HALION ONE - problem po update Cubase Studio 4.5.1

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
nori

HALION ONE - problem po update Cubase Studio 4.5.1

Post autor: nori » niedziela 07 wrz 2008, 23:59

mam spory problem z halion one po update Cubase Studio 4 do 4.5.1 i instalacji dodatkowych brzmień ze strony steinberg.

wbardzo często, gdy dodaję track->instrument i wybieram Halion One instrument jakby się nie ładował. nie ma możliwości wyświetlenia jego okna, wybrania brzmień, po prostu nic.

w niektórych starszych projektach - sprzed update - czasem się ładuje poprawnie, zazwyczaj nie. jego kanał jest, ale objawy jak wyżej. nie da się go też zaladować do panelu VST instruments.

próbowałem reinstalacji 4.5.1, naprawy przywilejów, ale to nic nie daje.

OSX 10.5.4 na mac pro 8*3GHz / 16G
i to samo na imac 2*2,66 GHz / 4G

jakieś sugestie?

z innymi VST nie ma problemu, Prologue, Absynth czy Massive działają zupełnie normalnie. google milczy... chyba. albo nie wiem pod jakimi keywords szukać.

ktoś potrafi pomóc?..

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: HALION ONE - problem po update Cubase Studio 4.5.1

Post autor: JoachimK » poniedziałek 08 wrz 2008, 00:41

w widoku kategorii odznaczyc i ponownie zaznaczyc banki (bylo na forum opisane dokladniej kilka dni temu)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
nori

Post autor: nori » poniedziałek 08 wrz 2008, 00:58

...w widoku kategorii odznaczyc i ponownie zaznaczyc banki (bylo na forum opisane dokladniej kilka dni temu)...
w widoku kategorii... gdzie? w oknie Haliona, które jest niedostępne?

R.B.

Post autor: R.B. » poniedziałek 08 wrz 2008, 18:20

......w widoku kategorii odznaczyc i ponownie zaznaczyc banki (bylo na forum opisane dokladniej kilka dni temu)...
w widoku kategorii... gdzie? w oknie Haliona, które jest niedostępne?...
po załadowaniu Halionone należy wejśc w "Load Preset"
odznaczyć każdorazowo ptaczki dla wpisów "yamaha s90es" i :sr onesoundz silver" ( po ukazaniu się ramki klikamy "remove")
następnie otwieramy okno managiera presetów "Load Preset" jescze raz i zaznaczamy te wpisy ponownie.
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

Awatar użytkownika
nori

Post autor: nori » poniedziałek 08 wrz 2008, 23:13

.........w widoku kategorii odznaczyc i ponownie zaznaczyc banki (bylo na forum opisane dokladniej kilka dni temu)...
w widoku kategorii... gdzie? w oknie Haliona, które jest niedostępne?...
po załadowaniu Halionone należy wejśc w "Load Preset"
odznaczyć każdorazowo ptaczki dla wpisów "yamaha s90es" i :sr onesoundz silver" ( po ukazaniu się ramki klikamy "remove")
następnie otwieramy okno managiera presetów "Load Preset" jescze raz i zaznaczamy te wpisy ponownie. ...
ludzie, wy nie czytacie tego co jest napisane ;)

nie mam problemu z dostępem do brzmień po aktualizacji. jeśli halionone już się załaduje i mogę wywolać jego okno to wszystko jest ok. problem polega na tym, że często HALION W OGÓLE SIĘ NIE ŁADUJE. po prostu nie chce się ładować. żadnym znanym mi sposobem - ani do panelu vst instruments ani przez add track -> instrument.

ikonka która normalnie powoduje wyświetlenie instrumentu vst jest w takiej sytuacji wyszarzona.

nie mam zainstalowanych żadnych cudacznych rozszerzeń do cubase. kilka instrumentów, wtyczek vst, ale problem wcześniej (przed aktualizacją) nie występował, albo nie zauważyłem.

zastanawiam się, czy jest sens dzwonić do audiofactory, maile do steinberg pozostają bez odpowiedzi.

czego jeszcze można spróbować?

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » wtorek 09 wrz 2008, 00:20

czego jeszcze można spróbować?...
hmm, rzeczywiście lipna sprawa ;/
z jakiej wersji przeszedłeś do 4.5.1 ?
miałem podobne problemy podczas wcześniejszych aktualizacji programu (jest już ich zbyt wiele) zwyczajnie którąś pominąłem i zaczęło sie dziać...
Spróbuj jeszcze raz zainstalować program pilnując kolejnych aktualizacji...mam nadzieje że to pomoże..

Awatar użytkownika
nori

Post autor: nori » wtorek 09 wrz 2008, 01:23

...

czego jeszcze można spróbować?...
hmm, rzeczywiście lipna sprawa ;/
z jakiej wersji przeszedłeś do 4.5.1 ?
miałem podobne problemy podczas wcześniejszych aktualizacji programu (jest już ich zbyt wiele) zwyczajnie którąś pominąłem i zaczęło sie dziać...
Spróbuj jeszcze raz zainstalować program pilnując kolejnych aktualizacji...mam nadzieje że to pomoże..
...
nie pamiętam poprzedniego numeru wersji, ale to była poprzednia dostępna. w każdym razie miałem zainstalowane wszystkie poprawki i aktualizacje.

zastanawiam się nad uruchomieniem time machine i przywróceniem do stanu sprzed aktualizacji, ale to nie rozwiąże problemu w sposób, jakiego bym oczekiwał.

ewentualnie chyba spróbuję instalacji pełnej programu raz jeszcze z pierwotnego nośnika z instalatora z aktualizacji.

najbardziej irytuje mnie to, że de facto nie można liczyć na jakikolwiek support. poza tym forum oczywiście ;)

ODPOWIEDZ