...
Coś tam obiło mi się o uszy z tą latencją w PT ale przecież dzisiaj mamy szybkie komuptery chyba co?
...
Jeśli wiążesz szybkość kompa z latencją wtyczek to życzę szczęścia i powodzenia :)
...
Koledzy sa niecierpliwi. Postaram sie wyjasnic o co chodzi bo moim zdaniem to istotna informacja. Szybkość komputera nie ma tutaj większego znaczenia (mając na uwadze ze wydajność dzisiejszych systemow jest bardzo duza). Chodzi o wtyczki - zarówno efekty (kompresory, pogłosy itd) jak i wbudowane w PT instrumenty. Każda z wtyczek, jakich użyjesz w projekcie (sesji) ma INNA WLASNA LATENCJE bo nie ma takiej możliwości aby jej nie miała. Wtyczki to w gruncie rzeczy małe programy, które potrzebują czasu aby obrobić sygnał audio na wejściu i wypuścić obrobiony na wyjściu - stąd latencja wewnętrzna wtyczek.
Przykład:
Na danej ścieżce gra instrument, dajmy na to Minigrand, z latencją przykladowo 100 sampli, a na sąsiedniej ścieżce audio jest wpięty w insert jakiś kompresor który ma latencję 250 sampli. I co sie dzieje? Zaczynamy mieć w projekcie brak synchronizacji czasowej pomiędzy ścieżkami, bo ta z 250 sampli latencji zaczyna grać później niż ta ze 100-ma samplami latencji. To tak obrazowo napisałem, a liczby, które są użyte w tym przykładzie są wyssane z palca. Niemniej jednak jest to SPORY problem bo im więcej wtyczek na ścieżkach, busach itd, tym większa latencja w projekcie, bałagan i desynchronizacja pomiędzy ścieżkami. Wtedy trzeba ręcznie opóźniać poszczególne ścieżki specjalną wtyczką wpinaną w insert aby wszystkie miały latencję taką jak ta która ma ją największą. Masakra.
Cubase robi to SAM z Siebie bo ma wbudowany mechanizm Automatycznej Kompensacji Latencji, który sam sprawdza, która ścieżka czy bus (grupa) ma największą sumaryczną latencję i w tle ustawia odtwarzanie pozostałych tak, aby zachować synchronizację pomiędzy ścieżkami.
Nie wiem czy ta informacja Ci się przyda, ale dla mnie ten problem dyskwalifikuje używanie PT LE lub m-powered dopóki ten problem nie zostanie rozwiązany.
Jeśli nadal nie rozumiesz pojęcia latencji i tego jak to może utrudnić Ci życie, to polecam poczytać gdzieś jeszcze na ten temat, bo praca na PT szybko przestanie być przyjemna...
[addsig]
pozdrawiam.