Insert czy send
Re: Insert czy send
no tak na insercie mam kompresor ,deeser,no i probuje z tym reverbem.........
Po co ci ten reverb na wysyłce? Mam wrażenie że bierzesz się za rzeczy których nie rozumiesz i nie wiesz po co chcesz z nich korzystać. Na AUX nie osiągniesz takie brzmienia jak na ścieżce z insertowanym reverbem przed blokiem zmiany dynamiki. To przecież zupełnie logiczne. ...
dokładnie tak, jeżeli reverb jest ostatni w torze to ok ale jeżeli nie to nie wykorzystujemy go już w tradycyjny sposób. Dlatego na wysyłce jest zupełnie inny efekt. Jeżeli reverb jest w środku toru efektów to tylko insert.
............a na insercie masz jeszcze coś oprócz reverba? np kompresor? bo jeżeli tak i np jest po reverbie to też będzie inny efekt. wtedy na sendzie musisz dac ten kompresor po reverbie...  
no tak na insercie mam kompresor ,deeser,no i probuje z tym reverbem......... 

Po co ci ten reverb na wysyłce? Mam wrażenie że bierzesz się za rzeczy których nie rozumiesz i nie wiesz po co chcesz z nich korzystać. Na AUX nie osiągniesz takie brzmienia jak na ścieżce z insertowanym reverbem przed blokiem zmiany dynamiki. To przecież zupełnie logiczne. ... 

dokładnie tak, jeżeli reverb jest ostatni w torze to ok ale jeżeli nie to nie wykorzystujemy go już w tradycyjny sposób. Dlatego na wysyłce jest zupełnie inny efekt. Jeżeli reverb jest w środku toru efektów to tylko insert.... 
wiem co to insert a co send,pytanie dotyczylo czy na sendzie da sie to samo uzyskac co na insercie,z tego co sie orientuje na insercie powinno sie aplikowac efekty ktore zmieniaja dynamike sygnalu a na sendzie wszystkie efakty przestrzenne.
No to źle się orientujesz
 Nie ma żadnej żelaznej zasady mówiącej o tym co powinno być na sendzie a co nie.  Na szynach równoległych można stosować zarówno pogłosy jak i kompresje.  Wszystko to jest wolną wolą miksera.  Jeżeli nie umiesz osiągnąć przy pomocy AUX'a odpowiedniego brzmienia pogłosu, to ten pomysł po prostu na tym etapie odrzuć.
    Nie ma żadnej żelaznej zasady mówiącej o tym co powinno być na sendzie a co nie.  Na szynach równoległych można stosować zarówno pogłosy jak i kompresje.  Wszystko to jest wolną wolą miksera.  Jeżeli nie umiesz osiągnąć przy pomocy AUX'a odpowiedniego brzmienia pogłosu, to ten pomysł po prostu na tym etapie odrzuć.