Alesis Monitor One MK2 - wrażenia

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
mel

Alesis Monitor One MK2 - wrażenia

Post autor: mel » środa 20 paź 2004, 09:14

Podziele sie wrazeniami z uzycia swiezutkich Alesis Monitor One MK2. Pasywnych oczywiscie

Potrzebowalem monitorow. Do tej pory muzyki sluchalem, no i czasem cos probowalem wyrzezbic na cywilnych Cabasse Jersey. Calkiem przyjemne i fajne podlogowki

Podpielem Alesisy (napedzam je koncowka na LM3886), pozwolilem wygrac im sie caly dzien i na drugi zaczelem sluchac.

Myslalem, ze Cabassy graja jasno... Alesisy zagraly przy nich jeszcze jasniej, otwartym, calkiem fajnym dzwiekiem. Bas jest nie do porownania, jednak zaskoczyla mnie dynamika Alesisow. Cabassy maja ja nieprzecietna, a te monitory niewiele im ustepuja, jezeli wogole.

Odsluchalem na nich ostatni robiony kawalek. Nagle uslyszalem kupe bledow w nastawach niektorych efektow, barwach niektorych brzmien. Dokonalem kilku poprawek, ustawilem od poczatku nowe poziomy, proporcje itd i posluchalem ponownie na Cabassach. Zabrzmialo swietnie. W samochodzie super, u kumpla super. Nawet bas, ustawiony tak, zeby mozna go bylo w miare dobrze sluchac na Alesisach, zabrzmial gdzie indziej calkiem dobrze.

Jest jedna rzecz, ktorej Alesisy nie maja. Nie maja przestrzeni. I to bylo sporym zaskoczeniem, bo to przeciez wlasnie monitory, w porownaniu z podlogowkami powinny miec ja lepsza i ladniejsza. I tu proby roznych ustawien monitorow na niewiele sie zdaly. Niestety, przelaczenie z Cabassow na Alesisy kojarzyc sie moze z przelaczeniem stereo - mono...

Generalnie sluchanie muzyki na nich jest takie sobie. Natomiast robienie jej, daje calkiem przyzwoite efekty. I o to chyba chodzi.

I takie to refleksje po pierwszych dwoch dniach. Mysle, ze dale bedzie tylko lepiej

pozdrawiam

Awatar użytkownika
stereophonic
Kontakt:

Re: Alesis Monitor One MK2 - wrażenia

Post autor: stereophonic » środa 20 paź 2004, 10:01

co to za koncowka ?

(napedzam je koncowka na LM3886)

Pozdrawiam Stereophonic

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » środa 20 paź 2004, 13:51

...co to za koncowka ?

(napedzam je koncowka na LM3886)

...

Bardzo dobra koncowka. Tyle ze trzeba samemu sobie ja zrobic. Poszukaj w archiwum. Sporo bylo na jej temat. Nawet niedawno.

Nawiasem mowiac, aktywna wersja Alesisow zbudowana jest na tych wlasnie ukladach...

pozdrawiam

ekonom

Post autor: ekonom » środa 20 paź 2004, 14:19

Witam ! ja natomiast zastanawiam się nad zakupem aktywnej pary Alesisów. Nie ukrywam że ich nie słyszałem ale dosyć mocno przemawia do mnie cena i opinie użytkowników. W Warszawie można je dostać za 1590pln więc jest to bardzo dobra cena jak za parę "przyzwoitych" odsłuchów. Jeżeli ktoś z was pracuje na aktywnych Alesisach i chciałby podzielić się wrażeniami byłbym bardzo wdzięczny.

Awatar użytkownika
tom76

Post autor: tom76 » środa 20 paź 2004, 14:39

...Witam ! ja natomiast zastanawiam się nad zakupem aktywnej pary Alesisów. Nie ukrywam że ich nie słyszałem ale dosyć mocno przemawia do mnie cena i opinie użytkowników. W Warszawie można je dostać za 1590pln więc jest to bardzo dobra cena jak za parę "przyzwoitych" odsłuchów. Jeżeli ktoś z was pracuje na aktywnych Alesisach i chciałby podzielić się wrażeniami byłbym bardzo wdzięczny. ...

a gdzie za taka cene?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » środa 20 paź 2004, 15:21

Jest jedna rzecz, ktorej Alesisy nie maja. Nie maja przestrzeni. I to bylo sporym zaskoczeniem, bo to przeciez wlasnie monitory, w porownaniu z podlogowkami powinny miec ja lepsza i ladniejsza. I tu proby roznych ustawien monitorow na niewiele sie zdaly. Niestety, przelaczenie z Cabassow na Alesisy kojarzyc sie moze z przelaczeniem stereo - mono...

No to co za problem? Zrob sobie pstryczek i masz w swojej nagrywalni 2 odsluchy - glowny i pomocniczny, na 2 ZAWSZE uslyszysz wiecej niz na jednym, niezaleznie od tego jakiej to klasy jest sprzet

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
go

Post autor: go » środa 20 paź 2004, 19:34

...Witam ! ja natomiast zastanawiam się nad zakupem aktywnej pary Alesisów. Nie ukrywam że ich nie słyszałem ale dosyć mocno przemawia do mnie cena i opinie użytkowników. W Warszawie można je dostać za 1590pln więc jest to bardzo dobra cena jak za parę "przyzwoitych" odsłuchów. Jeżeli ktoś z was pracuje na aktywnych Alesisach i chciałby podzielić się wrażeniami byłbym bardzo wdzięczny. ...

Sa ok naprawe tylko niedawno wysiadl mi glosnik wysokotonowy i za naprawe gwarancyjna kaza mi placic uznal ze to moja wina a akurat kiedy glosnik padl byla cisza nic nie gralem i tilko zazezilo i bylo po glosniku nie wiem czy producentowi spodoba sie postepowanie servisu bo napewno tak tego nie zostawie , ale ogolnie odsluchy sa naprawde dobre i swietnie sie na nich mixuje polecam Go

DogHead

Post autor: DogHead » środa 20 paź 2004, 19:59

... niedawno wysiadl mi glosnik wysokotonowy i za naprawe gwarancyjna kaza mi placic uznal ze to moja wina a akurat kiedy glosnik padl byla cisza nic nie gralem i tilko zazezilo i bylo po glosniku ...

Alesis mial z tym problemy juz dawniej, jeszcze w pierwszym modelu, kiedy tweetery padaly same z siebie jak muchy. Pozniej to poprawili a wszystkie trefne sztuki wymienili. Mam nadzieje, ze plaga nie wrocila...

Awatar użytkownika
Janunio

Post autor: Janunio » środa 20 paź 2004, 23:38

Bardzo nisko oceniam Alesis MK II. Miałem wątpliwosci ale zadałem im Michaela Camillo "One More Once" i po prostu się załamałem. Alessis MK I to straszna chała. Lepiej kup za ok. 300 porządne obudowy i wstaw tam głośniki ze zwrotnicami komplet DLS. Firma HORN ( przedstawiciel szwedów na polskę www.horn.pl ) ma kilkanaście zestawów od 500 pln do 2300 pln. Preferuj 16 cm doły. To są Hi-Endowe zestawy. W wyszukiwarce Horna wybierz : "DLS" i "zestawy głośnikowe". Szfem marketingu jest w Goeteborgu polak: Pan David Koniarski.
Były Band Leader, obecnie biurokrata. Hobby: home recording

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » środa 20 paź 2004, 23:39

No to co za problem? Zrob sobie pstryczek i masz w swojej nagrywalni 2 odsluchy - glowny i pomocniczny, na 2 ZAWSZE uslyszysz wiecej niz na jednym, niezaleznie od tego jakiej to klasy jest sprzet

Alez tak wlasnie mam W koncowce, oprocz przelacznika 2 wejsc jest przelacznik na 4 pary wyjsc na kolumny

pozdrawiam

ODPOWIEDZ