Insert czy send

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
katox

Re: Insert czy send

Post autor: katox » niedziela 06 sty 2013, 22:52

.........a na insercie masz jeszcze coś oprócz reverba? np kompresor? bo jeżeli tak i np jest po reverbie to też będzie inny efekt. wtedy na sendzie musisz dac ten kompresor po reverbie... 
no tak na insercie mam kompresor ,deeser,no i probuje z tym reverbem.........

Po co ci ten reverb na wysyłce? Mam wrażenie że bierzesz się za rzeczy których nie rozumiesz i nie wiesz po co chcesz z nich korzystać. Na AUX nie osiągniesz takie brzmienia jak na ścieżce z insertowanym reverbem przed blokiem zmiany dynamiki. To przecież zupełnie logiczne. ...

dokładnie tak, jeżeli reverb jest ostatni w torze to ok ale jeżeli nie to nie wykorzystujemy go już w tradycyjny sposób. Dlatego na wysyłce jest zupełnie inny efekt. Jeżeli reverb jest w środku toru efektów to tylko insert.

marcinek2

Post autor: marcinek2 » poniedziałek 07 sty 2013, 20:16

............a na insercie masz jeszcze coś oprócz reverba? np kompresor? bo jeżeli tak i np jest po reverbie to też będzie inny efekt. wtedy na sendzie musisz dac ten kompresor po reverbie... 
no tak na insercie mam kompresor ,deeser,no i probuje z tym reverbem.........

Po co ci ten reverb na wysyłce? Mam wrażenie że bierzesz się za rzeczy których nie rozumiesz i nie wiesz po co chcesz z nich korzystać. Na AUX nie osiągniesz takie brzmienia jak na ścieżce z insertowanym reverbem przed blokiem zmiany dynamiki. To przecież zupełnie logiczne. ...

dokładnie tak, jeżeli reverb jest ostatni w torze to ok ale jeżeli nie to nie wykorzystujemy go już w tradycyjny sposób. Dlatego na wysyłce jest zupełnie inny efekt. Jeżeli reverb jest w środku toru efektów to tylko insert....

wiem co to insert a co send,pytanie dotyczylo czy na sendzie da sie to samo uzyskac co na insercie,z tego co sie orientuje na insercie powinno sie aplikowac efekty ktore zmieniaja dynamike sygnalu a na sendzie wszystkie efakty przestrzenne.

Motu 828 mk3,avantone cv 12,aps classic,uad 2 solo,Duo,tc helicon,rnc fmr 1773........????

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 07 sty 2013, 21:17

....wiem co to insert a co send,pytanie dotyczylo czy na sendzie da sie to samo uzyskac co na insercie,z tego co sie orientuje na insercie powinno sie aplikowac efekty ktore zmieniaja dynamike sygnalu a na sendzie wszystkie efakty przestrzenne ...

No to źle się orientujesz Nie ma żadnej żelaznej zasady mówiącej o tym co powinno być na sendzie a co nie. Na szynach równoległych można stosować zarówno pogłosy jak i kompresje. Wszystko to jest wolną wolą miksera. Jeżeli nie umiesz osiągnąć przy pomocy AUX'a odpowiedniego brzmienia pogłosu, to ten pomysł po prostu na tym etapie odrzuć.

ODPOWIEDZ