Sonar - Disc is full

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Feefrock

Sonar - Disc is full

Post autor: Feefrock » środa 08 lis 2006, 20:04

Taki komunikat pojawia mi się w trakcie nagrywania ścieżki. Nie zawsze, ale w paru przypadkach. Po pierwsze dysk nie jest pełny. Komunikat pojawia się w przypadku gdy projekt jest obłożony pluginami . Po zamrożeniu paru traków jest juz ok. Kolejny przpadek, to długie utwory przy dwudziestej którejś scieżce pojawia się ten drop. Mam proc. 3000+, 1 G ramu, Sonar 4, Motu mkII 828. Windows po tuningu. Bufor na maksa (2048). stery ASIO. Przy odtwarzaniu nie ma dropów. tylko podczas nagrywania. Podejrzewam że to RAM się zapycha. Poradzi ktos coś?

richtig

Re: Sonar - Disc is full

Post autor: richtig » środa 08 lis 2006, 20:42

Na pewno jak wyskakuje 'disc' to nie chodzi mu o RAM. Być może masz za wolny dysk, bądź niezdefragmentowany i nie nadąża on z odczytem wszystkich ścieżek.
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » środa 08 lis 2006, 21:15

...Na pewno jak wyskakuje 'disc' to nie chodzi mu o RAM. Być może masz za wolny dysk, bądź niezdefragmentowany i nie nadąża on z odczytem wszystkich ścieżek....
Wzkaźnik dysku i CPU sa bliskie zero. Przy odczycie nadąża a przy nagrywaniu nie? Coś mi tu smierdzi.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 08 lis 2006, 21:27

Czy masz dedykowany dysk na materiał audio, czy trzymasz wszystko na wspólnym dysku z systemem? Jeśli jednak to pierwsze - czy przypadkiem dysk systemowy nie jest prawie zapełniony?

Pytam, bo spotkałem się z (przyznaję - dość idiotycznym) problemem w przypadku innego popularnego programu, który pomimo ustawienia ścieżki nagrywania na dedykowanym dysku i tak składował tymczasowe pliki audio na dysku systemowym, co powodowało spore problemy (akurat to był stary i wolny dysk).

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » środa 08 lis 2006, 22:08

...Czy masz dedykowany dysk na materiał audio, czy trzymasz wszystko na wspólnym dysku z systemem? Jeśli jednak to pierwsze - czy przypadkiem dysk systemowy nie jest prawie zapełniony?

Pytam, bo spotkałem się z (przyznaję - dość idiotycznym) problemem w przypadku innego popularnego programu, który pomimo ustawienia ścieżki nagrywania na dedykowanym dysku i tak składował tymczasowe pliki audio na dysku systemowym, co powodowało spore problemy (akurat to był stary i wolny dysk)....
Tu może być trop...
Mam oddzielne partycje na system i audio. A dysk systemowy jest juz prawie pełny - 2 G wolnego.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 08 lis 2006, 22:32

i tu moze byc klopot

z tiuningiem windowsa nier ma co przesadzac bo mozna sobie szybko zajechac system

spojrz na ile masz ustawiony plik wymiany - powinien byc ustawiony na stale(dwie te same wartosci) - jesli ma rozna wielkosc to nagle moze uciec z 700 mega albo i wiecej w razie potrzeby......

choc z sonarem jeszcze takiego problemu nie mialem

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » czwartek 09 lis 2006, 00:00

plik wymiany mam ustawiony na 2,5 G (min/max)

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » czwartek 09 lis 2006, 00:40

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:42 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » czwartek 09 lis 2006, 07:02

...A czy wszystkie pliki audio (z projektu, jak i tymczasowe), odnoszą się do partycji, na jakiej pracujesz z projektem, czy może zostało coś w adresowaniu ścieżek odniesione do partycji z systemem?

Przejrzyj może ustawienia dla audio w Sonarze (gdzie są ścieżki do plików .WAV, gdzie do .SYX itd), otwórz w notatniku plik AUD.INI i zobacz, czy nie ma gdzieś odwołań do litery z napędem, gdzie masz system. To może być głupstwo (choćby pliki z informacjami o obrazkach klipów itp)....

Nie, tylko pliki audio mam na tej partycji, tymczasowe są na systemowej. Chyba tu lezy problem. Dzięki za natchnienie A swoją droga myslisz,że te pliki (tymczasowe) potrzebują tyle przestrzeni?

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » czwartek 09 lis 2006, 08:28

Bys sie zdziwił ile tymczasowe pliki zżerają miejsca :)

szczególnie te od winzgrozy... dziwny system, niby nic nie robisz a dysk pracuje na pełnych obrotach, coś se kopiuje, przenosi, porządkuje, taka mała gosposia żarłok ;)
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

ODPOWIEDZ