Najpierw muzyka, czy tekst?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
flove

Re: Najpierw muzyka, czy tekst?

Post autor: flove » piątek 22 kwie 2005, 11:14

....... to będzie piosenka religijna, na festiwal, ot poprostu ma być ładna, trochę emocjonalna, trochę triolowana, czasem delikatna, czasem mocna, bardzo rozpięta dynamicznie. (Właśnie z to lubię Mietka Szcześniaka, i newLifeM, )

Taka mi się marzy...

JoU ...

boże ... jestem otoczony przez katolikow " obsesyjnie oddanych kościołowi " ;)

Awatar użytkownika
JOURESY

Post autor: JOURESY » piątek 22 kwie 2005, 11:22

Boże dzięki Ci że... jestem otoczony przez katolikow " obsesyjnie oddanych kościołowi " ;)...

JoU

atlantic

Post autor: atlantic » piątek 22 kwie 2005, 11:35

... Komercyjne piosenki nie mogą nieśc w sobie głebokich i złożonych w formie i treści, tekstów.

Polskie na pewno, tu należy spiewać o d...maryni. Na zachodzie jednak wiele komercyjnych utworów ma znakomite teksty, zachęcam np. do studiowania artykułów W. Manna w Magazynie GW na ten temat. Jeśli o mnie chodzi to najczęściej najpierw jest muzyka, a potem ból napisania tekstu. Jeżeli ma się talent i fart, to przebojowy kawałek tekstu wpada często do głowy razem z muzyką.

Pozdrawiam

H...

atlantic

Post autor: atlantic » piątek 22 kwie 2005, 11:38

Na zachodzie jednak wiele komercyjnych utworów ma znakomite teksty, zachęcam np. do studiowania artykułów W. Manna w Magazynie GW na ten temat. **********************

Nie zgodzę się z Tobą tak do końca , język angielski jest bardzo ubogi i tylko polskie tłumaczenie robi go ambitnym (zależy jeszcze kto go tłumaczy)

Awatar użytkownika
PITmaster

Post autor: PITmaster » piątek 22 kwie 2005, 14:00

Proponuję osobno pisać teksty i osobno muzykę. Jak się trochę tego nazbiera, poskładać do pary. Wówczas nie jeden tekst nabierze koloru, i nie jeden podkład otrzyma duszę.

PITmaster

Awatar użytkownika
Bartolomeo

Post autor: Bartolomeo » piątek 22 kwie 2005, 14:27

Ja myśle, że jeżeli jest się wykonawca i twórca tekstu jednocześnie, to bardzo fajnie sie pisze do muzyczki Odrazu jest jakaś interpretacja, dzięki czemu można sie wczuć Oczywiście jeżeli zakładamy, że tematyka utworu ma być np. miłosna to nie można pisać pod jakiegoś szatana

Podsumowujac jestem za tym aby wybrać muzyke do ogólnej tematyki kawałka, i wtedy pisać tekst własciwy

Davi

Post autor: Davi » piątek 22 kwie 2005, 17:03

to juz zalerzy tylko i wylacznie od artysty, byle by szukac i wyczowac to co plynie w sercu..,ty wiesz najlepiej co jest bardziej altentyczne, moze nie zastanawiaj sie nad tym od czego zaczac tylko probuj , eksperymentoj , i przelewaj na plaszczyzne materjalna, tylko wtedy powiesz kim jestes i kim chcesz byc...

Awatar użytkownika
ZomZom

Post autor: ZomZom » piątek 22 kwie 2005, 17:31

...język angielski jest bardzo ubogi i tylko polskie tłumaczenie robi go ambitnym...

A znasz chociaż trochę angielski, man? Czytałeś, coś poza tekstami hitów Britney S.? Tak się składa, że angielski pod względem równorodności słownictwa jest najbogatszym językiem na świecie.

Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » piątek 22 kwie 2005, 18:56

boże ... jestem otoczony przez katolikow " obsesyjnie oddanych kościołowi " ;)...

Niejaki pan Jourdain (pewnie tego nie wiesz, więc Cię informuję, że jest to tytułowy bohater komedii Moliera "Mieszczanin szlachcicem") też coś odkrył: że mówi prozą.

Widzę, że masz przed sobą jeszcze wiele prawd do odkrycia, jak chociażby ta, że największe dzieła muzyczne (i nie tylko muzyczne), jakie stworzył człowiek, powstały z inspiracji religijnej i ich twórcy (łącznie dzisiejszymi, jak Krzysztof Penderecki) wcale nie ukrywali tych inspiracji.

Dalszych, nowych dla Ciebie odkryć.

A wracając do podstawowego tematu ...

JOURESY. Nie ma uniwersalnej metody i gotowego schematu i pewno o tym dobrze wiesz. Jest to sprawa indywidualna każdego twórcy, może być również różnie dla różnych utworów.

Dla artysty podstawową sprawą (oczywiście prócz talentu) jest inspiracja. Czasami inspiracją dla kompozytora może być właśnie dobry tekst, pod który muzyka sama się podkłada.

Myślę jednak, że lepsze utwory powstają w odwrotnej kolejności: najpierw muzyka, później napisany pod nią tekst - nie "do niej" tylko "pod nią", ponieważ tekst powinien stanowić z muzyką nierozłączną całość.

Myślę, że mógłbym Ci nieco pomóc, gdybym miał twój mail.

Awatar użytkownika
ZomZom

Post autor: ZomZom » piątek 22 kwie 2005, 19:51

...największe dzieła muzyczne (i nie tylko muzyczne), jakie stworzył człowiek, powstały z inspiracji religijnej...

W naszym kręgu kulturowym przez dłuższy czas inny rodzaj inspiracji był niemile widziany. A co do muzyki współczesnej, to na Pendereckmi i Part-cie świat się nie kończy. Tą prawdę zaliczyłbym do prawd mocno nie-oczywistych.
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Zablokowany