Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
-
Isotope
autor: Isotope » piątek 14 sty 2005, 14:21
Chciałem poradzic sie czcigodnego Forum w nastepujacej kwestii:
- mam nagrane gitary, wokal i bas. Do tego ulozone sa eleganckie gary;). Wszystko osobno brzmi jak diabli. Razem jak kupa, tzn chodzi o to ze nie jest czytelnie. Napiszcei prosze jakie pasma chlasnac a jakie uwypuklic w kazdym instrumencie zeby wszystko gralo po swoim i nie wlazilo na inne. Chodzi mi o to jak to sie robi tak na ogol.
Z gory dzieki.Pozdrawiam
-
wyderko
-
Kontakt:
autor: wyderko » piątek 14 sty 2005, 15:13
IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów
-
Cyprio
autor: Cyprio » piątek 14 sty 2005, 15:14
1. zaocznie nie można wyrokować co uciąć i jak uciąć, jak ustawić i co zakręcić.
2. na tym właśnie polega sztuka miksowania- na umiejętnościach, osłuchaniu.
Jedyne czego mogę Tobie życzyć, to wgryzienie się w temat- jeżeli będziesz odpowiednio dociekliwy, znajdziesz ogromną ilość materiałów na ten temat- zaocznie ani względem sztywnych ustawień chyba nikt jeszcze miksu nie zrobił ;)
-
Isotope
autor: Isotope » sobota 15 sty 2005, 19:27
...1. zaocznie nie można wyrokować co uciąć i jak uciąć, jak ustawić i co zakręcić.
2. na tym właśnie polega sztuka miksowania- na umiejętnościach, osłuchaniu.
Jedyne czego mogę Tobie życzyć, to wgryzienie się w temat- jeżeli będziesz odpowiednio dociekliwy, znajdziesz ogromną ilość materiałów na ten temat- zaocznie ani względem sztywnych ustawień chyba nikt jeszcze miksu nie zrobił ;)...
Dzieki Wam bardzo!!!
W sumie to nie brzmi to wszystko az tak zle ale nie tak jakbym chcial;). A moze sie czepiam...Wszystkie partie byly nagrywane przez SM 58, mikser Phonic i SB Live. Najwiekszym problemem wydaje mi sie wokal bo jest taki jakis plaski. Moze to kwestia tego ze nie zostal nagrany na pojemniku...
W kazdym razie dzieki za pomoc!!!
Pozdrawiam.
-
DJOZD
Dzieki Wam bardzo!!!
W sumie to nie brzmi to wszystko az tak zle ale nie tak jakbym chcial;). A moze sie czepiam...Wszystkie partie byly nagrywane przez SM 58, mikser Phonic i SB Live. Najwiekszym problemem wydaje mi sie wokal bo jest taki jakis plaski. Moze to kwestia tego ze nie zostal nagrany na pojemniku...
W kazdym razie dzieki za pomoc!!!
Pozdrawiam....
Prawda jest taka że wybrałeś nienajlepszy mikrofon do celów rejetracji. SM58 to znakomity mikrofon nadający sie na scenę. Zpewnościa wokal na twoich śladach ma pełno popów i dudnień, ma matową barwę. Gitara akustyczna brzmi nieco matowo i troche dudni, a przedewsztskim jest kompletnie monofoniczna.
Z pewnoscią a sie cos ztego ukręcic ale na wstepie powiem ci że to duzy bład używając jednego i to wdodatku mikrofonu tego typu. Wszystkie sygnały masz monofoniczne, żeby brzmialo to jakoś selektywniej oprócz dudniących sladów gitary akustycznej (oczywiscie odpowiednia korekcja) porostawiaj wszystko odpowiednio w panoramie. Powinno pomóc.
Nastęopnym razem poczytaj o technikach mikrofonowych. 2 pojemnosciowe mikrofony to absolutne minimum do nagran.
Pozdrawiam!
-
Isotope
autor: Isotope » niedziela 16 sty 2005, 03:31
Ja wiem ze pojemnosciowe bylyby jak najbardziej na miejscu, ale mam do dyspozycji tylko tego dynamika.Popow nie ma wcale bo wokal puscilem przez ponczoche;). Brkuje mi najbardziej takiej bliskosci glosu.Nagrywane byly tylko gitary elektryczne, przesterowane takze do nich chyba zastrzezen byc nie powinno( chociaz wiadomo ze inny slad przez pojemnik dalby wiekszego kopa). Bas rypnalem tez przez tego SM'a. Wydaje mi sie ze instumenty nagraly sie w miare, ale ten wokal.....Najgorzej jak jest ciszej- glosniej. Strasznie to slychac i jak wokal jest delikatniej, lekko zanika i traci na czytelnosci. Moze go czyms potraktowac???
-
DJOZD
autor: DJOZD » niedziela 16 sty 2005, 09:22
.....Najgorzej jak jest ciszej- glosniej. Strasznie to slychac i jak wokal jest delikatniej, lekko zanika i traci na czytelnosci. Moze go czyms potraktowac???
Podstawową rzeczą w przypadku wokalu to kompresor. Jesli masz probem z głośnoscią powinieneś użyc kompresora przy niskim progu zadziałania (Threshold) tak zeby głośne dzwieki byly z ciszane a ciche proporcjonalnie wyszły na przod. Na pewno pomoze.
Uzyj na wokalu jakiegos psychoakustycznego procesora generującego harmoniczne w paśmie ok 5khz i 10 khz. Ładnie rozjaśni wokal. Korekcja ostrożnie.
-
Isotope
autor: Isotope » niedziela 16 sty 2005, 13:07
........Najgorzej jak jest ciszej- glosniej. Strasznie to slychac i jak wokal jest delikatniej, lekko zanika i traci na czytelnosci. Moze go czyms potraktowac???
Podstawową rzeczą w przypadku wokalu to kompresor. Jesli masz probem z głośnoscią powinieneś użyc kompresora przy niskim progu zadziałania (Threshold) tak zeby głośne dzwieki byly z ciszane a ciche proporcjonalnie wyszły na przod. Na pewno pomoze.
Uzyj na wokalu jakiegos psychoakustycznego procesora generującego harmoniczne w paśmie ok 5khz i 10 khz. Ładnie rozjaśni wokal. Korekcja ostrożnie. ...
No coz, bede probowal...
Dzieki za pomoc!!!
Pozdrawiam!!