Behringer XENYX X 16 - nagrywanie wokalu

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
eklerek1985

Behringer XENYX X 16 - nagrywanie wokalu

Post autor: eklerek1985 » piątek 02 lis 2012, 09:35

Witam.

Nie wiem czy pisze w dobrym miejscu, ale jestem nowa i proszę o wyrozumiałosć.

Kupiłam mikser Bemringer xenyx x 16 22 usb, w komputerze mam system operacyjny windows 8,chodzi o to że nie wiem jak mam podłaczyć, czy co zmienić w ustawieniach, aby nagrywać wokal z podkładem w czasie rzeczywistym. Kiedy nagrywam, mam odsłuch w słuchawkach, i sam wokal z mika podłaczonego do miksera sie wgrywa, ale podkład, jednak podkład w czasie rzeczywistym juz nie, dodam że dzwiek wychodzi z komputera i tam powinien wracać, zapisany z moim wokalem. Taki był cel zakupu miksera...może ktoś wie jak to powinnam podłaczyć albo może cos zmienić w ustawieniach kopmutera..bardzo proszę o pomoc.

TrevorMuzzy

Re: Behringer XENYX X 16 - nagrywanie wokalu

Post autor: TrevorMuzzy » sobota 03 lis 2012, 00:01

Rozumiem, że masz na myśli firme BEHRINGER?

Powiem tak..zrezygnowałbym z takiego zaawansowanego nagrywania przy pomocy takiego sprzętu - bardzo prymitywnego i chińskiego. Marka Behringer miała kilka ciekawych konsol do jakiś takich pobieznych prac ale na pewno nie nagrywałbym na czymś takim wokalu a już na pewno nie na Behringerze nowoczesnym, pełnym elektroniki - składanie w Chinach itd..

Ja polecam dobry interefejs audio (karta dźwiękowa) oraz preamp mikrofonowy (wzmacniacz) z zasilaniem +48 V i do tego mikrofon pojemnościowy.

Poza tym nie bardzo rozumiem jak chcesz to nagrac? Chcesz jednocześnie rejestrować wychodzący sygnał z komputera z podkładem i rejestrować go razem z wokalem?

To wg mnie bardzo zły pomysł, wokal nie będzie miał efektów (chyba ze w czasie rzeczywistym), musi być obrobiony, musi być poprawnie zmiksowany z podkładem itd..Nie powinno się nagrywac tego razem, tak jak nagłośnienie na scenie, że wszystko jednocześnie.

Po prostu nagrywasz sama ścieżkę wokalna do istniejącego podkładu, który słyszysz w słuchawkach ale podkład zostaje a wokal pojawia się w Twoim oprogramowaniu jako odrębna ścieżka audio. A później kwestia obróbki, dopracowania pod kątem zarówno prezencji jak i fałszy, efekty itd..miks z podkładem.

Ale tak jak mówie, taki sprzęt jak ten Behringer za 800 zł to trzeba się zastanowić jakiej jakkości jest jeden preamp? Jakie to może mieć brzmienie - wszystko w jednym, interfejs audio, mikser i preamp mikrofonowy wielo-kanałowy. To jest nierealne, wiec  ja osobiście odradzam takie rzeczy z takim sprzętem. Poza tym problem może być w sterownikach, bo to nie jest normalny preamp czy mixer..to słuzy też jako interfejs usb a więc musi byc poprawnie zainstalowany i rozpoznany przez system.

TrevorMuzzy

Post autor: TrevorMuzzy » sobota 03 lis 2012, 00:40

Jeszcze dodam, że jeśli chodzi o konfiguracje to trzeba być pewnym ze sygnał z mikrofonu jest poprawnie rejestrowany w Twoim DAW, oprogramowaniu.

Muszą być poprawnie ustawione kanały output i input. To co wychodzi jako output musi byc słyszalne na monitorach czy na słuchawkach, a input musi poprawnie wprowadzać sygnał z mikrofonu podłączone fizycznie pod jeden z kanałów w mikserze.

Do tego oczywiście uruchomione zasilanie phantom.

Dlatego najlepiej sprawdzić czy w ogole pojawia się sygnał z mikrofonu i jest rejestrowany w oprogramowaniu. A jeśli tak no to pozniej rejestrujemy ścieżkę wokalu słuchając podkład.

Ale tak jak pisałem wyżej np Interfejs ESI Maya Pci + preamp Presonus TubePre, za całość nie wyjdzie więcej niż 900 zł, a używane na aukcjach nawet za 700. Czyli cena podobna ale różnica w jakości dźwięku i możliwościach zdecydowanie lepsza.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 03 lis 2012, 08:07

człowieku daruj sobie nic nie warte porady...najlepiej iść i kupic odrazu sprzet za 50 klocków by sobie ponagrywać

zastanów sie nad tym na przyszłość

Koleżanko zacznijmy od prawidłowej konfiguracji - pomijam już sens zakupu tak dużego miksera i w ogóle miksera do prostego nagrywania wokali...

Nie do końca rozumiem problem - nagrywa się tylko wokal bez podkładu?w jakim celu ma nagrywac sie podkład?

Uzywasz programu typu DAW do nagrywania?

Podłączone przez usb?

Przycisk 2TR/usb to main wciśnięty?

Generalnie to dodatkowe usb w mikserze to bieda i w zasadzie zbędny dodatek - można zrobić to sto razy lepiej podłączając bez usb jesli oczywiście masz line in i line out w komputerze a wbudowana karta dźwiękowa współpracuje z asio

ale musisz coś więcej napisać - jak podłączasz w czym nagrywasz jaki masz komputer

TrevorMuzzy

Post autor: TrevorMuzzy » sobota 03 lis 2012, 13:17

Jakie 50 klocków? 50 klocków to się ładuje w akustyke, która i tak nic nie daje..

Gdzie napisałem o 50 klockach?

Jakbyś był obyty w temacie to byś wiedział że nawet nowe - Esi Maya Pci + Preamp Presonus Tube PRE beda w cenie tego mixera a jakość z nagrania dużo lepsza..

Bo jakiej jakości może być jeden preamp w takim mixerze? 50 zł warty? To chyba lepsze brzmienie będzie mieć wzmacniacz hi-fi z wejściem mikrofonowym.

Taki Presonus TubePre chociaż ociepli brzmienie, poprawi itd..a przede wszystkim jest to jedno-kanałowy preamp a nie 10 preampow za 800 zł..i każdy gorszy od drugiego.

Jeśli rozmawialiśmy kiedyś o poziomie forum to warto zaznaczyć, że to w  każdej płaszczyźnie musi mieć odzwierciedlenie.

Jeżeli za podobne pieniądze można mieć duzo lepszy setup to po co pchać się w Behringera, który zaraz zacznie szumieć, buczeć a na końcu wysiądzie całkowicie.

Nie ma sensu zabawa w jakis konfiguracje, ustawienia.

Kupując karte PCI wkłada sie ją do płyty głównej, instaluje sterowniki a potem podłącza pod wejscie preamp a do preampu mikrofon i jest dużo lepiej niż taka poniekąd zabawka 10 rzeczy w jednym (interfejs, mixer, preamp, procesor efektów)..a wszystko jakości za 50 zł..

W każdym razie nie bede sie wdawał w głupią dyskusje ale ja odradzam takie coś..bezsensu zabawa, która i tak ta mizerne efekty końcowe.

Ciekawe dlaczego z jednej strony się komuś odradza monitory typu Alesis Active 520USB, które i tak w sensie odsluchu będa lepszym sprzętem niż ten mixer Behringera a tutaj uważa się że to jest bardzo wysokiej klasy sprzęt zawodowy..

Z całym szacunkiem dla Behringera..ale na konsolach sprzed 10 lat Eurodesk MX8000/9000 i monitorach B2031 oraz może procesorze UltraCurve ta marka dla mnie nie ma nic ciekawego do zaoferowania. A już na pewno nie te współczesne mixerki z prostą elektroniką, które szumia i buczą i dźwięk masakra..

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 03 lis 2012, 15:05

Taki Presonus TubePre chociaż ociepli brzmienie, poprawi itd..

Zdecydowanie ociepli i przede wszystkim poprawi. Taki przedwzmacniacz to jest w zasadzie panaceum... czy raczej pacaneum... co za różnica

[addsig]

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 03 lis 2012, 17:45

Kolego Trevor jeśli akustyka nic nie daję to może czas na mycie uszu?Taniej a efekt gwarantowany

Piszesz o karcie PCI a nie pomyslałeś że koleżanka może mieć laptopa?Piszesz o pozbyciu się wszystkiego i zakupu karty z preampem i mikrofonem pojemnościowym - brawo - ale to kolejny tysiak wyrzucony być może w błoto i nowe problemy - szczególnie dla laika

Choć nie powiem że jeśli koleżanka ma mozliwość zwrotu tego miksera to tak bym zrobił ale to już nie mój kłopot - skup sie proszę na rozwiązaniu problemu a nie wymyslaniu nowych

Phantom tak - ale nie pomyslaleś że mikrofon może byc dynamiczny?

Konfigurację olać nie?podłączasz i jest perfekt - w jakim świecie ty żyjesz?

O pisaniu bzdur o szumasz i awaryjności nie wspomnę bo doskonale widać ze z produktami Uliego do czynienia nie miałeś...

O reszcie już się koledzy wypowiedzieli więc daruj sobie jeśli masz wprowadzać zamęt i mącic ludziom szukającym pomocy

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » sobota 03 lis 2012, 17:59

Od siebie dodam, iż jest parę klocków Behringera, które stoją w dobrych studiach w Polsce (pewnie i na świecie również). Co do jakości, to ta zdecydowanie się poprawiła w stosunku do produktów (niektórych) sprzed lat. Śmiem jednak twierdzić, iż firma ta produkuje teraz solidne urządzenia za niewygórowane pieniądze - co dobrze im wróży na przyszłość.

Swoją drogą - asów na forum nie brakuje .

Co do postu - nagrywanie wokalu na mikserze nie jest najszczęśliwsze, ale jak najbardziej możliwe. Tylko jak koledzy słusznie wyżej zauważyli - nie ma sensu nagrywać wokalu z podkładem. Podkład odtwarzamy z poziomu DAW z tracka, a na kolejnym dogrywamy wokale - łatwe, proste i przyjemne ;) .

TrevorMuzzy

Post autor: TrevorMuzzy » sobota 03 lis 2012, 19:28

Co do wypowiedzi Montera - no comments!

Jeśli ktoś twierdzi, że badziewny jest preamp osobny za połowe cene mixera to na prawde szacunek za takie życie w nieświadomości tego co się pisze..

Może napisz też że badziewny jest joemeek threeq i na pewno preampy Behringera są dużo lepsze..taa...

Dochodze do wniosku że poziom tego forum jest gorszy niż osiedlowe forum muzyki hip-hop, tam chociaż uświadamiąją istotę sprawy. I nawet jeśli ktoś kupuje sprzęt słaby to wie, że będa efekty dalekie od oczekiwanych.

Poza tym Monter po co mi wiedziec jak jest zbudowany Presonus? Czy musze znać budowę Cinquecento i Passata żeby wiedzieć ze Passat to dużo lepszy samochód?

Tak się chamsko składa że mam Presonus tubePre i wiem o czym pisze..Miałem dwa miksery Behringera Xenyx XL 1600 oraz Xenyx 1202 Fx i w pierwszym po pół roku zaczęły szumieć kanały i wydobywało się buczenie podczas podłączania mikrofonów w drugim wysiadł jeden z kanałów wyjściowych zaczął grać bardzo cicho w stosunku do drugiego...I jak to wytłumaczysz? Nawet sam sprzedawca stwierdził że to sprzęt słabej jakości żebym zainwestował w Mackie albo Yamahe..i ostatecznie został kupiony Mackie Onyx 1620i i jest niebo a ziemia ale też cena inna 3x tak duża wiec..bezsensu dyskusja..

Poza tym można posłuchać jak brzmi wokal z Presonusa np w coverach na youtube itd..

Osobiście nie spotkałem się z przypadkiem żeby zawodowe studio używało mixerów Xenyx..jak już to stoły MX8000/9000 np TR Studio w Warszawie.

Więc takie dyskusje są bezsensu..nie ma tylko po co komuś robić wode z mózgu, trzeba sprawe postawić jasno.

Mało tego konfiguracja karty PCI czy usb to drobiazd a skonfigurowac takiego Behringera to nie jest łątwe, tym bardziej że nie wiadomo jak on sie zachowuje? Czy to jest interfejs czy mixer...na czym polega to połączenie usb.

I ostatnio moja rada dla autorki - sprzedaj tego Behringera i zakup ESI Maye PCI lub usb a do tego Presonus Tube Pre i zobaczysz, że efekty będą na prawdę konkretnie..

Dla tych co nie wierzą:

http://www.youtube.com/watch?v=JEUbgkLVcKI

http://www.youtube.com/watch?v=Kiz2YasLyRg

TrevorMuzzy

Post autor: TrevorMuzzy » sobota 03 lis 2012, 19:33

I jeszcze jedno ciekawe jaki sprzęt obecnie Behringera posiadacie Panowie Monter i Zbynia?

Macie chociaż jakiś mały wzmacniacz słuchawkowy tej marki?

Tak się składa że pracowałem jakiś czas na monitorach Trutj B2031, używałem też preampu Ultragain Pro Mic 2200, więc wiem w czym tkwi problem

O ile sprzęt typu odsluchy i monitory dla domowego studia można polecić o tyle mixerów bym nie polecał chyba że ktos ma za mało problemów.

Wiec co jak co ale sprzet Behringera znam bardzo dobrze, może az za dobrze.

ODPOWIEDZ