FX Teleport (II)

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
spiker

FX Teleport (II)

Post autor: spiker » wtorek 26 sie 2003, 21:57

Jestem po instalacji i uruchomieniu FXT. Działa.

Jednak efekt nie jest zadowalający.

Konfiguracja dla przypomnenia:

PC stacjonarny: P4 1.6 256 RAM Windows98+CubaseSX

PC laptop: AMD Athlon 1.6 128 RAM Win2000+CubaseSX

Połączenie sieciowe 100MBit/s LAN (protokołem TCP)

Interfejs audio: USB TASCAM US-428

efekt: projekt Cubasa angażujący bez obciążenia sekcji Master żadnymi wtyczkami normalnie (lokalnie) ok 30% CPU zachowuje się fatalnie z uzyciem FXT!

delegowałem na laptopa do sekcji MasterEffects jeden tylko kompresor z serii ME Steinberga ....no i wszystko "czka" i po dłuższej chwili takiego czkania zwisa

efekt jest ten sam, bez względu na to czy wpinam ten efekt w jakikolwiek INSERT, czy daję na SEND...czkawka jest i już. Latencja wykryta przez FXT jest koszmarnie duża już na wejściu. Nie da się jej już zwiększyć, że o zmniejszeniu nie wspomnę.

Nie mogę również w żaden sposób teleportować Haliona.

Czy coś można z tym zrobić, żeby to płynniej działało lub żeby w przypadku VSTi działało w ogóle?

pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
spiker

Re: FX Teleport (II)

Post autor: spiker » środa 27 sie 2003, 11:04

MB!

Potrzebne referencje.

Jeśli byłbyś tak uprzejmy: w jakiej konfiguracji używasz ( z powodzeniem ) FXTeleport?

Może te maszyny, na których próbowałem Cubase SX i FXT są za słabe? MOże przy tych maszynach LAN 100MBit to za wolno, wyczytałem że Firewire jest wydajniejszy. A może to tylko kwestia konfiguracji (bufory itd...)?

a może ktos jeszcze uzywa FX Teleport? Nikt?

Został mi tylko jeden tydzień na eksperymenty

pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 27 sie 2003, 14:05

Maszyna host to 2xP3/1GHz połączona przez FireWire z laptopem P4/2.4GHz na którym chodzą teleportowane wtyczki. Próbowałem z kilkoma VST oraz VSTi (m/in FM7, GRMtools, mda, FruityLoops). Latencja zazwyczaj rzędu 50ms, więc nie da się na tym grać, ale spokojnie można obrabiać ślady, ew. renderować projekt zapisany w midi. Niestety nie mam możliwości zweryfikowania pracy z Halionem. Próbowałem też pracy przez sieć lokalną TCP/IP, w której chodzi 30+ komputerów i latencja była wyraźnie wyższa ze względu na spory ruch w sieci.

Zastanawiam się nad przyczyną problemów u Ciebie - być może są jakieś problemy związane z błędem denormalizacji? Spróbuj zamienić miejscami role maszyn serwera i klienta.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 27 sie 2003, 16:18

Cześć

Część problemów pokonałem. Powód był prosty. Nie zauważyłem, że SX nie zanotował obecności mojego US-428, więc uzywał ASIO multimedia, po podaniu sterowników ASIO US-428 od razu zatrybił (brak praktyki w SX), tak więc uruchomiłem Haliona. W zasadzie gra jak należy. Nie mogę złego słowa powiedzieć...ale (zawsze jest jakieś "ale"): po wydelegowaniu Haliona spodziewałem się spadku zaangażowania CPU na Hoście a tu nic...ani drgnie. Spróbuję załadować więcej instrumentów do jednego Haliona lub kilka instancji Haliona.

W dalszym ciągu nie mogę z powodzeniem delegować masteringowych wtyczek Steinberga ani PSP. Znacznej poprawie uległa wykrywana latencja, i nawet spore kawałki utworu ida płynnie, ale jak zdarzy sie czknięcie to już zaczyna czkać na dobre.

Spróbuję poeksperymentować z ilością buforów dyskowych i rozmiarami buforów. Nie wiem też czy znaczenie ma fakt, że w opcjach VST Multitrack mam zaznaczone opcje: None Buffered Read and Write ( ustawienia domyślne)

No i ten FireWire - faktycznie to łącze jest 4xszybsze niż LAN, w laptopie mam złącze FW a w Desktopie nie, ale może wypożyczę skądś FW na PCI i zrobię KOLEJNY eksperyment...:-)

na razie dzięki za wsparcie - widze jednak że FXT nie ma zbyt wielu "wyznawców" w Polandzie

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 28 sie 2003, 08:10

Cześć cześć

Są pewne postepy i wnioski:

1. Halion chodzi jak trzeba i nawet da się grać na Serverze, bez odczuwalnej latencji, nawet instrumentami z wyraźnym szybkim atakiem (bębny, piano). Kwestię Haliona i innych prostych VSTi uważam za rozwiązaną - jest dobrze. Pponieważ nie mam dostępu do cwańszych VSTi dalej eksperymentowac się nie da.

2. Pokombinowałem z buffer size. Zacząłem obniżać rozmiar bufora od standardowego w dół stopniowo i sprawdzałem wydajność. No i jest efekt. Przy najmniejszych rozmiarach buforów PSP i MESteinberga chodzą płynnnie, ale (z e względu na mniejsze rozmiary buforów) wzrosło zaangażowanie HDD w pracę systemu. Na poziomie rozmiaru bufora 64k udało sie osiągnąć kompromis. LAe odnosze wrażenie, że do odtwarzanych dźwięków wkradły się jakieś zniekształcenia.

3. Nadal nie wiem co z opcjami "nonbuffered read" i "nonbuffered write". Eksperymenty na tym polu nie dały żadnego zauważalnego efektu.

4. Postanowiłem stanąć na głowie i w ciągu tygodnia jaki mi został ( muszę oddać laptopa z Cubasem, no i mija trial FXT) i zdobyć kartę FireWire i spróbuję w tej konfiguracji

pozdrowienia

Awatar użytkownika
astro

Post autor: astro » czwartek 28 sie 2003, 09:52

Napiszesz oczywiście o efektach testów?
Arek - Radzyń Podlaski

Awatar użytkownika
astro

Post autor: astro » czwartek 28 sie 2003, 10:08

...Napiszesz oczywiście o efektach testów?...

Zapomniałem dodać:

Powodzenia.
Arek - Radzyń Podlaski

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 28 sie 2003, 10:41

Oczywiście, że poinformuję.

Właśnie zamówiłem FireWire na PCI... i tak mi się przyda. Jutro powinieniem ją mieć, więc w weekend będę próbował.

pozdrówka

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 29 sie 2003, 16:16

Stała sie rzecz dziwna. FXT instalowałem nie dalej jak tydzien temu. Na pewno nie wcześniej. Trial jest 14 dniowy....a tu wczoraj niepodzianka: dostałem info "trial time expired" - no koniec świata. Fakt że zmieniałem ustawienia zegara ( to sie przecież może zdarzyć), ale po powrocie do poprzedniej daty...kicha

Więc co? wykoanałem rade MB, odwróciłem role komputerów i dotychczasowego hosta uruchomilem jako slave'a i odwrotnie. FXT zgłupiał i już mu ten time wcale nie "ekspirował". Efektu nie ma. Czkawka jest ciągle. Dziś instaluję FireWire.

Ostrzegam zatem wszytkich próbujących trial FXT. Żadnych sztuczek (zamierzonych i niezamierzonych ) z zegarem systemowym bo się FXT obraża i nie chce współpracować!

na razie

ODPOWIEDZ