Czy jeden interfejs będzie działać z kompresorem na torze mikrofonowym?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
wookash92
Posty: 3
Rejestracja: piątek 12 kwie 2019, 18:38

Czy jeden interfejs będzie działać z kompresorem na torze mikrofonowym?

Post autor: wookash92 » piątek 12 kwie 2019, 19:07

Cześć wszystkim. Wciąż doszkalam się w zakresie techniki, proszę o wyrozumiałość jeżeli zadam głupie pytanie.. :D.

Aktualnie korzystam z interfejsu focusrite Clarett 8pre, preampy z funkcją air są świetne, jednak przestery w niektórych sytuacjach dają się we znaki. Z tego względu mam zamiar doposażyć się w kompresor KT-76. Czy mogę stworzyć tor mikrofonowy w następującej konfiguracji:

Mikrofon podpinam do wejścia nr 1 w interfejsie.
W cyfrowym mikserze Clarett ustawiam, że sygnał z tego wejścia jest kierowany prosto do wyjścia nr 3. To wyjście podpinam do wejścia w kompresorze, a wyjście kompresora prowadzę z powrotem do interfejsu do wejścia mikrofonowego nr 2.
Zamieszczam rysunek poglądowy stworzony w paincie :D

Obrazek

Czy jak karta dźwiękowa dostanie z powrotem do wejścia mikrofonowego swój własny sygnał z preampem i kompresorem to nic się nie uszkodzi? Da się to w ogóle w jakiś inny sposób opanować?
Nie chcę kupować dodatkowych preampów, bo te w Clarettce brzmią znakomicie, a dwie clarettki to zbyt duży wydatek...

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 683
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Czy jeden interfejs będzie działać z kompresorem na torze mikrofonowym?

Post autor: PWA » piątek 12 kwie 2019, 20:21

Nic się nie uszkodzi :-). To klasyczna wysyłka i powrót :-). Z kompresora wracasz raczej na wejście liniowe, nie mikrofonowe, bo kompresor raczej takie wyjście ma :-)

wookash92
Posty: 3
Rejestracja: piątek 12 kwie 2019, 18:38

Re: Czy jeden interfejs będzie działać z kompresorem na torze mikrofonowym?

Post autor: wookash92 » piątek 12 kwie 2019, 20:30

Dziękuję za odpowiedź. :D

W tym interfejsie wejście mikrofonowe 1 i 2 są wejściami mic/line. Niestety nie ma z tyłu żadnych wejść które są tylko line. :( Mam nadzieję że to to samo? :P

Rozumiem, że przy takim podłączeniu kompresor będzie działać w czasie rzeczywistym i przy właściwym ustawieniu będzie mnie też chronić przed cyfrowymi przesterami na nagraniu?

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 683
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Czy jeden interfejs będzie działać z kompresorem na torze mikrofonowym?

Post autor: PWA » sobota 13 kwie 2019, 08:52

Zapewne interfejs ustawia typ wejścia automatycznie w zależności, co jest do niego podłączone.
Tak będzie działał w czasie rzeczywistym. A nie wydaje Ci się, że przesterowania pojawiają się, ponieważ poziom sygnału podawany na wejściach jest zbyt duży? Może powinieneś dopasować poziom sygnału na wejściach pokrętłem gain?

wookash92
Posty: 3
Rejestracja: piątek 12 kwie 2019, 18:38

Re: Czy jeden interfejs będzie działać z kompresorem na torze mikrofonowym?

Post autor: wookash92 » sobota 13 kwie 2019, 16:45

Właśnie wczoraj się doinformowałem w tym temacie i chyba ten kompresor mi w niczym nie pomoże. Faktycznie przester i tak pojawi się na preampie zanim dojdzie do kompresora... :( Niestety mam takie sytuacje, że nie da się ustawić gaina tak, żeby nie było przesterów, a jednocześnie aby barwa dźwięku była ładna. Z reguły jak się gain mocno obniży to dźwięk ma mniej mięsa.

ODPOWIEDZ