Mikrofon pojemnościowy do 600 zł

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
TeeR

Re: Mikrofon pojemnościowy do 600 zł

Post autor: TeeR » wtorek 29 lip 2008, 10:45

A może jakiś uniwersalny mikrofon pojemnościowy w "pancerniejszej" obudowie typu RODE M3, AKG C-1000 czy GT CONVERTIBLE.

Awatar użytkownika
ghospore

Post autor: ghospore » wtorek 29 lip 2008, 11:25

...Poczytalem jeszcze troche o tej Oktavie i wydaje mi sie, ze to byc dla mnie dobry wybor, bo wydaje sie byc porzadnym sprzetem za rozsadna cene. Tylko zastanawiam sie czy sprawdzi w roli uniwersalnego mikrofonu, bo jednak wiekszosc opinie na te temat tego mikrofonu dotyczyla nagrywania wokalu, a mnie zalezy na sporej uniwersalnosci. Prawdopodobnie najczesciej bede nagrywal gitare akustyczna i jakies przeszkadzajki perkusyjne. Rzadziej inne instrumenty i wokale....
Witam,

Miałem przyjemność porównywać Oktave MK-319 i MK-012 z mikrofonami firmy sE. W moim odczuciu przy nagraniach instrumentów akustycznych sE (np. model sE1a - ok. 450 zł) sprawdza się lepiej. Ma bardziej naturalną, wyrównaną góre (przy porównaniu miałem wręcz odczucie, ze Oktavy, które testuje ktoś zrzucił ze schodów). W całym paśmie jest dość wyrównany, co daje duży manerw w postprodukcji. Myśle, że to właśnie sprawia, że mikrofon jest uniwersalny - nie ma swojej bardzo wyraźnej charakterystyki brzmieniowej.

pozdrawiam
pozdrawiam

TeeR

Post autor: TeeR » wtorek 29 lip 2008, 13:16

...zarzut do mxl jest jeden - cholernie przewalona góra......

kiedys w eis był test(same początki mxl'a) i był świetny model bodajże 2001 i jakiś mogami na kanwie tego samego modelu
one naprawdę fajnie brzmiały (2003 bodajże podobnie)
dość wyrównane pasmo no i góra nie była ostra

już lepiej ciemną oktavę którą można łatwo rozjaśnić sciągając "owiewkę" z membrany

no i klei sie w miksie - przy mxl trzeba się ostro nagimnastykować szczególnie z polskim syczącym wokalem...

Tu warto rozróżnić MXL-e z wielką membraną czyli 2001, 2003, 2006, 2010, itp. One są bardzo jasne ale bez tragedii.

Inna bajka to 990 i 770 bo one mają małą membranę (20mm) chociaż wygląd sugeruje co innego i tu rzeczywiście dzieją się dziwne rzeczy.

luke.wasilewski

Post autor: luke.wasilewski » wtorek 29 lip 2008, 14:29

Dzieki za kolejne propozycje. Czy moglby ktos napisac cos wiecej o tym sE Electronics 1a? Widze, ze jest mniejszy, ma mniejsza membrane. Poczytalem o nim troche i podobno sprawdza sie przy nagrywaniu instrumentow. A czy wokal tez da sie na nim sensownie nagrac?

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 29 lip 2008, 14:43

Zebym po nagraniu mogl od razu sciezke ustawiac w mixie i od razu zajmowac sie nakladaniem efektow, a nie ratowaniem nagranego materialu.

Mikrofon owszem ważny jest, ale decydujące jest to jak go ustawisz i do jakiej jakosci instrumentu. Najlepiszy byłby mokrofon o mocno wyrównanym brzminiu , ani ciemnym ani jaskrawym - ja tak uważam. Z doświadczenia wiem że prawie zawsze trzeba delikatnie sciezki korygować pod konkretny miks. ALe tak jak pisałem, techniki mikrofonowe i sam instrument ma tu większe znaczenie niz roznice między większością 1 calowych pojemnosciówek (poza charakterystyką kierunkową oczywiscie).

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » wtorek 29 lip 2008, 16:20

No i jeszcze pomieszczenie! Nie pomoze ci nawet mikrofon za 20tys zlociszy jesli bedziesz nagrywac w nieprzystosowanym pomieszczeniu...
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » wtorek 29 lip 2008, 17:00

wolę "gładkie mikrofony jak Audio Technica, czy nawet wysuszony TLM 103), tak w przypadku MXL, SP, czy niestety również Sontronics'a to się jakoś nie sprawdza....
hmmm. A to ciekawe, bo posiadamy równierz Audio-Techniki ( duuużo rożnych audiotehnic ) i jakoś nie zauważyłem, aby były specjalnie gładziutkie. Jesli chodzi o Sontronicsa, to chętnie wysłucham który model ma przewaloną górę, bo ja czegoś takiego nie stwierdziłem - wstęgowa SIGMA - wręcz książkowy, zadymiony mikrofon, HELIOS, OMEGA - lampowe, zaaaajebiaszcze mikrofony ( raczej ciemne amigo ). może z serii STC, bo tych nie słuchałem, ale nie sądzę aby były jakoś specjalnie jaskrawe. Bo ta firma bije w półkę "vintage" więc raczej produkuje po ciemku. Co do TLM 103 to jest to mikrofon tylko po to, aby ktoś sobie mógł na liście sprzętu wpisać NEUMANN - takie jest moje zdanie, bo jest o wiele fajniejszy sposób wydania 3000 zł ( BPM, GT, właśnie SONTRONICS albo jakieś wakacje ) Tylko mnie za to nie zlinczujcie
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » wtorek 29 lip 2008, 20:21

hmmm. A to ciekawe, bo posiadamy równierz Audio-Techniki ( duuużo rożnych audiotehnic ) i jakoś nie zauważyłem, aby były specjalnie gładziutkie. Jesli chodzi o Sontronicsa, to chętnie wysłucham który model ma przewaloną górę, bo ja czegoś takiego nie stwierdziłem - wstęgowa SIGMA - wręcz książkowy, zadymiony mikrofon, HELIOS, OMEGA - lampowe,
Jasny czy ciemny to jeszcze mogę sobie wyobrazic ale ZADYMIONY?? A co to za dziwadło? w dodatku "książkowy"??
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » wtorek 29 lip 2008, 20:31

hej, właśnie odpakowałem oktawę MK-319 i jestem rozczarowany :( do tej pory nagrywałem na shure KSM-27 - wszystko nim nagrywałem od instrumentów dętych po wokal i sprawował się super, tyle się naczytałem dobrego o o oktawach że się skusiłem i tu masz - mało dołu, dziwnie rezonuje, góry w ogóle nie ma a jak dodam eq to wychodzi telefon :( miał ktoś może podobne odczucia? może trafiłem na felerny egzemplarz? podobno tak też bywa...

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » wtorek 29 lip 2008, 20:36

Jasny czy ciemny to jeszcze mogę sobie wyobrazic ale ZADYMIONY?? A co to za dziwadło? w dodatku "książkowy"?? ...
Wiem, sam użyłem języka, którego nie cierpię, w stylu "pulsująca" stopa, albo to było najlepsze "żeby miała mlask, ale i klik, żeby było takie buuum, ale żeby jednocześnie miała trach". Kiedyś wpadłem na pomysł napisania słownika studyjnego, na zasadzie - co chce od ciebie koleś kiedy mówi ...... hehe - a wracając do tematu przedmówcy - kiedyś jedna taka śpiewająca laska tak określiła ten typ brzmienia mikrofonów ( oczywiście chodziło jej o ciemny mikrofon ) "zadymiony" - nie tylko brzmienie ale i atmosfera ( wyobrażasz sobie takiego starego wstęgowego RCA i od razu masz przed oczami zadymioną knajpę, z panią leżącą na fortepianie i śpiewającą. A książkowy - w sensie książkowy przykład charakterystyki mikrofonu, z wyraźnie wyczuwalnym opadaniem w dół krzywej od tam 15 khz 9 strzelam z głowy )
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

ODPOWIEDZ