Zmiana karty a jakość

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
andrzejk

Zmiana karty a jakość

Post autor: andrzejk » niedziela 02 maja 2004, 14:08

Wiem,że pytanie jest z rzędu podstawowych ale mimo wszystko może ktoś odpowie?

Czy zmiana karty (na znacznie lepszą) już po nagraniu poszczególnych ścieżek a przed ich zgraniem poprawi jakość nagrania ?

Pozdrawiam Forumowiczów i Redakcje

andrzej
zainteresowania muzyczne: Pink Floyd, Devil Doll, Rock Progresywny. Instrument: gitara. Nagrywam muzykę amatorsko dla siebie i przyjaciół. Dopiero teraz wiem jakie to trudne -może dlatego tak ciekawe.

Awatar użytkownika
dejote

Re: Zmiana karty a jakość

Post autor: dejote » niedziela 02 maja 2004, 19:41

nie,bo co ma piernik do wiatraka??
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 02 maja 2004, 21:46

Lepiej slyszysz - lepiej zgrasz - przynajmniej teoretycznie

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » poniedziałek 03 maja 2004, 00:15

Praktycznie nie, bowiem jakość nagrania (czyli jakość konwersji A/D - z pominięciem problemu jakości sygnału analogowego) jest determinowana na etapie zapisu cyfrowego. Zatem - po zmianie karty na lepszą (czyli z lepszymi konwerterami D/A) - jakość dźwięku powinna się poprawić, ale tylko ze względu na lepszą konwersję na sygnał analogowy podczas odsłuchu na monitorach. Musisz pamiętać o jednej sprawie, na ogół pomijanej w dyskusjach an temat jakości kart: lepsze cyfry nie zawsze są gwarancją jakości brzmieniowej karty. To znaczy, że karta, która w specyfikacjach ma większą rozdzielczość próbkowania, niekoniecznie będzie brzmiała lepiej od dobrej 16-bitowej. To jakość analogowej części układu elektronicznego, która obrabia sygnał z konwerterów A/D/A, decyduje o finalnym brzmieniu karty. I o jej cenie, oczywiście.

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Max_to_max

Post autor: Max_to_max » poniedziałek 03 maja 2004, 03:23

...Praktycznie nie, bowiem jakość nagrania (czyli jakość konwersji A/D - z pominięciem problemu jakości sygnału analogowego) jest determinowana na etapie zapisu cyfrowego. Zatem - po zmianie karty na lepszą (czyli z lepszymi konwerterami D/A) - jakość dźwięku powinna się poprawić, ale tylko ze względu na lepszą konwersję na sygnał analogowy podczas odsłuchu na monitorach. Musisz pamiętać o jednej sprawie, na ogół pomijanej w dyskusjach an temat jakości kart: lepsze cyfry nie zawsze są gwarancją jakości brzmieniowej karty. To znaczy, że karta, która w specyfikacjach ma większą rozdzielczość próbkowania, niekoniecznie będzie brzmiała lepiej od dobrej 16-bitowej. To jakość analogowej części układu elektronicznego, która obrabia sygnał z konwerterów A/D/A, decyduje o finalnym brzmieniu karty. I o jej cenie, oczywiście.

MD....

??

A czym tym samym nie oznacza to tyle, że im lepsza (a więc droższa karta) tym lepsze brzmienie? To jest chyba oczywiste!?

Jeśli przesiadasz się z SB Live! na np: RME to gwaratnuje Ci, że różnicę usłyszy nawet laik. Przy zmianie karty IMHO należy kierować się ceną, a właściwie stosunkiem ilości przetworników i ewentualnych preampów - do ceny.

Wiadomo, że jeśli karta ma 8 wejść i 8 wyjść i kosztuje 2000 to jest prawdopodobnie gorsza od tej która kosztuje tyle samo a ma tylko jedno wejście i wyjście stereo.

Odstęp sygnału od szumu, dynamika itp przy kartach powyżej 1500 złotych są już tylko formalnością i tym nie należy się kierować, przynajmniej ja tak uważam.

Jeśli jeszcze podałbyś z jakiego sprzętu chcesz się przesiadać i na jaki :)

Bo jeśli z karty za 5000 na karte za 7000 złotych, to wtedy jest to tylko i wyłącznie kwestia preferencji brzmieniowych.

Pozdrawiam

Bartek

Max_to_max

Post autor: Max_to_max » poniedziałek 03 maja 2004, 03:28

Czy zmiana karty... JUŻ PO nagraniu poszczególnych ścieżek

Ops...

Idę na kurs czytania...

Pardon!

P.S. usprawiedliwiam to godziną ;)

zabojad

Post autor: zabojad » wtorek 04 maja 2004, 04:25

To moze ktos kto testowal kilka czy kilkanascie kart sporzadzi jakas tabelke i opisze ich cechy - na przyklad brzmieniowe. Bo z tego co sie tu doczytalem to karty charakteryzuja sie brzmieniem - pojawilo sie gdzies tu na forum nawet okreslenie, ze jedna brzmi ciemniej od drugiej. Mi zalezy na 4 we/wy analogowych bez preampow i powiem szzcerze, ze nie wiem co wybrac..??..zalezy mi na kryztalicznie czystym brzmieniu - tak aby karta nie zepsula tego co wczesniej przesle wysokiej klasy mikrofon podpiety do rackowego bardzo dobrego preampu...

Ale czy roznica miedzy karta za 1300 zl - WAVETERMINAL 2496, a karta kosztujaca ponad 2.300 zl wiecej - AARDVARK DIRECT PRO LX6 jest slyszalna?????????
GG: 3639545

Paweł

Post autor: Paweł » wtorek 04 maja 2004, 11:41

...Ale czy roznica miedzy karta za 1300 zl - WAVETERMINAL 2496, a karta kosztujaca ponad 2.300 zl wiecej - AARDVARK DIRECT PRO LX6 jest slyszalna?????????...

Powiem więcej, różnica w brzmieniu kart Echo Layla i RME Multiface, mimo że są to karty z jednej półki cenowej, jest słyszalna. Tyle że nie jest to różnica w kategoriach brzmiene lepsze/brzmienie gorsze, ale jego charakterze. Zależy kto co lubi. Chodzi mi jednak o to, że trudno było by wyznaczyć cezurę cenową, po wyżej której wszystkie karty brzmią idealne do wszystkiego.

Awatar użytkownika
XLR8

Post autor: XLR8 » wtorek 04 maja 2004, 15:31

...To moze ktos kto testowal kilka czy kilkanascie kart sporzadzi jakas tabelke i opisze ich cechy - na przyklad brzmieniowe. Bo z tego co sie tu doczytalem to karty charakteryzuja sie brzmieniem - pojawilo sie gdzies tu na forum nawet okreslenie, ze jedna brzmi ciemniej od drugiej. Mi zalezy na 4 we/wy analogowych bez preampow i powiem szzcerze, ze nie wiem co wybrac..??..zalezy mi na kryztalicznie czystym brzmieniu - tak aby karta nie zepsula tego co wczesniej przesle wysokiej klasy mikrofon podpiety do rackowego bardzo dobrego preampu...

Ale czy roznica miedzy karta za 1300 zl - WAVETERMINAL 2496, a karta kosztujaca ponad 2.300 zl wiecej - AARDVARK DIRECT PRO LX6 jest slyszalna?????????...

Może nie tyle słyszalna, ile widzialna... Mój WT2496 chodzi na wszystkim i ze wszystkim, ale nie słyszałem jeszcze o użytkowniku Aardvarka, który nie miałby z tą marką problemów (ściślej, problemy występują oczywiście nie z samą kartą, tylko z płytą główną, rodzajami pamięci itp... :))

Słyszalne różnice w jakości audio zanikają u tych, którym nie powiedziano, jakiej karty słuchają, czyli oceniających dźwięk, a nie sprzęt. Na nieszczęście takich testów (na słuchaczach - profesjonalistach, których nie wtajemniczono, który materiał został zarejestrowany z pomocą której karty) jest w necie minimum i nic dziwnego: ich rezultaty na ogół kompromitują zarówno karty drogie w zestawieniu z tanimi, jak i samych profesjonalistów, gdy sprzęt radykalnie różny cenowo zbiera podobne noty jakościowe...

Paweł

Post autor: Paweł » wtorek 04 maja 2004, 18:02

Na nieszczęście takich testów (na słuchaczach - profesjonalistach, których nie wtajemniczono, który materiał został zarejestrowany z pomocą której karty) jest w necie minimum i nic dziwnego: ich rezultaty na ogół kompromitują zarówno karty drogie w zestawieniu z tanimi, jak i samych profesjonalistów, gdy sprzęt radykalnie różny cenowo zbiera podobne noty jakościowe......

A to ciekawe. Gdzie jest choć jeden taki test?

ODPOWIEDZ