Małe domowe studio

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
megaklawiszowiec

Małe domowe studio

Post autor: megaklawiszowiec » czwartek 12 lip 2012, 15:54

Witajcie , jestem tu poraz pierwszy a juz mam do was mase pytań i problemow postaram sie tu ogarnać wiekszość tego zeby nie pisac tego w 5 dzialach 

Zaczne od tego co posiadam

- laptop asus 6 gb ramu / 500 gb / 2x 2.37 ghz / grafa 2 gb ge force

- behringer xenyx 802/ soundcraft efx 12

- korg pa 500 musikant

Dobra teraz sedno . Chce złożyć w miare nie drogi a wydajny set na kilka lat ( wiem ze słowo niedrogi w dziale i pojeciu muzyka nie istnieje licze sie z tym )

- pojemnościowy mam w sumie wybrany bo w tych pieniadzach nie znalazlem nic lepszego jakos/cena

jest to mikrofon pojemnościowy audio technica at 2020

- słuchawki do rozważenia audio technica ath m 50 / beyerdynamic dt 150 ( głownie do nagrywnia wokali i obrobki na kompie muzyki jesli sie da a podobno nie mozna na słuchawkach takich tego robic )

- odsłuchy krk rp5 ( no własnie czekam na wasze sugestie czy na 5 woffer da rade w warunkach pokojowych { musze wygłuszenie zrobic pianka po zakupie monitorow}  yamaha ,hs50 , czy cos z innej beczki ?

- interfejs audio - wyłącznie i tylko pod usb nie mam fire wire ( jakis kompatybliny z programami do rejestracji dźwieku - korzystam z cool edit 2.0) mam na oku m- audio fast track pro

Prosze również o inne sugestie i wasze opinie czytam duzo po necie ale licze na wasze uwagi i duza wiedze , rozbudujcie ten temat zeby mi nei brakowało danych bede dozgonnie wdzieczny ( na poczatek kupuje słuchawki i pojemnościowy) reszta potem !!!!!

dziekuje i pozdrawiam kris !!! :)  

korg pa 500 musikant , soundcraft efx 12 , behringer xenyx 802 , behringer f 1220a x 2 , american audio opreator , alphard etp 778 , hohner verid V musette , the box ta 12 x 2 & ta 18 x 2 , shure beta 58a , proel...

Awatar użytkownika
AkselPL

Re: Małe domowe studio

Post autor: AkselPL » czwartek 12 lip 2012, 16:13

...
Witajcie , jestem tu poraz pierwszy a juz mam do was mase pytań i problemow postaram sie tu ogarnać wiekszość tego zeby nie pisac tego w 5 dzialach 

Zaczne od tego co posiadam

- laptop asus 6 gb ramu / 500 gb / 2x 2.37 ghz / grafa 2 gb ge force

- behringer xenyx 802/ soundcraft efx 12

- korg pa 500 musikant

Dobra teraz sedno . Chce złożyć w miare nie drogi a wydajny set na kilka lat ( wiem ze słowo niedrogi w dziale i pojeciu muzyka nie istnieje licze sie z tym )

- pojemnościowy mam w sumie wybrany bo w tych pieniadzach nie znalazlem nic lepszego jakos/cena

jest to mikrofon pojemnościowy audio technica at 2020

- słuchawki do rozważenia audio technica ath m 50 / beyerdynamic dt 150 ( głownie do nagrywnia wokali i obrobki na kompie muzyki jesli sie da a podobno nie mozna na słuchawkach takich tego robic )

- odsłuchy krk rp5 ( no własnie czekam na wasze sugestie czy na 5 woffer da rade w warunkach pokojowych { musze wygłuszenie zrobic pianka po zakupie monitorow}  yamaha ,hs50 , czy cos z innej beczki ?

- interfejs audio - wyłącznie i tylko pod usb nie mam fire wire ( jakis kompatybliny z programami do rejestracji dźwieku - korzystam z cool edit 2.0) mam na oku m- audio fast track pro

Prosze również o inne sugestie i wasze opinie czytam duzo po necie ale licze na wasze uwagi i duza wiedze , rozbudujcie ten temat zeby mi nei brakowało danych bede dozgonnie wdzieczny ( na poczatek kupuje słuchawki i pojemnościowy) reszta potem !!!!!

dziekuje i pozdrawiam kris !!! :)  ...

Bierz dt150

odnośnie monitorów zainteresuj się również fostexem

Pamiętaj że tani interfejs pod usb to dodatkowa latencja

Ten cool edit to chyba jakiś żart:) ?

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

megaklawiszowiec

Post autor: megaklawiszowiec » czwartek 12 lip 2012, 16:25

oki porozglądam sie ale nei chce na monitory przeznaczyc wiecej niz 1300 zł. :) , jesli chodzi o cool edit to powiem tak zaczynam bawic sie w nagrywanie i jak narazie cos mi wychodzi a od tego programu zaczynam dopiero , a masz jakies godne na uwadze ? Napisales mi latencja czyli opóźnienie tak ale gdzie ono powstaje na odsluchu w kompie czy jak ? podczas transferu danych czytalem o tym przydalby mi sei jeszcze jakis twardziel zewnetrzny do zapisywania danych/sesji 7200 obr na min z 1 tb.... zeby kompa nie zajechac bo nagrywam srenio około 15 ścieżek i potem to wszystko jakos odsluchuje na raz na koniec :) narazie spoko ale potem moga byc problemy
korg pa 500 musikant , soundcraft efx 12 , behringer xenyx 802 , behringer f 1220a x 2 , american audio opreator , alphard etp 778 , hohner verid V musette , the box ta 12 x 2 & ta 18 x 2 , shure beta 58a , proel...

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » czwartek 12 lip 2012, 18:31

...oki porozglądam sie ale nei chce na monitory przeznaczyc wiecej niz 1300 zł. :) , jesli chodzi o cool edit to powiem tak zaczynam bawic sie w nagrywanie i jak narazie cos mi wychodzi a od tego programu zaczynam dopiero , a masz jakies godne na uwadze ? Napisales mi latencja czyli opóźnienie tak ale gdzie ono powstaje na odsluchu w kompie czy jak ? podczas transferu danych czytalem o tym przydalby mi sei jeszcze jakis twardziel zewnetrzny do zapisywania danych/sesji 7200 obr na min z 1 tb.... zeby kompa nie zajechac bo nagrywam srenio około 15 ścieżek i potem to wszystko jakos odsluchuje na raz na koniec :) narazie spoko ale potem moga byc problemy ... 

Jest mnóstwo programów od siebie polecam fl studio i pro tools

Latencja w tym wypadku to różnica w czasie między sygnałem wejściowym a wyjściowym czyli mówisz do mikrofonu - latencja - słyszysz co powiedziałeś w głośnikach. Komputer również wprowadza latencje.

dysk najlepiej ssd

Ja np dzięki swojej płycie głównej mogę wpakowac wszystkie scieżki na virtualny dysk utworzony z pamieci ram co powoduje że dostęp jest bardzo szybki przy czym programy same już ładują scieżki do pamięci.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
łebski

Post autor: łebski » czwartek 12 lip 2012, 19:28

Słuchawki to niezłe sobie wybrałeś :) Sam chciałbym mieć takie dt150 albo te audio technica ath m50 :) Myślę, że do nagrywania wokali tak na początek, to wystarczyłyby ci takie nawet za 150-200 pln. A resztę kasy wolałbym przeznaczyć np na lepsza kartę albo lepszy mikrofon. Ale dobre słuchawki tez fajnie mieć. Jeśli kupisz, to na pewno nie pożałujesz i będą Ci służyły latami. Ja mam akg 240 studio, są świetne ale to konstrukcja półotwarta - do dłuższej pracy z dźwiękiem i odsłuchu jak najbardziej ale do nagrywania wokali to chyba lepsze byłyby takie o konstrukcji zamkniętej, coś jak beyerdynamic dt150.
I tak same słuchawki, nawet te najlepsze, do miksowania nagranych śladów nie wystarcza. Prędzej czy później będziesz się czuł, że poruszasz się po omacku. Według mnie nawet najlepsze słuchawki, nie zastąpią dobrej klasy monitorów odsłuchowych. Zresztą korzystanie z tych drugich jest wygodniejsze. Słuchawki przydają się przy nagrywaniu albo do jakiejś detalicznej roboty z dźwiękiem albo jako alternatywny odsłuch.
Z monitorów w tej klasie cenowej polecałbym np. Alesisy M1 Active MkII, mają troszkę większe głośniki 6,5 cala, brzmienie w miarę wyrównane. Akurat nie słyszałem tych krk i fostexów. Odsłuchiwałem kiedyś krk ale całkiem inny model...

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » czwartek 12 lip 2012, 19:40

Te Alesisy mają brzmienie równe jak równiny śródziemia :D

[addsig]

Awatar użytkownika
łebski

Post autor: łebski » czwartek 12 lip 2012, 19:51

Ale co, że raz grają ciszej a raz głośniej? :) Nie może być :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 12 lip 2012, 22:15

Zacznij od dobrego interfejsu wielokanałowego z porządnymi preampami i kompletem softu

to pozwoli tobie skorzystać z dobrego oprogramowania gratis a do tego pozbędziesz się mikserów w cholerę chyba że jeszcze je do czegoś wykorzystujesz(koncerty na przykład)

do tego beyerdynamic

a co do odsłuchów to coś poniżej 5" plus sub lub coś z 8 calami

megaklawiszowiec

Post autor: megaklawiszowiec » piątek 13 lip 2012, 08:44

narazie sie z interfejsem wstrzymam na troszke , hmm dobrze mowicie , patrzylem na te interfejsy ale tez nie chcialbym na to przeznaczyc nie wiadomo ile kasy :) tym bardziej ze teraz bede w klasie maturalnej i sprzetu nie bede napierdzielal całymi dniami tylko od czasu do czasu (czyt. od swieta do swieta wiadomo jak jest przed matura ) , poki co do konca wakacji musze ogarnac str i porobic nagrania wiec mikro i słuchawki beda w bardzo szybkim odstepie czasowym :)

wracajac do tego ze na moje wymagania starczy mi narazie dźwiekowka i sie z nie oswoiłem ( wiem wiem kazdy powie ze to do tyłka i zebym szybko cos kupił spoko dam rade , ale kazdy od czegos zaczynał , wiec musicie mi dac troche czasu po sylwestrze bede mial juz konkretne studio to gwarantuje w pokoju potem juz tylko procesory dobre i tyle :) ) Na poczatku stycznia przedstawie wam jak juz to bedzie wygladac ( mam dopiero 18 lat , ale strasznie nie lubie lipnego sprzetu bo sie kilkanaście razy przejechalem na tym i mam dosyc wole poczekac i odlozyc )

dorba wracajac , tak jak pisalem 5 ' nie ma basu w monitorach dobrego , wiec celuje teraz w cos z 8' ( lecze jest jedno ale ostatnio pracowalem na pa 3 x musikant na adam audio A5x i byłbym skłonny je wziasc bo świetnie grały słychac było kazdy detal ) wiec do adama sie bede kierował , nie wiem czy jest sens sie pakowac w KRK RP 8 , lub hs80m zeby nei wywalic kasy w błoto

mysle ze jak na ax5g pasmo 40 hz jest bardzo dobre na dole pozatym slyszalem i jak dla mnie w 100 % wystarczajace :)

czekam na wasze sugestie interfejsow do 1000 zł i monitorkow do 2600 zł ( mialem brac za max 2200 ale wole dorzucic kilka stowek i nie zmiieniac co miesiac jak telefonu... ;/ )

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 13 lip 2012, 12:01

przydalby mi sei jeszcze jakis twardziel zewnetrzny do zapisywania danych/sesji 7200 obr na min z 1 tb....

Jak Twój laptop nie ma USB3 to i tak transfery będą ograniczone do okolic 32 MB/s (podczas gdy dysk mógłby przesyłać 100-150 MB/).

Kolejna sprawa - 1 TB dyski talerzowe wychodzą dużo drożej od 2 TB lub 3 TB (koszt pojedynczego GB).

ODPOWIEDZ