Restarty komputera - wadliwa karta?
Restarty komputera - wadliwa karta?
Witam. Mam i to nie taki calkiem maly problem. Juz sprawdzilem wszystko co sie dalo i jak sie dalo i nie wiem nadal co jest przyczyna restarowania sie kompa. Myslalem ze to procesor sie grzeje, ale raczej to nie jest wina procka, temeratura od 35 do 46 stopni w trakcie odtwarzania projektu (Sonar 6). Teraz szukam przyczyny w karcie i wlasnie o to chcialem Was zapytac, czy jest to mozliwe ze to karta sie grzeje, lub cos innego z nia sie dzieje, ze komputer sie sam restaruje? - a mowie o RME HDSP 9632. Dzieki Wszystkim za pomoc!
-
- Kontakt:
Re: Restarty komputera - wadliwa karta?
Wyjmij karte to bedziesz miał odpowiedz. Raczej przegrzewanie - skutkuje zwiechą systemu, HALT, a nie reset, tutaj jednak dopatrywałbym się winy - może Pamięci, może samego systemu. Warto przejrzeć Plik MEMDUMP - lub inny przechowywujące info do momentu Restartu, wtedy widać która osttnia rzeczy była wykonywana i przyczynę można znaleźć
Czassem takie obiawy może dawać
1. Pamiec RAM
2. Karta Grafiki
3. Dyski Twarde
mniej prawdopodobne by karta, ale może byc i ona przyczyną, tutaj raczej bedzie coś z konfliktami DMA czy IRQ, jednak kartę możesz wyjać, niech komp pochodzi bez niej
Kolejne pytanie - czy zwis następuje samoczynnie, z zaskoczenia, czy muszą być spełnione jakieś warunki. Jesli można wywołać taki restart to łatwiej znaleźć przyczynę.
Czassem takie obiawy może dawać
1. Pamiec RAM
2. Karta Grafiki
3. Dyski Twarde
mniej prawdopodobne by karta, ale może byc i ona przyczyną, tutaj raczej bedzie coś z konfliktami DMA czy IRQ, jednak kartę możesz wyjać, niech komp pochodzi bez niej
Kolejne pytanie - czy zwis następuje samoczynnie, z zaskoczenia, czy muszą być spełnione jakieś warunki. Jesli można wywołać taki restart to łatwiej znaleźć przyczynę.
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/
...Kolejne pytanie - czy zwis następuje samoczynnie, z zaskoczenia, czy muszą być spełnione jakieś warunki. Jesli można wywołać taki restart to łatwiej znaleźć przyczynę....
Tak, to sie dzieje z zaskoczenia. Nie wiedomo kiedy nastapi reset, ale... ostatnio mialem przypadek, ze nawet podczas rozmowy przez skype, ktorego dalem przez karte pokladowa plyty, tez tak sie stalo. I inna sytuacja, rozmawiam przez skype, odpalam Sonara, jakis vst w trakcie rozmowy i kicha, nawet vst sie nie odpalil jeszcze i restart. Moze to wina tej pokladowki, ale znowu tez nie raz tak sie dzieje, jak nierobie doslownie prawie nic na kompie i tylko sobie jest wlaczony,a po np. 3 godzinkach smigania po sieci ma taki kaprys i na nowo to samo - reset.
I jeszcze jedna sprawa. W trakcie np kopiowania kiku taktow, kilku siezek w projekcie, ekran zaczyna plywac, tzn moze nie doslownie, ale ma zaciecia chwilowe. Tak samo jak odpale projekt, po kilku skundach zastopuje go, to kursor w momencie poerotu w miejce staru projektu, tez ma zaciecia, a ekran "plywa". Dodam ze karta grafiki, to pokladowka plyty glownej. Chwilowo musi tak byc, bo ta z AGP jest w sewisie, ale nie pamietam czy to juz sie dzialo przed wyjeciem grafy i wlaczeniem pokladowej, czy tez po.
prawdopodobnie zaśilacz tez tak kiedyś miałem
A może masz wirusa?
Sprubu przeinstalowac system jeslinieuda sie tego zrobic poprawnie to na 99% walniety jest ram . Też tak miałem
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO
...Witam. Mam i to nie taki calkiem maly problem. Juz sprawdzilem wszystko co sie dalo i jak sie dalo i nie wiem nadal co jest przyczyna restarowania sie kompa. Myslalem ze to procesor sie grzeje, ale raczej to nie jest wina procka, temeratura od 35 do 46 stopni w trakcie odtwarzania projektu (Sonar 6). Teraz szukam przyczyny w karcie i wlasnie o to chcialem Was zapytac, czy jest to mozliwe ze to karta sie grzeje, lub cos innego z nia sie dzieje, ze komputer sie sam restaruje? - a mowie o RME HDSP 9632. Dzieki Wszystkim za pomoc!...
a czy kartę RME masz juz dłużej czy teraz kupiłeś i zaczynaja sie te rzeczy dziać?
a czy kartę RME masz juz dłużej czy teraz kupiłeś i zaczynaja sie te rzeczy dziać?
......Witam. Mam i to nie taki calkiem maly problem. Juz sprawdzilem wszystko co sie dalo i jak sie dalo i nie wiem nadal co jest przyczyna restarowania sie kompa. Myslalem ze to procesor sie grzeje, ale raczej to nie jest wina procka, temeratura od 35 do 46 stopni w trakcie odtwarzania projektu (Sonar 6). Teraz szukam przyczyny w karcie i wlasnie o to chcialem Was zapytac, czy jest to mozliwe ze to karta sie grzeje, lub cos innego z nia sie dzieje, ze komputer sie sam restaruje? - a mowie o RME HDSP 9632. Dzieki Wszystkim za pomoc!...
a czy kartę RME masz juz dłużej czy teraz kupiłeś i zaczynaja sie te rzeczy dziać?...
Karte kupilem w listopadzie 2006, a to zaczelo sie dziac nie tak calkiem dawno - okolo 2 tygodnie temu.
a czy kartę RME masz juz dłużej czy teraz kupiłeś i zaczynaja sie te rzeczy dziać?...
Karte kupilem w listopadzie 2006, a to zaczelo sie dziac nie tak calkiem dawno - okolo 2 tygodnie temu.
...Sprubu przeinstalowac system jeslinieuda sie tego zrobic poprawnie to na 99% walniety jest ram . Też tak miałem...
Oj nie! Tylko nie reinastalka. Ale powiem szczerze, ze w trakcie instalacji systemu mialem maly problem, tzn wyskoczyl bluescrinek, ale nic po tym sie nie dzialo.
Oj nie! Tylko nie reinastalka. Ale powiem szczerze, ze w trakcie instalacji systemu mialem maly problem, tzn wyskoczyl bluescrinek, ale nic po tym sie nie dzialo.