Diva Vsti + Reaper - za slaby procesor?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Carolco26
Posty: 18
Rejestracja: poniedziałek 31 mar 2008, 00:00

Diva Vsti + Reaper - za slaby procesor?

Post autor: Carolco26 » czwartek 22 paź 2020, 14:37

Wiadomo, że syntezator Diva ma spory apetyt na moc procesora. Mam laptopa z CPU Intela i5 2Gh i na wielu presetach przycina mi ta Diva dźwięk, w taki sposób, jak gdyby palila mi procesor, natomoast w mierniku wydajności, który odpalam w swoim DAW (Reaper) pożera 20 do 30 % mocy. Trochę to dziwne, może to kwestia konfiguracji?
W sterowniku ASIO ustawienia mam takie:
Asio buffer size - 512 sampli
Latency compensation (dla In oraz Out) - 0
Buffer offset - 4 ms
Pomóżcie proszę, jak znacie temat.

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 853
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Diva Vsti + Reaper - za slaby procesor?

Post autor: PWA » piątek 23 paź 2020, 10:21

Diva niestety "tak ma" ...nie jest to tylko Twój problem sądząc po postach na różnych forach ;-)
Tu znajdziesz kilka tips-ów, jak ograniczyć to zużycie.
https://www.youtube.com/watch?v=UktqgwuFxrU
Możesz też poeksperymentować z opcją multicore... może to coś pomoże.
Jaki dokładnie model procesora używasz?... bo i5/2GHz to trochę mało informacji ;-)

Carolco26
Posty: 18
Rejestracja: poniedziałek 31 mar 2008, 00:00

Re: Diva Vsti + Reaper - za slaby procesor?

Post autor: Carolco26 » sobota 24 paź 2020, 19:59

Witaj, dzięki za odpowiedź. Co do procesora, to procesor dwurdzeniowy w laptopie. Być może Diva wykorzystuje pewne specyficzne "zasoby" procesora i mimo rezerwy co do jego ogólnego użycia w procentach, w slabszych jednostkach np. dwurdzeniowych, ten oto syntezator wyczerpuje je doszczętnie.
Co do tipsów z linka, to wszystko mam obczajone :) ale dzięki jeszcze raz za chęć pomocy i poświęcony mi czas :).

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 853
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Diva Vsti + Reaper - za slaby procesor?

Post autor: PWA » sobota 24 paź 2020, 22:40

Nie chodzi mi o to, ilu rdzeniowy, tylko jaki to dokładnie model i5... i5 na świeci co niemiara i jeden drugiemu daleko nierówny ;-)

ODPOWIEDZ