastosowan, tylko brak opinii w necie i nie znam marki.
Pozdrawiam i dzieki za Wasze opinie.
Czy ktos slyszal db Technologies:
db Forty Line QL152 - ok 4000e
Ausführliche Beschreibung über db Forty Line QL152 SYSTEM 2xQL12, 2xQL15, 2x
bestehend aus:
- 2x QL-12 Topteil
- 2x QL-15 Bass
- 2x QL-152 Subwoofer
- 2x Distanzstangen
- 2x 4-adriges Lautsprecherkabel
FEATURES db Forty Line QL-12 Top passiv:
- 12" Woofer 2,5" Voice coil
- 1" Compr. Driver mit Titanmembran
- 90°x60° Horn
- 200 - 19.000 Hz
- 128 dB SPL peak
- 3 x M10 Flugpunkt
- 1 x Speakon NL4 Anschluss
- Maße 435/140x600x400mm
- Gewicht 17,4 kg
FEATURES db Forty Line QL-15 Bass aktiv:
- 15" Woofer mit 3"Voice-Coil
- Tri-Amp-Endstufe mit 500+200+100 Watt/RMS
- Full-Wave-Limiter pro Kanal
- 4-stufen Lüfterkühlung
- 130 dB SPL peak
- 55 - 200 Hz (bzw. 90-200 Hz mit QL215)
- 1 x XLR Parallel-Out
- 1 x Speakon NL4 Ausgang
- Maße 435x700x500mm
- Gewicht 31,2 kg
FEATURES db Forty Line QL 152 SUB aktiv:
- 2 x 15" Woofer 2,5" Voice coil
- ClassH-Endstufe mit 800 W/RMS
- Full-Wave-Limiter
- 4-stufen Lüfterkühlung
- 134 dB SPL peak
- 40 - 90 Hz
- 1 x XLR Parallel-Out
- Maße 435x700x700mm
- Gewicht 42 kg
QLS 152
Das FORTY LINE SYSTEM QL152 ist ein aktives 4-Weg System mit einer Gesamtleistung von 3200 Watt/RMS, bestehend aus 2 x QL12 TOP, 2 x QL15 BASS und 2 x QL152 SUB.
db Fifty Line Aktivsyst. FL-115 - ok 4600e
Kurzbeschreibung zu db Fifty Line Aktivsyst. FL-115 2xFL10,2xFL15
db TECHNOLOGIES Fifty Line System 118, Aktives Komplettsystem
bestehend aus: 2x Fifty Line FL-10 Passive Topteile, 2x Fifty Line
FL-15 Aktive Bass-/Mid-Bass
Ausführliche Beschreibung über db Fifty Line Aktivsyst. FL-115 2xFL10,2xFL15
db TECHNOLOGIES Fifty Line System FL 115:
FEATURES:
Fifty Line FL-10 Passive High-End Topteile:
- 10 Zoll Mid-Lautsprecher, horngeladen mit Phase-Plug
- 1 Zoll B&C Druckkammertreiber
- Abstrahlwinkel: 75°x50°
- SPL peak: 131 dB
- Frequenzgang: 250 - 19.000 Hz (+/- 3dB)
- Anschluss: 1 x Speakon4 Buchse
- Gewicht: 23,5 kg
Fifty Line FL-15 Aktive Bass-/Mid-Bass Lautsprecher:
- 15 Zoll Bass/Mid-Bass Lautsprecher im Bandpassgehäuse
- integrierte 3-Kanal Endstufe mit 500 Watt/RMS für den 15 Zoll
- Lautsprecher und 200+100 Watt/RMS für das FL10 Topteil
- digitaler Audioprozessor für aktive Trennung, Time-Alignement,
Phasen- und Frequenzgangkorrektur
- 4-Stufen temperaturabhängige Lüfterkühlung
- Trennfrequenzen 250 Hz und 1,8 KHz (24 dB/oct.)
- integrierter Full-Wave Limiter pro Endstufenkanal
- SPL peak: 132 dB
- Frequenzgang ohne FL18: 53 - 250 Hz (+/- 3dB)
- Frequenzgang mit FL18: 100 - 250 Hz (+/- 3dB) (FL 18 optional)
- Anschlüsse:
- 1 x Neutrik Klinke/XLR-Combo-Eingang
- 1 x Neutrik XLR- Parallel-Ausgang
- 1 x Speakon4-Ausgang (zum FL10)
- 1 x Neutrik PowerCon Netzeingang
- 1 x Neutrik PowerCon Netzausgang
- 2 x M10-Flugpunkt seitlich
- 2 x M10-Flugpunkt hinten (auch Aufnahme für FL-WB)
- optionales Rollenbrett FL-WK, verschraubbar
- Gehäuse aus 20mm Birkenmultiplex mit Polyurethan-
- Kunstoffbeschichtung "Cobalt Blau"
- Gewicht: 42 kg
inkl. Systemverkabelung
Nie znalazlem dealera na Polske, najblizszy w Czechach, wydaje się ze pod wzgledem funkcjonalnosc/cena sa najbardziej odpowiednie do naszych zastosowan, tylko brak opinii w necie i nie znam marki.
Pozdrawiam i dzieki za Wasze opinie.
rozumiem Twoje pobudki odnośnie mobilności systemu, ale nie upierałbym się tak przy systemie aktywnym; kabli wcale nie będzie mniej co najwyżej zmieni się ich rodzaj (zamiast głośnikowych - sygnałowe); poza tym wolisz mniej ciężkich klocków (system aktywny) czy więcej ale lekkich?
gdybyś zmienił zdanie, lub brał taką opcję pod uwagę, to może przyjrzyj się systemom angielskiego OHM'a
nie wiem czy uda Ci się zmieścić w zaplanowanym budżecie, ale wiem, że ich paczki brzmią zawodowo
gdybyś zmienił zdanie, lub brał taką opcję pod uwagę, to może przyjrzyj się systemom angielskiego OHM'a
nie wiem czy uda Ci się zmieścić w zaplanowanym budżecie, ale wiem, że ich paczki brzmią zawodowo
dźwięk to pasja mojego życia, może to dziwne (śmieszne, nieprawdopodobne) ale mam tak od 8 roku życia
-
...rozumiem Twoje pobudki odnośnie mobilności systemu, ale nie upierałbym się tak przy systemie aktywnym; kabli wcale nie będzie mniej co najwyżej zmieni się ich rodzaj (zamiast głośnikowych - sygnałowe); poza tym wolisz mniej ciężkich klocków (system aktywny) czy więcej ale lekkich?
nie wiem czy uda Ci się zmieścić w zaplanowanym budżecie, ale wiem, że ich paczki brzmią zawodowo...
No cóż, mój post był ponad rok temu, zdążyłem już kupić i mam 2 systemy:
- mobilny: Dynacord D12-3 + Dynacord CL2000 + 1-2 suby RCF 8002AS;
- mniej mobilny: RCF6001A + suby RCF 8002AS;
i z perspektywy roku użytkowania stwierdzam że im mniej kg tym lepiej. Przez ostatnie 4 miesiące leczyłem naderwane wiązadła przyczepu mięśni prostowników w prawej ręce tzw. łokieć tenisisty - nic nie można ściskać, a w skrajnym przypadku, nie mogłem nic utrzymać w dłoni, nawet talerza. A nabawiłem się tego przy szarpnięciu ciężkiego raka i poprawiając co tydzień przez miesiąc. Wydałem już ok. 2000 na tą rękę i nie wróciło mi nawet 30% dawnej sprawności.
Tak więc ku przestrodze uważajcie na swoje zdrowie bo łatwo je stracić.
Co do brzmienia obu zestawów - rewelacyjne, tylko ta waga RCF'a :(. Ale pewnych fizycznych ograniczeń zwłaszcza na suby nie da się przeskoczyć i muszą swoje ważyć.
Pozdrawiam wszystkich,
Kamil
nie wiem czy uda Ci się zmieścić w zaplanowanym budżecie, ale wiem, że ich paczki brzmią zawodowo...
No cóż, mój post był ponad rok temu, zdążyłem już kupić i mam 2 systemy:
- mobilny: Dynacord D12-3 + Dynacord CL2000 + 1-2 suby RCF 8002AS;
- mniej mobilny: RCF6001A + suby RCF 8002AS;
i z perspektywy roku użytkowania stwierdzam że im mniej kg tym lepiej. Przez ostatnie 4 miesiące leczyłem naderwane wiązadła przyczepu mięśni prostowników w prawej ręce tzw. łokieć tenisisty - nic nie można ściskać, a w skrajnym przypadku, nie mogłem nic utrzymać w dłoni, nawet talerza. A nabawiłem się tego przy szarpnięciu ciężkiego raka i poprawiając co tydzień przez miesiąc. Wydałem już ok. 2000 na tą rękę i nie wróciło mi nawet 30% dawnej sprawności.
Tak więc ku przestrodze uważajcie na swoje zdrowie bo łatwo je stracić.
Co do brzmienia obu zestawów - rewelacyjne, tylko ta waga RCF'a :(. Ale pewnych fizycznych ograniczeń zwłaszcza na suby nie da się przeskoczyć i muszą swoje ważyć.
Pozdrawiam wszystkich,
Kamil