StudioLogic TMK 88 - nie działa sustain

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
kietoy

Re: StudioLogic TMK 88 - nie działa sustain

Post autor: kietoy » niedziela 17 lut 2013, 22:39

Jak inaczej generować CC# 64  nie mam pojęca. Ktoś w istocie cos tam grzebał, tylko zebym wiedział które to obwody odpowiadają za sustain i jak kto tam biega, więc pewnie nie ma innego wyjscia jak tylko naprawić elektronike.

kietoy

Post autor: kietoy » poniedziałek 18 lut 2013, 09:11

Mam jeszcze jeden pomysł ale nie wiem czy to wypali mam starą yamahe gdzie działa pedał, jakbym podpiął ją pod saffire przez midi i dał 2 interface midi active to ciekawe czy mi sie to zgra

ciasteczkowypotwor

Post autor: ciasteczkowypotwor » poniedziałek 18 lut 2013, 16:39

...No to lipa - trzeba rozkręcić i sprawdzić czy nikt nie grzebał, jak mechanicznie - lutownica w garść, jak skopana jest elektronika - cest la vie. Niestety instrument nie ma MIDI IN żebyś mógł do niego podłączyć coś zewnętrznego, a USB podejrzewam raczej tylko o MIDI OUT - toteż czapa. Jeśli korzystasz z komputera - musisz coś wymyśleć, żeby CC# 64 generować w jakikolwiek inny sposób, analogicznie będzie z modułami (sustaina na MIDI/USB nie ma - z racji prostego I/O tego parametru - tak więc tylko wtyk BNC 6,3mm czyli tzw. duży jack)....

Świetna porada, wtyk BNC zwany dużym jackiem, myślę, że jak Kolega tak naprawia urządzenia, to pogratulować...

Rozkręć klawisz i sprawdź ręcznie zwierając T z R, lub T z S na złączu czy sustain działa.

kietoy

Post autor: kietoy » poniedziałek 18 lut 2013, 17:50

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » wtorek 19 lut 2013, 15:29

Sorry - późna godzina była, to i pisze się głupoty - oczywiście chodzi o złącze TS/TRS (BNC to zastosowania video ).

Interfejs musi dostać CC# 64, a skąd on będzie, nie ma znaczenia. Możesz podłączyć poprzez MIDI przelotowo kontroler pod tą Yamahę, natomiast do niej podłączyć sustaina - wszystko będzie działać bo wysyłać będziesz komplet komunikatów przez jedno gniazdo.

kietoy

Post autor: kietoy » środa 20 lut 2013, 17:56

Przepraszam że znowu niepokoje, ale ze mną trzeba jak z dzieckiem. Czyli to ma być coś takiego

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » środa 20 lut 2013, 20:59

Rysunek jest sympatyczny ;). Paint? Słabo widzę co tam jest, ale chyba tak - fatar z MIDI OUT idzie do Yamahy do MIDI IN. Podłączasz sustain do Yamahy (o ile polaryzacja w tym wypadku Ci sprzyja). Następnie do Yamahy podpinasz interfejs (do złącza MIDI OUT) i prosto do komputera. W ten sposób Fatar wysyła komunikaty o nutkach, Yamaszka zaś - CC# 64, wszystko się razem ładnie łączy. Musi działać.

kietoy

Post autor: kietoy » środa 20 lut 2013, 22:45

Niezmierne dzięki:)

Awatar użytkownika
student

Post autor: student » czwartek 21 lut 2013, 18:50

...
Rysunek jest sympatyczny ;). Paint? Słabo widzę co tam jest, ale chyba tak - fatar z MIDI OUT idzie do Yamahy do MIDI IN. Podłączasz sustain do Yamahy (o ile polaryzacja w tym wypadku Ci sprzyja). Następnie do Yamahy podpinasz interfejs (do złącza MIDI OUT) i prosto do komputera. W ten sposób Fatar wysyła komunikaty o nutkach, Yamaszka zaś - CC# 64, wszystko się razem ładnie łączy. Musi działać....

Nic z tego. Chyba, że Yamaha posiada funkcję soft thru.

ODPOWIEDZ