Domowe studio nagrań bez komputera

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
głowa123
Posty: 7
Rejestracja: niedziela 02 sie 2020, 15:08

Domowe studio nagrań bez komputera

Post autor: głowa123 » niedziela 02 sie 2020, 15:36

Witam! Jestem muzykantem amatorem, choć wiele lat gram na gitarze i dłubię na grooveboxie Akai XR20. Przyszło mi do głowy, aby móc rejestrować zrobione bity, a potem dograć sobie na to gitarki i jakieś syntezatory. Zauważyłem jednak, iż oferowane rejestratory wielośladowe (Tascam DP24/32 SD czy ZoomLivetrak) pozbawione są wejść i wyjść MIDI. Czy jest możliwe w jakiś przystępny sposób podłączyć automat perkusyjny do któregoś z powyższych urządzeń, aby móc wgrać tam bit i go obrabiać? Albo, jeżeli istnieje inny sposób nagrywania kawałków bez angażowania komputera, byłbym ogromnie wdzięczny za wtajemniczenie. Z góry serdecznie dziękuję! Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 842
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Domowe studio nagrań bez komputera

Post autor: PWA » niedziela 02 sie 2020, 19:39

Nie bardzo rozumiem do czego potrzebne jest Ci MIDI, żeby dokonać rejestracji sygnału audio z automatu... możesz wyjaśnić tę kwestią? DP-24/32 mają wej/wyj MIDI. Livetrak nie ma, ale nie bardzo wiem, po co Ci ono potrzebne ;-)

głowa123
Posty: 7
Rejestracja: niedziela 02 sie 2020, 15:08

Re: Domowe studio nagrań bez komputera

Post autor: głowa123 » niedziela 02 sie 2020, 21:00

Dzięki za podjęcie tematu! Nowe, dostępne egzemplarze Tascamów DP nie mają gniazd MIDI, a starych modeli (z MIDI) nigdzie nie znalazłem w necie. Pocieszyłeś mnie, że jednak da się to połączyć ze sobą, tzn. rejestrator i automat perk.. Mógłbyś powiedzieć jak to skutecznie zrobić, aby bit z automatu wprowadzić do rejestratora, chodzi mi o użycie właściwych gniazd, nie o inne szczegóły?

głowa123
Posty: 7
Rejestracja: niedziela 02 sie 2020, 15:08

Re: Domowe studio nagrań bez komputera

Post autor: głowa123 » niedziela 02 sie 2020, 21:06

Przeglądając internet, zauważyłem straszne psioczenie na brak MIDI w nowych DP. Myślałem, że wiąże się to właśnie z problemem podłączania automatów perkusyjnych i synchronizacją zegara. Nie znam zbytnio angielskiego, więc może czegoś istotnego nie zrozumiałem :D

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 842
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Domowe studio nagrań bez komputera

Post autor: PWA » poniedziałek 03 sie 2020, 13:04

Żeby zarejestrować na DP-24/32 sygnał audio, powinieneś z wyjść audio Akai XR20 (main right & left) wpiąć się na wejścia miksera i to wszystko co potrzebujesz zrobić. Wyjście MIDI w DP-24/32 służy jako wspólne źródło sygnału zegarowego (tryb master) dla innych instrumentów/urządzeń wyposażonych w MIDI (w tym DAW). Chodzi o to, żeby wszystkie urządzenia miały wspólne źródło zegarowe i by mogły synchronizować się do zadanego tempa. Czy tym źródłem jest mikser, czy inne urządzenie, nie ma to większego znaczenia.
Oglądałem jakieś wpisy na forach odnośnie braku MIDI w nowej wersji DP, ale z tego co widziałem, to chodziło głównie o współpracę z DAW. Ktoś tam chciał, żeby DP pracowało w trybie master dla synchronizacji z DAW i instrumentami. Jeżeli nie będziesz używał DAW w synchronizacji z DP, to brak MIDI nie ma żadnego znaczenia.
Czy używasz jeszcze jakieś instrumenty poza gitarą i automatem, zwłaszcza takie, które chciałbyś synchronizować ze sobą po MIDI?
Zwróć też uwagę na to, że we współczesnych czasach bazowanie jedynie na DP, jako narzędziu do obróbki i masteringu nagrań, to jednak dość solidne ograniczanie się co do wpływu na charakter brzmieniowy poszczególnych ścieżek. Narzędzia na pokładzie DP mają swoje ograniczenia i jednak korzystniej było by po rejestracji na karcie, robić obróbkę i mastering już w DAW, gdzie do dyspozycji możesz mieć w zasadzie nieograniczoną ilość wtyczek narzędziowych.
W takim przypadku narzuca się pytanie, czy potrzebny Ci taki mikser, czy może jakiś interfejs audio, za pomocą którego będziesz rejestrował swoje nagrania bezpośrednio w DAW?

głowa123
Posty: 7
Rejestracja: niedziela 02 sie 2020, 15:08

Re: Domowe studio nagrań bez komputera

Post autor: głowa123 » środa 05 sie 2020, 09:39

Bardzo dziękuję za konkretne i życzliwe podejście do moich dylematów! Przygodę z DAW zostawię sobie na później, musiałbym jeszcze wiele wiedzy przyswoić w dziedzinie produkcji muzycznej. Komputer z myszką nigdy nie kojarzył mi się z graniem, a granie właśnie rajcuje mnie najbardziej :D Można powiedzieć, że bawię się na zasadzie "live act'u" - uruchamiam sobie bit z Akai XR20 (który wcześniej ułożyłem) i do tego rzępolę na gitarce elektrycznej, co mi przyjdzie do głowy. Chciałem to wszystko podłączyć do takiego urządzenia, które pozwoli mi tę grę zarejestrować, ale też pozwoli na ewentualną edycję fraz/ścieżek. W niedługiej perspektywie chcę kupić także syntezator. Zatem umyśliłem sobie, że kupię takiego Tascama, podłączę do niego monitory, automat, gitarkę i syntezator i moje domowe improwizowanie wzniesie się na kolejny poziom:) Czy dla takich celów jest sens budować zestaw w oparciu o DP albo Livetraka?

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 842
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Domowe studio nagrań bez komputera

Post autor: PWA » czwartek 06 sie 2020, 15:24

Co do DP, to trudno mi się wypowiadać, ponieważ nie znam tego urządzenia. Mam natomiast Livetrak L-20, ale używam go jako miksera i interfejsu audio przy współpracy z DAW. Nigdy jeszcze nie robiłem zapisu na kartę SD, stąd też nie jestem pewien, czy ustawienia procesora efektów i channel strip są zapisywane na ścieżkach, czy też jest zapisywany czysty sygnał z uwzględnieniem ustawień kompresora i poziomu poszczególnych kanałów. Niestety nigdzie nie jest to jasno powiedziane.
Mikser nie ma też zbyt wielkich możliwości edycji nagranych ścieżek. Możesz na nich dodać do 99 markerów, żeby trafiać od razu w zaznaczone miejsca. Możesz również dogrywać nowe lub zastępować już istniejące ścieżki w trybie overdub. Nagrywając w tym trybie możesz włączyć automatyczną kompensację latencji tak, aby uniknąć opóźnienia na przetwornikach AC względem już nagranych ścieżek.
W zasadzie, żeby mieć wpływ na brzmienie, to trzeba przenieść ścieżki do DAW i tam poddać je obróbce. Rejestrator w mikserze służy do roboczych nagrań prób, małych koncertów itp, które później poddajesz obróbce w DAW.

głowa123
Posty: 7
Rejestracja: niedziela 02 sie 2020, 15:08

Re: Domowe studio nagrań bez komputera

Post autor: głowa123 » czwartek 06 sie 2020, 20:24

Wielkie dzięki PWA! Miałbym jeszcze kilka pytań do Ciebie. Zagadnienia techniczne to w większości "czarna magia" dla mnie. O ile funkcje Tascama, mam nadzieję, że rozgryzę, posiłkując się instrukcją obsługi i poświęcając na to czas, o tyle podłączanie peryferiów już jest dla mnie wyzwaniem:) Jeśli znajdziesz czas, rozjaśniłbyś mi następujące kwestie?:

1. Jakim przewodem/przewodami podłączyć do Tascama grooveboxa Akai XR20? Powinienem kupić przewód z dwoma "jackami" z jednej strony i dwoma "XLR" z drugiej (zajmując 2 gniazda "XLR" w Tascamie)?

2. Czy tak samo powinienem postąpić z syntezatorem?

3. Tascam posiada jedno dedykowane gitarze wejście "XLR", zatem powinienem użyć przewodu "jack" - "XLR"?

4. Czy monitory podłączam bezpośrednio do urządzenia w gniazda "monitor out", tzn. bez dodatkowego wzmacniacza?

Moje pytania brzmią zapewne śmiesznie, ale jak pisałem wcześniej jestem amatorem. Akai podłączałem do wieży, a gitarkę do piecyka. I tak sobie rzępoliłem. Nie mam nawet miksera, więc to dla mnie skok technologiczny jak z Mozambiku do Japonii:D

Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam!

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 842
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Domowe studio nagrań bez komputera

Post autor: PWA » czwartek 06 sie 2020, 22:24

DP ma wszystkie 8 wejść symetrycznych, zarówno przez wtyki XLR jak i TRS. Niestety większość instrumentów ma wyjścia liniowe, czyli jack TS. W związku z tym:
głowa123 pisze:
czwartek 06 sie 2020, 20:24
1. Jakim przewodem/przewodami podłączyć do Tascama grooveboxa Akai XR20? Powinienem kupić przewód z dwoma "jackami" z jednej strony i dwoma "XLR" z drugiej (zajmując 2 gniazda "XLR" w Tascamie)?
XR20 ma wyjścia liniowe, czyli niesymetryczne, więc połącz je kablami jack TS<->TS.
głowa123 pisze:
czwartek 06 sie 2020, 20:24
2. Czy tak samo powinienem postąpić z syntezatorem?
Jeżeli syntezator ma wyjścia symetryczne (XLR lub jack TRS), to podłącz go kablem XLR<->XLR lub jack TRS<->TRS. W przeciwnym wypadku jack TS<->TS.
głowa123 pisze:
czwartek 06 sie 2020, 20:24
3. Tascam posiada jedno dedykowane gitarze wejście "XLR", zatem powinienem użyć przewodu "jack" - "XLR"?
Wepnij gitarę na wejście H jackiem TS<->TS. Gitara ma wyjście liniowe, niesymetryczne, więc nie ma sensu używać, XLR-ów. Przełącz wejście H na "line"
głowa123 pisze:
czwartek 06 sie 2020, 20:24
4. Czy monitory podłączam bezpośrednio do urządzenia w gniazda "monitor out", tzn. bez dodatkowego wzmacniacza?
Tak, o ile masz aktywne monitory (z wbudowanymi wzmacniaczami). W przeciwnym wypadku musisz użyć jakiegoś wzmacniacza pomiędzy wyjściami main, a monitorami. Jeżeli nie masz jeszcze monitorów, to kup monitory aktywne.

Wydaje mi się jednak, że więcej korzyści, również w kwestii nauki pewnych zagadnień związanych z zapisem oraz obróbką dźwięku, odniósł byś zaopatrując się w jakiś DAW i interfejs audio. DAW w niczym nie przeszkadzał by Ci w cieszeniu się graniem, a możliwości manipulacji i obróbki zapisanego materiału są kompletnie nieporównywalne do możliwości DP. Istniej wiele poważnych DAW, które są za darmo i nie trzeba wydawać nawet złotówki... choćby zanany i zasłużony Cakewalk, który od jakiegoś czasu jest darmowy.
https://www.bandlab.com/products/cakewalk

głowa123
Posty: 7
Rejestracja: niedziela 02 sie 2020, 15:08

Re: Domowe studio nagrań bez komputera

Post autor: głowa123 » piątek 07 sie 2020, 00:28

Super! Dzięki ogromne! Mam jeszcze drobne pytanka:

Ad 1.) Przewodami jack TS<->TS z MainL i MainR w Akai zajmuję dwa gniazda w Tascamie?

Ad 3.) Przełączyć wejście H na Line, mimo, iż suwak dla gniazda H ma wariant Guitar? (Chociaż producent w instrukcji podaje, że dla gitary aktywnej lub podłączonej do efektu należy przestawić na Line. W takim razie tylko zwykła gitara elektr. bez efektu - suwak na Guitar?)

Ad 4.) Monitory aktywne podłączam też dwoma kablami TRS<->TRS?

Do czego służy wyjście Stereo Out (unbalanced RCA)?


Od kilku lat chciałem wznieść się na wyższy poziom mojego rzępolenia, ale co rusz miałem inne wydatki. Teraz trochę zaoszczędziłem i chcę zbudować sobie zestaw quasi-studyjno-liveactowy, taki do dawania czadu w pokoju na żywo, ale też, żebym mógł sobie to wszystko nagrywać. Do DAW-a musiałbym kupić komputer, bo ten, który mam to już zabytek. Zresztą, nie wiem czy dałbym radę to wszystko w komputerze nastawić, podłączyć i nie dostałbym szału, jakby mi coś nie działało:) Rozwiązanie z Livetrakiem czy DP wydało mi się najprostsze. Mam lekką niechęć do grania z udziałem kompa. Kiedyś lepiłem bity w programie Hydrogen, przesiadka na bitmaszynkę XR20 była dla mnie wielkim wyzwoleniem, jeżeli chodzi o proces twórczy. Kurde, jestem w niemałej kropce. Tak czy inaczej, bardzo Ci dziękuję PWA! Wyjaśniłeś mi wiele kwestii i dałeś podstawy, abym przynajmniej wiedział "jak, co, i czym połączyć".

ODPOWIEDZ