Focusrite 10I , Scarlet 18i20

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Kruk
Posty: 9
Rejestracja: sobota 14 maja 2022, 00:03

Re: Focusrite 10I , Scarlet 18i20

Post autor: Kruk » niedziela 15 maja 2022, 13:25

To już mniej wiecej wiem wszystko., muszę poszukać octo pre fajnie by było Focusrita tylko cena jest dość duża, ale wiem że za pewną jakość trzeba zapłacić. Tylko teraz zagadnienie z Wordclokiem nie rozumie.

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 910
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Focusrite 10I , Scarlet 18i20

Post autor: PWA » niedziela 15 maja 2022, 14:04

@msankowski - 18i20 ma worldclock out, nie in, więc Octopre musi być ustawione w trybie slave ;-).

@Kruk - chodzi o synchronizację zegarów pomiędzy urządzeniami, a dokładnie o wykorzystywanie jednego z nich jako źródła taktowania dla pozostałych, w tym wypadku dla Octopre. Synchronizacja może być również ustawiona przez ADAT, więc worldclock jest alternatywną możliwością, o ile nie chcesz tego robić przez ADAT. Wszystko jest opisane na stronie 23 manuala do 18i20.

msankowski
Posty: 191
Rejestracja: niedziela 01 kwie 2018, 15:24

Re: Focusrite 10I , Scarlet 18i20

Post autor: msankowski » niedziela 15 maja 2022, 14:20


PWA pisze:@msankowski - 18i20 ma worldclock out, nie in, więc Octopre musi być ustawione w trybie slave ;-).
Słusznie, pamięć zawodzi:)

Kruk
Posty: 9
Rejestracja: sobota 14 maja 2022, 00:03

Re: Focusrite 10I , Scarlet 18i20

Post autor: Kruk » niedziela 15 maja 2022, 15:07

Dziękuję bardzo dużo się dowiedziałem.

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 910
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Focusrite 10I , Scarlet 18i20

Post autor: PWA » niedziela 15 maja 2022, 17:03

Co do wyboru modelu Octopre, to istotną kwestia jest to, czy chcesz mieć tylko dodatkowe 8 wejść, czy też również chciałbyś dodatkowe 8 wyjść. Podstawowy Octopre ma tylko +8 wejść (tylko konwertery A-D). Octopre Dynamic ma 8 wejść i 8 wyjść (A-D/D-A) + prosty kompresor na każdym wejściu. W związku z tym Dynamic jest o ok. 1000 droższy.

msankowski
Posty: 191
Rejestracja: niedziela 01 kwie 2018, 15:24

Re: Focusrite 10I , Scarlet 18i20

Post autor: msankowski » niedziela 15 maja 2022, 18:59

Jest też Clarett Octopre z innymi preampami i jeszcze droższy.

Synchronizacja ADAT nie jest prostą alternatywą dla Wordclock ponieważ transmisja światłowodowa wprowadza do transmisji dodatkowy jitter. Wordclock jest pewniejszy a stabilność zegara jest najważniejsza właśnie przy konwersji analogowo-cyfrowej. Zniekształcenia spowodowane jitterem, które zarejestruje się na tym etapie, pozostaną z nagraniem "na zawsze".

Kruk
Posty: 9
Rejestracja: sobota 14 maja 2022, 00:03

Re: Focusrite 10I , Scarlet 18i20

Post autor: Kruk » niedziela 15 maja 2022, 21:00

W tym momencie mojego rozwoju z nagraniemi chodzi mi tylko o 8 dodatkowych wejść. Na 16 śladach mogę naprawde dużo. Teraz tylko kwestia co mam poszukac żeby to fajnie brzmiało i niebyło za drogie. Może coś mi doradzicie. Niechce inwestować dużo bo to bardziej jest zabawa.

msankowski
Posty: 191
Rejestracja: niedziela 01 kwie 2018, 15:24

Re: Focusrite 10I , Scarlet 18i20

Post autor: msankowski » niedziela 15 maja 2022, 23:50

Zatem podstawowy Scarlett Octopre będzie ok. Będziesz miał 16 identycznych preampów. Możesz rozważyć kupno używanego interfejsu Scarlett, można taki kupić czasem w dobrej cenie i skonfigurować jako preamp ADAT. Wtedy synchronizacja zegarów tylko po ADAT.

Kruk
Posty: 9
Rejestracja: sobota 14 maja 2022, 00:03

Re: Focusrite 10I , Scarlet 18i20

Post autor: Kruk » poniedziałek 16 maja 2022, 16:50

Super dzięki za informacje.

ODPOWIEDZ