Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
-
tomsfactory
autor: tomsfactory » sobota 13 mar 2004, 19:48
No własnie - moja klawiaturka evolution ma troszke faderkow i przycisków do obsługi funkcji programów i zmiany kanałów midi.
Czy ktoś móglby mi wytłumaczyc o co w tym wszystkim chodzi??? Po co to jest potzrebne - jak to moge wykorzystac we wspólpracy z Cubase - Posiadam to urzadzenie od kilku miesiecy - mam instrukcje obslugi - arcy olewajacą i lakoniczną - i byc moż enie wykorzystauje wiecej niz 40% urzadzenia.
Poożecie??? a echo Pomożemy!!!!
-
Dobmatt
autor: Dobmatt » niedziela 14 mar 2004, 03:10
Nie wiemy jaki to model, ale polecam Ci taki prosty eksperyment: upewnij się na jakim kanale klawiatura wysyła polecenia MIDI, ustaw sekwencer do zapisu i poruszaj po kolei wszystkimi gałkami i suwakami, czym się da, robiąc notatki. Zresztą będziesz widział w okienku aktywności MIDI czy coś się dzieje, a powinno. Potem w oknie Event List zobacz jakie polecenia się nagrały (z listy 128-miu), i będziesz wiedział które suwaki przypisać do kontroli gałek i suwaków wirtualnych (oczywiście jeśli reagują na funkcję MIDI Learn). W nowoczesnych kontrolerach możesz przypisać dowolne polecenie MIDI CC do dowolnej gałki i zapisać w pamięci wzór np. 8-channel Mikser Cubase SX, albo NI Battery Modulation.
MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
-
tomsfactory
autor: tomsfactory » niedziela 14 mar 2004, 11:31
No tak tylko z gałkami jako tako sobie radze - ale problem jest ze ja nie roumiem idei kanałów midi - i po co w klawiaturze mam banki i mozliwosc zmainy kanałów??? Jakie jest praktyczne wykorzystanie tego. I czy korzystanie z polaczenia USB cos w tym zmienia - czy w pełni zgodne jest z mIDI???
-
spiker
autor: spiker » poniedziałek 15 mar 2004, 09:47
Witam
Mam podobny problem. Stałem się bowiem szczęśliwym posiadaczem EVOLUTION MK-461C. Powiem tylko że walczyłem przez weekend ze sprzętem i manualem i na razie 1:0 dla Evolution. Znaczy się wszytko działa tylko moja zdolność pojmowania nie dotrzymuje kroku koncepcji kontorlerów MIDI. Same kontorlery działają a i owszem, i moge Ci powiedzieć, że na pewno przydadzą Ci się w obsłudze VSTi jesli nie chcesz poprzestać na korzystaniu z gotowych presetów, a chcesz kombinowac własne barwy czy tez przerabiać isteniejące. NA pewno prościej i szybciej dokonasz tego kręcąc przypisanymi do kontrolerów gałkami niż gmeraniem myszą po ekranie.
Jesli jesczze nie ściągnałeś to zrób to koniecznie: na stronie Evolution jest darmowy program ENIGMA pozwalający na łopatologiczne przypisywanie gałkom i suwakom konkretnych kontorlerów (przeciągnie myszą). Co zaś robi konkretny kontroler to masz napisane w tabelkach w manualu z podziałem na:
standardowe polecenia MIDI
polecenia dla suwaków FADER
polecenia dla suwaków ROTARY
polecenia dla przycisków (BUTTON).
do czego mogą się przydać przypisane kontorlery jeszcze? Nie jestem do końca pewny ale wydaje mi się, że możesz sterować przyciskami pracę sekwencera w ogóle ( START, STOP, RECORD, FFW itd....) o ile przypiszesz konkretne polecenia do przycisków na klawaiturze.
chyba trzeba kupic sobie jakąś literaturę, nie?
pozdrowienia i powodzenia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...