Mackie Big Knob

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Kamil86
Posty: 5
Rejestracja: środa 21 lut 2018, 15:50

Mackie Big Knob

Post autor: Kamil86 » środa 21 lut 2018, 15:53

Witam

Czy ktos moglby mi pomoc w sprawie podlaczenia mikrofonu pojemnosciowego tak aby nagrywac przez Mackie big knob?
Potrzebny jest mi preamp czy moze interfejs audio z wbudowanym preampem?
Z gory dzieki Kamil

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 597
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Mackie Big Knob

Post autor: PWA » środa 21 lut 2018, 16:56

Podstawowy Big Knob służy do przełączania się pomiędzy monitorami, więc nie bardzo wiem, czemu chcesz go użyć do nagrywania. Pozostałe modele mają wbudoway interfejs audio wraz z 2 wejściami mikrofonowymi i zasilaniem fantomomowym, więc nic więcej nie potrzebujesz... jedynie wpiąć mikrofon i nagrywać.

Kamil86
Posty: 5
Rejestracja: środa 21 lut 2018, 15:50

Re: Mackie Big Knob

Post autor: Kamil86 » środa 21 lut 2018, 19:56

Sprawa wyglada tak ze posiadam model Mackie Big Knob https://www.amazon.com/Mackie-Big-Knob- ... B0006GPYDQ niestety bez wbudowanego interfejsu czy bezposredniego wejscia mikrofonowego.
Gdybym posiadal inny model z wbudowanym interfejsem nie bylo by posta ale dzieki za uwage i odkrycie ameryki heh :lol:

Dlatego zastanawiam sie czy jest opcja nagrywania przez ten model?Np poprzez podlaczenie interfejsu lub preampu mikrofonowego etc.?

Kamil86
Posty: 5
Rejestracja: środa 21 lut 2018, 15:50

Re: Mackie Big Knob

Post autor: Kamil86 » środa 21 lut 2018, 20:04

A tobie chodzilo chyba ze mam Mackie big knob passive,wlasnie ten model jest tym podstawowym wedlug mnie;) anie ten starszy model ktory posiadam https://www.amazon.com/Mackie-Big-Knob- ... B0006GPYDQ bo on posiada wiele innych funkcji.
Wiec jeszcze raz prosze o rade jak to ewentualnie ogarnac?

ghyro
Posty: 1
Rejestracja: środa 21 lut 2018, 22:35

Re: Mackie Big Knob

Post autor: ghyro » środa 21 lut 2018, 22:35

Ciekawy temat!

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 597
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Mackie Big Knob

Post autor: PWA » środa 21 lut 2018, 22:56

No ale to dalej jest przełącznik pomiędzy monitorami i jakimiś źródłami, więc po co chcesz przez to urządzenie nagrywać??? Chcesz nagrać mikrofon, to kup interfejs audio, wepnij mikrofon i nagrywaj.

Kamil86
Posty: 5
Rejestracja: środa 21 lut 2018, 15:50

Re: Mackie Big Knob

Post autor: Kamil86 » środa 07 mar 2018, 16:44

Czyli w takim razie mowisz mi ze nie ma takiej opcjii zeby podlaczyc majka do tego jak to fachowo ujales PRZELACZNIKA?Czy po prostu nie wiesz?

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 597
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Mackie Big Knob

Post autor: PWA » środa 07 mar 2018, 19:01

Wystarczy spojrzeć na urządzenie i trochę poczytać... sama nazwa określa do czego to urządzenie służy..."Mackie Big Knob Desktop Studio Monitor System" Nie wiem na co chcesz nagrywać, ale jeżeli do DAW, to nie jest to możliwe bez interfejsu, czyli konwersji C/A. To urządzenie służy do zarządzania systemem monitoringu, nie do nagrywania czegokolwiek. Czy widzisz gdzieś tam wejście mikrofonowe? Czy urządzenie ma zasilanie fantomowe do obsługi mikrofonów pojemnościowych? No nie, więc jak chcesz je wykorzystać do podłączenia mikrofonu i nagrywania? Jak podłączysz preamp mikrofonowy, to nie widzę problemu. Natomiast w przypadku DAW, to z wyjśća tego ustrojstwa musisz wpiąć się na wejścia interfejsu. Tylko po co wpinać coś między preampem a interfejsem??? To tylko wydłuża tor niczego pozytywnego nie wnosząc, a wręcz przeciwnie :-)

Kamil86
Posty: 5
Rejestracja: środa 21 lut 2018, 15:50

Re: Mackie Big Knob

Post autor: Kamil86 » środa 07 mar 2018, 19:42

Dzieki za przydatne informacje.Mozna bylo tak od razu.Zaznacze tylko jeszcze ze posiadam Mackie big knob studio command system z wbudowana funkcja talkback.Dzieki za info .Pozdrawiam

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 597
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Mackie Big Knob

Post autor: PWA » środa 07 mar 2018, 21:54

Można było... można też był wziąć do ręki manual i przeczytać, co się ma i do czego to służy i wtedy nie zdawało by się tego typu pytań.
Nazwa nie ma znaczenia... chodzi o to samo urządzenie, do którego przesłałeś link. Talkback to funkcja do komunikacji pomiędzy reżyserką, a muzykami za szybą i nie ma znaczenie w kontekście Twojego pytania.

ODPOWIEDZ