HK PR:O 12 vs HK PR:O 15

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Garra

HK PR:O 12 vs HK PR:O 15

Post autor: Garra » niedziela 28 gru 2008, 12:12

WItam!!!
Mam sie z zamiarem zakupu pary kolumn HK PR:O 12.
1.W zwiazku z tym chcialem zasiegnac opinni osob ktore mialy stycznosc z tym sprzetem ewentualnie innymi tworami tej firmy.(Klasa firmy, Jakosc dzwieku)
2. Prosilbym rowniez o opinie na temat innego modelu tej paczki HK PR:15. Z tego co wiem to jej parametry sa takie same jak poprzedniczki roznia sie tylka srednica głosnika. Jakie zatem wielkosc głosnika daje zalety badz wady, jaka roznica jest miedzy tymi dwoma modelami?
Dla jasnosci chcialem powiedziec ze kolumny te maja byc glownie przeznaczone pod wokal. Wiekszosc imprez grana w zamknietych klubowych pomieszczeniach. Rozumiem ze rodzaj muzyki rowniez jest wazny, wiec gramy ciezkiego rocka pomieszanego z metalem (Trash i pochodne ... momentami rowniez Growl, barwa wokalu baryton). Ponadto sprzet pod wokal to tymczasowo koncowka mocy ADS LX500 , mikser soundcraft LPM-8 , i mikrofon Shure PG 58.
W najblizszej przyszlosci zamierzam zmienic mikrofon na SHure SM 58.
Pozdr.

Awatar użytkownika
ZbigiB

Re: HK PR:O 12 vs HK PR:O 15

Post autor: ZbigiB » niedziela 28 gru 2008, 12:55

...WItam!!!
1.W zwiazku z tym chcialem zasiegnac opinni osob ktore mialy stycznosc z tym sprzetem ewentualnie innymi tworami tej firmy.(Klasa firmy, Jakosc dzwieku)
2. Prosilbym rowniez o opinie na temat innego modelu tej paczki HK PR:15. Z tego co wiem to jej parametry sa takie same jak poprzedniczki roznia sie tylka srednica głosnika. Jakie zatem wielkosc głosnika daje zalety badz wady, jaka roznica jest miedzy tymi dwoma modelami?
Dla jasnosci chcialem powiedziec ze kolumny te maja byc glownie przeznaczone pod wokal. Wiekszosc imprez grana w zamknietych klubowych pomieszczeniach. Rozumiem ze rodzaj muzyki rowniez jest wazny, wiec gramy HK PR:O 12 pomieszanego z metalem (Trash i pochodne ... momentami rowniez Growl, barwa wokalu baryton). Ponadto sprzet pod wokal to tymczasowo koncowka mocy ADS LX500 , mikser soundcraft LPM-8 , i mikrofon Shure PG 58.
Pozdr....
Witam.
Gdyby HK PR:O 12 miał być do samego wokalu to O.K ale odnoszę wrażenie, że mają trochę za mało mięsa.
Jeśli zamierzasz stosować do tego doły (np PR:O 18 Sub) to wystarczą te HK PR:O 12 ale jeżeli mają to być tylko dwie paczki to polecam HK PR:O 15 ponieważ z praktyki wiem,że czasami przydaje się coś lekko dogłośnić (np bas+stopa) a wtedy efekt na szerokopasmówce z 12" głośnikiem jest mizerny.
Znam parę kapel ,które mając te PR:O 12 wcześniej czy później dokupowały choć jeden subbas (nawet na 15" głośniku).

Awatar użytkownika
kocuros

Re: HK PR:O 12 vs HK PR:O 15

Post autor: kocuros » niedziela 28 gru 2008, 13:04

...WItam!!!
Dla jasnosci chcialem powiedziec ze kolumny te maja byc glownie przeznaczone pod wokal. Wiekszosc imprez grana w zamknietych klubowych pomieszczeniach. Rozumiem ze rodzaj muzyki rowniez jest wazny, wiec gramy ciezkiego rocka pomieszanego z metalem (Trash i pochodne ... momentami rowniez Growl, barwa wokalu baryton). Ponadto sprzet pod wokal to tymczasowo koncowka mocy ADS LX500 , mikser soundcraft LPM-8 , i mikrofon Shure PG 58.
Pozdr....
Posiadam paczki PR:O 12A , czyli aktywne...Priorytetem przy wyborze też było brzmienie wokalu...co prawda w diametralnie innej muzyce-najczęsciej balladki jazzowe wokal+piano...:-) Wcześniej testowałem kilka małych zestawów. Zależało mi na zestawie mobilnym , więc wziąłem na 12-tkach , ale do moich zastosowań(z fajnym hall-kiem)brzmi super! Mało tego-ostatnio grałem z całym bandem w klubie i nagłaśniałem tymi paczkami parapet , wokal i gitare...zabrzmiało bardzo dynamicznie. Kumple z bandu tez byli bardzo zaskoczeni "wygarem" i brzmieniem z glosnika 12" .
Na 15" z pewnością kolumna będzie lepiej "oddychać" szczególnie jesli gracie bez sub-ów...pozdrawiam!
Jestem nauczycielem muzyki

ODPOWIEDZ