Zainwestować w sprzęt, czy liczyć na studio nagrań?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Jajo

Zainwestować w sprzęt, czy liczyć na studio nagrań?

Post autor: Jajo » czwartek 03 cze 2004, 19:41

Witka

Pytanie przedstawia problem ogólnikowo naturalnie ,a pytanie powinno brzmieć - iść ,którą drogą?Opcjonalnie czyt. jak wszystko wypali mam groobo kasy i nie wiem co z nią zrobić:)Każdy by chciał mieć tylko takie problemy

Opcje są takie:

-być niezależnym od studia nagraniowego ,w moim wypadku chodzi tylko o wokal (WIELKIE SŁOWO) co by było konsekwencją zakupu mikrofonu studyjnego ,rejestratora, solidnego preampu i znalezienia pomiesczenia na ,,studio".

-druga z możliwości polegała by na kupieniu tańszego sprzętu ,ale

w miare solidnego jakość / cena .I w tym wypadku by powstawały same wstępne projekty nagrań

Co do podkładów to i tak nie obejdzie się bez dobrego sprzętu bo u mnie w B-B nie mam co liczyć na klasowych producentów.

A jest jeszcze taka opcja ,że w Bielsku jest takie fajne studio ALE BIORĄ 50 ZŁ/GODZINE

Ostatecznie chciałbym wiedzieć co się opłaci na dłuższą metę?
[addsig]
Bez talentu nie ma rapu

Awatar użytkownika
hardstep

Re: Zainwestować w sprzęt, czy liczyć na studio nagrań?

Post autor: hardstep » piątek 04 cze 2004, 00:44

--- Bez talentu nie ma rapu

null###To co "leci" wciaz na VIVIE ??

---A jest jeszcze taka opcja ,że w Bielsku jest takie fajne studio ALE BIORĄ 50 ZŁ/GODZINE

###50zl za godzine:-D

Pieniadze ktore wydasz na sprzet,lepiej wydaj na nagrania w pro studiu,nie bedziesz sie musial o nic martwic.Pieniadze to jeszcze nie wszystko,pare latek doswiadczenia by sie pzydalo,a w studiu,jak w studiu,roznie,ale najczesciej fachowcy

Pozdrawiam,

Hardstep-Koszalin.

Awatar użytkownika
hardstep

Post autor: hardstep » piątek 04 cze 2004, 00:47

Pieniadze to jeszcze nie wszystko,pare latek doswiadczenia by sie pR zydalo,a w studiu,jak w studiu,roznie,ale najczesciej fachowcy.

'R' mi zjadlo

Awatar użytkownika
Zone

Post autor: Zone » piątek 04 cze 2004, 10:02

Ja bym zdecydowanie postawił na sprżęt. Pieniądze w studio (jeśli nie ma się doświadczenia), można łatwo zmarnować - czas. Jak kupisz własny sprzęt, to będziesz siedział tak długo, aż wyjdzie dobrze. Zaowocuje to tym, że: nabierzesz doświadczenia, będziesz miał satysfakcję że zrobiłeś to sam, będziesz miał narzędzia do przyszłej pracy. To moje osobiste zdanie, ale ja to bym nigdy takiego dylematu nie miał. Bez zastanowienia kkupiłbym sprzęt.

Pozdrawiam/Zone
Sanok

Awatar użytkownika
Hofander

Post autor: Hofander » piątek 04 cze 2004, 10:58

...Ja bym zdecydowanie postawił na sprżęt. Pieniądze w studio (jeśli nie ma się doświadczenia), można łatwo zmarnować - czas.

Miałem kiedyś ten problem, wydałem sporo kasy na własny sprzęt, drugie tyle na nagrania w komercyjnych studiach i naukę z tego wyciągnąłem taką: zawodowej jakości nie uzyskasz w studiu bez dobrych gratów i choćby rozpętała się na ten temat burza na forum taka jest niestety prawda. Natomiast posiadanie własnych gratów daje Ci możliwość bezstresowej pracy nad materiałem, jeśli nie ma producentów, sam nim zostań, ale do tego będziesz potrzebowal własnego studia, a w komercyjnym nagraj zawodowo to, czego nigdy nie nagrasz porządnie w małym studiu (małym sprzętowo): bębny, wokal, smyczki. Na Twoim miejscu pakowałbym się w graty, ale zostawił sobie mały zapasik na tzw. "ruchy". Pamiętaj, że szmal łatwo wydać, a trudno odzyskać, już ja wiem coś o tym...

Hofi

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 04 cze 2004, 16:06

W sumie szczerze mowiac to wszystko jedno - na dluzsza mete to najwazniejsze jest doswiadczenie, wiedza i umiejetnosci, ktore w ten sposob zdobedziesz. Ani w studiu, ani korzystajac z wlasnego, wlasnie zakupionego sprzetu bez odpowiednich umiejetnosci niewiele zrobisz. Ot, tak mnie na filozoficzne rozwazania naszlo

Awatar użytkownika
Jajo

Post autor: Jajo » piątek 04 cze 2004, 17:03

...--- Bez talentu nie ma rapu

null To co "leci" wciaz na VIVIE ?

Denerwuje mnie sprowadzanie sceny HH do tego co można usłyszeć a Vivie - ale autor chyba nie to miał na myśli .Tylko tak dla sprostowania ,jeśli ktoś uważa ,że klipy z ukochanej Vivy ukazują całkowity obraz rapu w Polsce to jest cholernie ograniczony.

Co do postów tylko usztywniłem się w sumie logicznym przekonaniu ,

że potrzebuje naprawde sporo czasu spędzić na dopieszczaniu produkcji

Mowa tu o wielu godzinach w studio ,a tego luksusu nie dostane za darmo

A chciałbym ,żeby wszystkie skłądy z Bielska nagrały coś co pokaże ,że tylko sprzęt jest hamownią pomysłów na RAP.

Dzięki za posty
[addsig]
Bez talentu nie ma rapu

Awatar użytkownika
Jajo

Post autor: Jajo » sobota 05 cze 2004, 09:32

hmm.....muszę wyprostować pare istotnych kwestii:

-pisząc własny sprzęt miałem na myśli to co nieuniknione czyli bitmaszynke

i inne producenckie graty

-a chciałem żeby ktoś mi powiedział czy się opłaca wydać kase na porzędny mikrofon czyt. np.Neumann TLM 103??

[addsig]
Bez talentu nie ma rapu

ODPOWIEDZ