SX i video plik

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Bitrate

SX i video plik

Post autor: Bitrate » piątek 10 cze 2005, 08:24

Witam.

Problem jest z SXem i plikami video.

Pracuje z plikiem video - ma ponad 9 mb, czas ok 4'30"

Praca przebiega na Athlonie 1.8, 756 MB Ramu, dwa dyski Seagate (na osobnych IDE) i Echo Gina 3G.

Kiedy zaimportuje ten plik do projektu, a nastepnie zaczynam prace, dzieje sie jedna strasznie upierdliwa rzecz.

Podczas przewijania, a najbardziej podczas powiekszania, a pozniej pomniejszania obrazu, za kazdym razem komp odswieza ten plik i trzeba czekac ladna chwile zeby normalnie pracowac.

CZy to komp jest za wolny czy to cos innego?

Ogolnie caly soft jest legalny, sa wszystkie mozliwe patche i latki (lacznie z nowym firmwarem do nagrywaki :)

--

pozdrawia

j

Awatar użytkownika
spiker

Re: SX i video plik

Post autor: spiker » piątek 10 cze 2005, 08:36

Witam.

Przekaże Ci tylko radę, którą mnie przekazał mój spec od video. Do Cubasa należy importować wyłącznie NIESKOMPRESOWANE pliki video. Nawet jesli będa miały 500 MB ale nieskompresowane to Cubas sobie z nimi radzi o wiele lepiej niż z 9MB ale skompresowanego np. AVI. Dlaczego tak jest? Nie wiem. Ale od kiedy stosuję się do tej rady to nie mam z tym problemu.

pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 10 cze 2005, 10:29

AVI to format-kontener, który może zawierać różne dane audio i video, skompresowane lub nie. Użycie AVI nie oznacza, że jest zastosowana taka jakakolwiek inna kompresja, ani że kodowanie w ogóle ma miejsce.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 10 cze 2005, 10:51

...AVI to format-kontener, który może zawierać różne dane audio i video, skompresowane lub nie. Użycie AVI nie oznacza, że jest zastosowana taka jakakolwiek inna kompresja, ani że kodowanie w ogóle ma miejsce....

Oczywiście. Chodziło mi raczej na zwrócenie uwagi na fakt, że improtowany do Cubase plik np. AVI może być skompresowany i należy go "przed importem "rozpakować" do czyściutkiej postaci w jakiejś innej aplikacji. Ja używam do tego celu (od czasu do czasu) Virtual Dub i dopiero takiego AVI'ka importuje do Cubase. U mnie to działa.

pozdrówka
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
Bitrate

Post autor: Bitrate » piątek 10 cze 2005, 19:46

......AVI to format-kontener, który może zawierać różne dane audio i video, skompresowane lub nie. Użycie AVI nie oznacza, że jest zastosowana taka jakakolwiek inna kompresja, ani że kodowanie w ogóle ma miejsce....

Oczywiście. Chodziło mi raczej na zwrócenie uwagi na fakt, że improtowany do Cubase plik np. AVI może być skompresowany i należy go "przed importem "rozpakować" do czyściutkiej postaci w jakiejś innej aplikacji. Ja używam do tego celu (od czasu do czasu) Virtual Dub i dopiero takiego AVI'ka importuje do Cubase. U mnie to działa.

pozdrówka...

Dzieki - sprobuje :))

pozdrawiam

j

ODPOWIEDZ