Windows 10 - przechodzić albo nie?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
DZ1

Re: Windows 10 - przechodzić albo nie?

Post autor: DZ1 » środa 20 lip 2016, 22:35

A nie zastanawia Was tu wszystkich jedna rzecz?: Dlaczego użytkowników Mac'ów nie obchodzą takie i podobne problemy? Czy są tu użytkownicy Mac'ów skarżący sie na coś? No jakoś nie zauważyłem....Przeszedłem z PC na Mac'a i nie musze juz zastanawiac sie nad ''windowsowskimi'' problemami. W brew pozorom to nie jest takie drogie jak sie wiekszosci wydaje...

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » środa 20 lip 2016, 23:08

DZ1, tu nie ma się co wydawać ... najprostszy MacBook Pro z i5, 8GB i 128GB SSD to kwota dwukrotnie wyższa, niż laptok pod Windows o tych samych parametrach ...do tego brak możliwości rozbudowy RAM. Plus to Retina. Także każda firma ma coś za uszami ...MS zmusza w pewnym sensie do pobierania aktualizacji (choć można to ominąć), zaś Apple do zakupu nowego komputera, jeżeli stwierdzisz że 8GB to trochę mało.

DZ1

Post autor: DZ1 » środa 20 lip 2016, 23:22

...DZ1, tu nie ma się co wydawać ... najprostszy MacBook Pro z i5, 8GB i 128GB SSD to kwota dwukrotnie wyższa, niż laptok pod Windows o tych samych parametrach ...do tego brak możliwości rozbudowy RAM. Plus to Retina. Także każda firma ma coś za uszami ...MS zmusza w pewnym sensie do pobierania aktualizacji (choć można to ominąć), zaś Apple do zakupu nowego komputera, jeżeli stwierdzisz że 8GB to trochę mało....

PWA, wszystko OK, wszystko fajnie, sam to kiedyś przerabiałem, ALE: ilu jest, np TUTAJ na tym forum, użytkowników Mac a ilu użytkowników PC którzy mają z czymkolwiek, jakikolwiek problem? (sam wiesz) Tu nie chodzi o gigahertze, megabajty i inne tego typu rzeczy.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 21 lip 2016, 11:03

......
PWA, wszystko OK, ALE: ilu jest, np TUTAJ
na tym forum, użytkowników Mac a ilu użytkowników PC którzy mają z czymkolwiek,
jakikolwiek problem? ...

Statystyka. Użytkownicy Mac siedzą na swoich forach to raz. A dwa - 80-90% uzytkowników
PC nie
ma wielkich problemów z kompem poza pierdołami. Ale ci co mają, czyli dajmy na to te
max 10%, to jest więcej niż pięciokrotność wszystkich użytkowników mac razem wziętych.
I potem to widać na gołym okiem na forach.

Wchodząc na jakiekolwiek forum dotyczące urządzeń od Apple, gołym okiem widać że
największym powodzeniem cieszą się działy dotyczące problemów z tymi komputerami.
Niezależnie czy to są iPady czy MacBooki.

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » czwartek 21 lip 2016, 11:59

PWA, wszystko OK, wszystko fajnie, sam to kiedyś przerabiałem, ALE: ilu jest, np TUTAJ na tym forum, użytkowników Mac a ilu użytkowników PC którzy mają z czymkolwiek, jakikolwiek problem? (sam wiesz) Tu nie chodzi o gigahertze, megabajty i inne tego typu rzeczy. ...

Nie przeczę, że OS X ma swoje zalety (np. obsługa audio, choć czytałem, że MS "wziął" się za to dość poważnie w W10 i ta przewaga już nie jest taka, jak była o ile dalej jest).
Pamiętaj również, że ilość użytkowników OS X w stosunku do Windows, to mniej więcej (zależy od źródeł) ok. 90% do od 5% do 9%... a w Polsce wygląda to jeszcze słabiej, czyli OS X na poziomie 1,5%... więc trudno się dziwić, że ilość postów o problemach jest znacząco niższa ... a problemy są również w systemie Appla.
Oczywiście, że nie chodzi o parametry... mój przykład mówi tylko o tym, że podobna konfiguracja sprzętowa dla innego OS niż, OS X jest dwa razy droższa, niż dla Windows lub innego OS (Linux)... i do tego nie można jej rozbudować. Dla mnie taka polityka jakiejkolwiek firmy, to czysta "banditieska"... dodam, że nie podoba mi się również polityka MS odnośnie aktualizacji OS "na siłę", ale to można akurat obejść. Niestety nie ma obejścia dla rozbudowy konfiguracji laptoków Appla w przypadku, gdy zwiększą się czyjeś potrzeby.
Cóż, ja nie mam jakiś większych problemów z Windows, zaś te, które mam naprawdę nie uzasadniają, abym wydawał dwa razy więcej na platformę OS X.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 21 lip 2016, 12:28

Brak możliwości rozbudowy sprzętu ma swoje zalety - zmusza programistów do wyciśnięcia wszystkiego z tego sprzętu
Po prostu odpalasz i działasz - to jest filozofia apple - użytkownik nie zajmuje sobie głowy pierdułami tylko skupia się na pracy

No ale to nie temat o Apple i sensie składania kompa

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » czwartek 21 lip 2016, 17:16

...Brak możliwości rozbudowy sprzętu ma swoje zalety - zmusza programistów do wyciśnięcia wszystkiego z tego sprzętu

Zbynia, z całym szacunkiem... naprawdę wierzysz w powyższe stwierdznie??? ...oj myślę, że nie to miał na myśli Apple ograniczając rozbudowę

Po prostu odpalasz i działasz - to jest filozofia apple - użytkownik nie zajmuje sobie głowy pierdułami tylko skupia się na pracy

Pełna zgoda... w tym względzie OS X jest bezkonkurencyjny... z drugiej strony ile ludzi na świecie ma pracę because of Windows

keyzone

Post autor: keyzone » czwartek 21 lip 2016, 23:51

Wlaśnie własnie jestem po aktualizacji do Windows 10. Wszystko jest ok, ale przy niektórych programach pojawiła się ikonka administratora i przy uruchomieniu ich włącza mi się kontrola konta użytkownika. Ta ikonka jest np. przy Cubase 5 i 7 64 bit, ale przy wersjach 32 bit już nie ma, jest też przy IK Multimedia Custom Shop albo Native Instruments Service Center. Troche to przypadkowo wygląda. Czy ktoś cos takiego miał? Wiem, że mogę to wyłączyć, zle zastanawiam się skąd to się wzięło
www.digimatch.eu i7 950, 24GB RAM, E-mu 1616m PCIe, Cubase7, Ozone5 Advanced, Komplete7, EWQLSO Platinium Plus, Goliath, Stormdrum2 Pro, Omnisphere, Trilian, ARC, T-Racks3 CS Grand, Real Guitar, LPC, Noman Factory British Bund

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » piątek 22 lip 2016, 08:57

......Brak możliwości rozbudowy sprzętu ma swoje zalety - zmusza programistów do wyciśnięcia wszystkiego z tego sprzętu

Trzeba się zgodzić z tym stwierdzeniem - kto śledzi rynek zamkniętych konstrukcji (choćby pierwsze iPhone które miały 600MHz zegary CPU a chodziły jak złoto ze względu na świetnie zoptymalizowany soft), ten wie. Nie mówiąc o rynku konsol, które mają jeden HW na wsze czasy, a są tzw. gry kolejnych generacji, które pokazują progress programistów - przykładowo ostatni Tomb Raider na Xbox360 wygląda porównywalnie do wersji na XboxONE (oczywiście biorąc pod uwagę ograniczenia sprzętu z 2005 roku chłopaki wycisnęli tyle że głowa mała). Da się? Da się. Ale po co :).

Ja z WIN10 NIE jestem zadowolony - nie działa mi sporo sprzętu który pod Win7 hulał bez problemu. Większość starszych interfejsów audio nie ma sterowników kompatybilnych z "dziesiątką" (choćby starsze Edirole czy Tascamy). Lepsze jest wrogiem dobrego - "siódemka" to taki XP naszych czasów. Jak coś działa, po co kombinować?

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 22 lip 2016, 19:03

@ PWA

Patrząc na rynek konsol to te stwierdzenie jest już naciągane ale wiesz w idealnym świecie tak to by wyglądało

@ Keyzone

Zresetowało ustawienia bezpieczeństwa - na win7 miałem wyłączoną kontrole całkowicie

@ Caroozo

Emu 1820m - sterowniki beta dla win 7 (oficjalne nigdy nie wyszły)
Zero problemów - jedynie panel sterowania mógłby się szybciej uruchamiać

ODPOWIEDZ