Dr House potrzebny - konfiguracja do zdiagnozowania

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Damian2

Dr House potrzebny - konfiguracja do zdiagnozowania

Post autor: Damian2 » środa 25 sty 2017, 10:38

Problem objawiający się dropami, trzaskami, ucinaniem wybrzmienia obszerniejszych sesji lub dużych instrumentów VST (np wciśnięty sustain powoduje wykrzaczenie się dźwięku instrumentu VST - trzaski i urwanie dźwięku). Wygląda to podobnie do sytuacji, w której sprzęt nie daje rady (słabe bebechy PCta). Pojawił się też kilka razy komunikat o utraconym połączeniu VST bridge (Wtedy Cubase do restartu). Miało być bezproblemowo z nowym PCtem i UR22 ale długo sielanka nie trwała...

Interesuje mnie czy prócz poniższych pozycji (bo te już sprawdziłem) komuś jeszcze coś przychodzi do głowy, o czym ja nie pomyślałem...???
- nowe sterowniki do UR22
- nowy firmware do UR22
- Service Pack Windowsa
- najnowsze sterowniki do podzespołów PC
- najnowszy BIOS (UEFI)
- zmiana kabla USB do UR22 oraz podłączenie do innego portu USB na obudowie
- wyłączenie zintegrowanej karty dźwiękowej
- ustawienia w zarządzaniu energią
- Asio4All
- zwiększanie latencji (drastyczne ciut pomaga ale nie da się pracować)
- zmiana opcji projektu na więcej/mniej bit + próbkowania
- włączenie trybu pracy wielordzeniowej w Cubase

Nie mam pojęcia co jeszcze. Tylko gdzieś w okolicach JBridge szukać? Miałem możliwość podpięcia innej karty EMU Tracker Pre ale niestety stery EMU w ogóle nie idą na nowym PC (po instalacji drivera beta EMU PC łapie zawiechy typu martwy kursor). Innej karty na razie nie mam możliwości podpiąć).

Moja konfiguracja:
System Windows 7 64bit
DAW Cubase 6 64bit(zwykle projekt ustawiony na 16bit, 44.1)
Interfejs-karta: Steinberg UR22 MkII
Procesor INTEL Core™ i5-6400 Skylake 2.7GHZ LGA1151
Płyta MSI B150 PC MATE
Pamięć DDR4 Kingston HyperX FURY Black 16GB
Dysk SSHD SEAGATE ST1000DX001 1TB
Dysk SSD GOODRAM CX100 240GB
Zasilacz ZALMAN ZM400-LX 400W ATX 120mm aPFC Spraw>80%

Pozdrawiam

przemo78

Re: Dr House potrzebny - konfiguracja do zdiagnozowania

Post autor: przemo78 » środa 25 sty 2017, 20:44

Też mam UR22 i dużo słabszy komputer z 8GB DDR2. Na początku też zdarzały mi się takie objawy.
Dobry kabel USB do interfejsu nie zaszkodzi ale przyczyną było właśnie oszczędzanie energii.
EPU ustawiony na high performance wcale nie oznacza, że procesor idzie pełną mocą, po włączeniu
AI SUITE widać, że jak nic się nie robi to taktowanie rdzeni procesora wynosi ok. 800MHz. Owszem,
jak dostanie obciążenie to taktowanie wzrasta ale właśnie w tym rzecz, że reaguje jakby z opóźnieniem
i to wystarczy by trzaskało i przycinało. Dopiero włączenie w EPU trybu TURBO MODE ciągnie od razu
wszystkie rdzenie na max. taktowanie bez względu na obciążenie. W moim przypadku to był strzał
w dychę, nic nie tnie i nie strzela przy graniu na VST, nawet przy dość sporych layerach.

Buffer size w UR22 mam na 256 sampli, czyli 9 i 11 ms na wej/wyj.

ODPOWIEDZ