Jak inaczej generować CC# 64 nie mam pojęca. Ktoś w istocie cos tam grzebał, tylko zebym wiedział które to obwody odpowiadają za sustain i jak kto tam biega, więc pewnie nie ma innego wyjscia jak tylko naprawić elektronike.
StudioLogic TMK 88 - nie działa sustain
Re: StudioLogic TMK 88 - nie działa sustain
Mam jeszcze jeden pomysł ale nie wiem czy to wypali mam starą yamahe gdzie działa pedał, jakbym podpiął ją pod saffire przez midi i dał 2 interface midi active to ciekawe czy mi sie to zgra
-
Świetna porada, wtyk BNC zwany dużym jackiem, myślę, że jak Kolega tak naprawia urządzenia, to pogratulować...
Rozkręć klawisz i sprawdź ręcznie zwierając T z R, lub T z S na złączu czy sustain działa.
Sorry - późna godzina była, to i pisze się głupoty - oczywiście chodzi o złącze TS/TRS (BNC to zastosowania video ).
Interfejs musi dostać CC# 64, a skąd on będzie, nie ma znaczenia. Możesz podłączyć poprzez MIDI przelotowo kontroler pod tą Yamahę, natomiast do niej podłączyć sustaina - wszystko będzie działać bo wysyłać będziesz komplet komunikatów przez jedno gniazdo.
Rysunek jest sympatyczny ;). Paint? Słabo widzę co tam jest, ale chyba tak - fatar z MIDI OUT idzie do Yamahy do MIDI IN. Podłączasz sustain do Yamahy (o ile polaryzacja w tym wypadku Ci sprzyja). Następnie do Yamahy podpinasz interfejs (do złącza MIDI OUT) i prosto do komputera. W ten sposób Fatar wysyła komunikaty o nutkach, Yamaszka zaś - CC# 64, wszystko się razem ładnie łączy. Musi działać.
Niezmierne dzięki:)
...
Rysunek jest sympatyczny ;). Paint? Słabo widzę co tam jest, ale chyba tak - fatar z MIDI OUT idzie do Yamahy do MIDI IN. Podłączasz sustain do Yamahy (o ile polaryzacja w tym wypadku Ci sprzyja). Następnie do Yamahy podpinasz interfejs (do złącza MIDI OUT) i prosto do komputera. W ten sposób Fatar wysyła komunikaty o nutkach, Yamaszka zaś - CC# 64, wszystko się razem ładnie łączy. Musi działać....
Nic z tego. Chyba, że Yamaha posiada funkcję soft thru.