Czy podłączę taką konfigurację

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
LukaszKwa88
Posty: 11
Rejestracja: sobota 29 gru 2018, 11:20

Czy podłączę taką konfigurację

Post autor: LukaszKwa88 » sobota 23 lis 2019, 19:43

Witam. Posiadam aktywne monitory krk rokit 6, które czekają na interfejs żeby mogły w końcu zagrać. Z zeszłej konfiguracji został mi wzmacniacz onkyo a-9010 I gramofon z wkładką mm do słuchania ulubionych płyt. Hobbystycznie eksperymentuję w DAW-ie, a muzyki często gęsto słucham z winyli i właśnie też chciałbym móc ich słuchać na nowych monitorach. Jeszcze chwilę temu rozważałem sprzedaż wzmacniacza oraz kupno przedwzmacniacza gramofonowego i miksera, bo chciałem mieć możliwość słuchania muzyki z gramofonu bez konieczności włączania komputera, do którego jest podłączony interfejs audio. Dzisiaj natomiast pomyślałem o tym , nie wiem na ile to realne bo nie jestem biegły, żeby wzmacniacz zostawić z wpiętym do niego gramofonem i kupić interfejs do którego wejdę "jakoś" tym zestawem oraz monitorami. Czy jest to wykonalne ? Ewentualnie czy dostanę interfejs, który przekaże sygnał na głośniki przy wyłączonym komputerze ...

Wysłane z mojego HUAWEI CAN-L01 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
PWA
Posty: 741
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Czy podłączę taką konfigurację

Post autor: PWA » sobota 23 lis 2019, 21:02

Strasznie kombinujesz :-). Nie potrzebujesz interfejsu, żeby podłączyć monitory do tego wzmacniacza. A-9010 ma wyjście liniowe na złączach RCA, więc wystarczy, że podłączysz do niego monitory kablami RCA (monitory Rokit 6 mają wejścia RCA) i już.
Jeżeli już tak bardzo chcesz sobie komplikować tor sygnału z gramofonu, to oczywiście taka możliwość istniej ;-) ... do wejścia gramofonowego wzmacniacza wpinasz rzeczonego Technicsa, z wyjść liniowych wzmacniacza wychodzisz na wejścia liniowe interfejsu (konieczne będą kable RCA -> TRS), do wyjść interfejsu podłączasz monitory... and that's all:-)
Interfejs Focusrite, który podałem Ci w poprzednim Twoim poście, ma możliwość pracy standalone. Wszystkie routingi sygnału konfigurujesz z poziomu aplikacji Focusrite Control. Taką konfigurację możesz załadować do interfejsu i używać go bez komputera.
BTW... ten model i wszystkie wyższe mają taką możliwość, wszystkie poniżej niego muszą pracować z komputerem.

LukaszKwa88
Posty: 11
Rejestracja: sobota 29 gru 2018, 11:20

Re: Czy podłączę taką konfigurację

Post autor: LukaszKwa88 » sobota 23 lis 2019, 21:38

witam ... znów My. Generalnie to zastanawiałem się nad sensem podłączania odsłuchów, które mają wzmacniacz do ...wzmacniacza... bo I po co wzmacniać , już wzmocnione. Wydało mi się to konfliktowe i że coś się spali czy dymek pójdzie etc. ehh. Powinni mnie na forum chyba zablokować. Muszę poczytać bo aż wstyd

Wysłane z mojego HUAWEI CAN-L01 przy użyciu Tapatalka


LukaszKwa88
Posty: 11
Rejestracja: sobota 29 gru 2018, 11:20

Re: Czy podłączę taką konfigurację

Post autor: LukaszKwa88 » niedziela 24 lis 2019, 10:55

PWA próbowałem z wyjściem liniowym I przypomniałem sobie, że robiłem to wcześniej. Głośniki faktycznie zagrają, ale niestety regulacja głośności może się odbywać już tylko z poziomu głośnika lub komputera. Jedyne do czego doszedłem to wyjście na kolumny wyjściem słuchawkowym kablem trs 1/4 na 2 rca po czym mogę regulować głośność I nawet barwę wzmacniaczem tyle że głośniki nie grają w stereo... jest sygnał na obydwóch i mogę zmieniać balans pomiędzy lewym I prawym, ale jak włączam testy stereo to zawsze przy lewym grają dwa głośniki, a przy prawym kanale jest w obydwu cisza. To samo jak testowałem przez słuchawki. To już chyba jest problem po stronie onkyo

Wysłane z mojego HUAWEI CAN-L01 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
PWA
Posty: 741
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Czy podłączę taką konfigurację

Post autor: PWA » niedziela 24 lis 2019, 13:00

Jak mawia klasyk, to oczywista oczywistość ;-) ...wyjście liniowe ze wzmacniacza Onkyo służy głównie do nagrywania sygnału ze źródeł, więc pomijana jest cała sekcja przedwzmacniacza.

Co do drugiej sprawy, rozumiem, że na monitory wyprowadzasz sygnał z wyjścia słuchawkowego wzmacniacza, a nie interfejsu. Jeżeli tak, to coś nie tak jest z kablem lub raczej ze wzmacniaczem skoro, o ile dobrze zrozumiałem, ten sam problem masz na słuchawkach. Prawdopodobnie uszkodzona jest jedna z końcówek mocy. Miałem kiedyś taki przypadek i dokładnie tak właśnie zachowywał się wzmacniacz. Potencjometr balansu działał jak regulator głośności. Just in case... prawidłowe połączenie powinno wyglądać tak, jak pod poniższym linkiem
https://obrazki.elektroda.pl/72_1285253286.jpg

LukaszKwa88
Posty: 11
Rejestracja: sobota 29 gru 2018, 11:20

Re: Czy podłączę taką konfigurację

Post autor: LukaszKwa88 » niedziela 24 lis 2019, 13:36

Wzmacniacz oddaję na gwarancję, a interfejs poczeka do blakfrajdej. I ostatnia rzecz. Napisałeś "Jeżeli już tak bardzo chcesz sobie komplikować tor sygnału z gramofonu, to oczywiście taka możliwość istniej ... do wejścia gramofonowego wzmacniacza wpinasz rzeczonego Technicsa, z wyjść liniowych wzmacniacza wychodzisz na wejścia liniowe interfejsu (konieczne będą kable RCA -> TRS), do wyjść interfejsu podłączasz monitory... and that's all" . To jest dla mnie całkowicie zrozumiałe, logiczne i tak właśnie zrobię. Ale czy podczas odsłuchu gdy źródłem będzie gramofon czy komputer będę mógł kontrolować sygnał za pomocą potencjometrów wzmacniacza ( głośność , bass, treble) czy tylko głośność poprzez interfejs, a o korekcji mogę zapomnieć?

Wysłane z mojego HUAWEI CAN-L01 przy użyciu Tapatalka


serenko
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek 25 lis 2019, 18:12

Re: Czy podłączę taką konfigurację

Post autor: serenko » poniedziałek 25 lis 2019, 18:16

Strasznie to przekombinowane, na pewno nie da się tego prościej podłączyć?

LukaszKwa88
Posty: 11
Rejestracja: sobota 29 gru 2018, 11:20

Re: Czy podłączę taką konfigurację

Post autor: LukaszKwa88 » poniedziałek 25 lis 2019, 18:28

No właśnie.... przy takim podłączeniu wydaje mi się, że będę osobno sterować głośnością dla lewego i prawego kanału. Chodzi głównie o to że. Mamy kolumny aktywne krk rokit 6, wzmacniacz onkyo a-9010, gramofon z wkładką mm , laptopa. I teraz znaleźć urządzenie, które nam to ładnie sparuje, przy czym dobrze jest też film z laptopa puścić na telewizorze przez hdmi, a dźwięk usłyszeć z krków. Czy wzmacniacz jest tu zbędny, pozbywamy się go i kupujmy coś innego czy nie...

Wysłane z mojego HUAWEI CAN-L01 przy użyciu Tapatalka


LukaszKwa88
Posty: 11
Rejestracja: sobota 29 gru 2018, 11:20

Re: Czy podłączę taką konfigurację

Post autor: LukaszKwa88 » poniedziałek 25 lis 2019, 18:29

Albo wszystko sprzedać i kupić "jamnika"

Wysłane z mojego HUAWEI CAN-L01 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
PWA
Posty: 741
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Czy podłączę taką konfigurację

Post autor: PWA » poniedziałek 25 lis 2019, 18:59

Przecież już o tym rozmawialiśmy wcześniej :roll: . Potrzebny jest Ci interfejs audio, przedwzmacniacz gramofonowy i Twoje KRK. Wszystko inne jest zbędne!

ODPOWIEDZ