Jawne robienie z ludzi idiotów
Re: Jawne robienie z ludzi idiotów
- doministry1
...Próby są, ale praktycznie służą tylko zapoznaniu się ze scenariuszem, żeby każdy wiedział kiedy ma wejść, że w tym momencie pan Zdzisiu ma wnieść statyw itd., to są takie czysto reżyserskie sprawy. Każdy kto zetknął się z telewizją powie wam, że wszystko w TV idzie z playboya, poza wyjątkami gdzie np. jest orkiestra i siedzą sidemani. Ostatnio też nawet jest moda, że orkiestry grają z loopami - Taniec z Gwiazdami, myślicie po co tam Maczek stoi (pro tools, loopy i metronom, żeby był synchron). Kiedyś nawet był taki numer w Poznaniu zrobiony: bodajże J. Kaczmarek napisał dużą formę z okazji rocznicy Czerwca '56, orkiestra symfoniczna, chór i soliści, wszystko z playbacku. Przez tydzień były mordercze próby, żeby to nagrać, a pożniej dyrygent miał słuchawkę, żeby równo machać, a orkiestra jakieś pseudo monitory, byleby dobrze markować. Niewiarygodne, ale prawdziwe....
Jestem zdania że playback to gówno a przede wszystkim cholerne kłamstwo,
i tyle.
Jak się nie da nakręcić albo sprawnie zrobić prób to trzeba tak robić żeby system dostosować do potrzeb muzyki a nie muzykę do potrzeb systemu.
Takie jest oczywiście moje zdanie, na szczęście są wykonawcy którzy po prostu nie zajmują się tą gównianą estradą i nie robią takich rzeczy.
A szkoda bo nawet taka LadyGaga w pełni na żywo to byłoby coś.
...
... a pożniej dyrygent miał słuchawkę, żeby równo machać, a orkiestra jakieś pseudo monitory, byleby dobrze markować. Niewiarygodne, ale prawdziwe....
Jestem zdania że playback to gówno a przede wszystkim cholerne kłamstwo,
i tyle.
Jak się nie da nakręcić albo sprawnie zrobić prób to trzeba tak robić żeby system dostosować do potrzeb muzyki a nie muzykę do potrzeb systemu.
...
Wiele lat temu miałem zagrać z zespołem akustycznie na dużej sali (pół stadionu). Idę korytażem i słyszę z głośników jakiś utwór na orkiestre i chór w znakomitym brzmieniu. Myśłalem że z płyty. Zaglądam na sale, a to jest na żywo. Chór z kilku małych sklepany, orkiestra podobnie. Mieli najwyżej jedną próbę, ale nie na tej sali. Jakim cudem to tak brzmiało. Jak grałem na scenie, to nie słyszałem prawie kolegi grającego 3 metry dalej. Nie było czasu na ustawianie odsłuchów. Po prostu wchodziło się na scenę i grało. Według relacji słuchaczy mój zespół zabrzmiał znakomicie. Jak to jest możliwe? Po prostu grali i śpiewali liudzie którzy na prawdę potrafą to robić, a nagłaśniali ... amerykańcy. ))
...................................
No co za bzdury... Przepraszam Cię kolego, ale nieświadomie szerzysz herezję, jednocześnie usprawiedliwiając kłamstwo. Takie głosy, jak Twój w tej sprawie właśnie przyczyniają się do tego, że wszyscy powoli uznają to za normę i godzą się na takie kłamstwo jakim jest playback. Brak czasu nie jest usprawiedliwieniem takiego postępowania - jeśli czasu brak, to organizację koncertu i próby zaczyna się dodatkowo dwa dni wcześniej i już czas jest. Tyle, że jak zawsze wszystko sprowadza się do tego, że nikt nie chce wyłożyć na to kasy, bo łatwiej, szybciej i przede wszystkim bezpieczniej dla organizatorów jest puścić playback - przynajmniej mają gwarancję, że wszystko pójdzie ok, więc mniej stresu.
Kolega przede mną napisał o koncercie Lady Gaga (cokolwiek to jest...) i ma cholerną rację. Ja miałem przyjemność (świadomie używam tego określenia) obejrzeć kiedyś koncert Stachursky'ego. W żaden sposób nikt nie przekona mnie do twórczości tego pana, ale przez to, że ten koncert był zagrany całkowicie na żywo, z bogatą sekcją dęciaków, syntezatorami, chórkami i w ogóle kilkunastoma muzykami na scenie a wszystko grało jak należy, nabrałem szacunku do tego człowieka. Z prawdziwym zainteresowaniem i przyjemnością oglądałem całą sztukę.
Niestety to prawda. Ile razy graliśmy koncert i wchodziła w to TV po prostu kazali nam grać z Playbacku.W dodatku nasz playback był robiony na szybko i na żywca brzmieliśmy o niebo lepiej...:( Ja też nie lubię udawać, że gram...
- doministry1
Niestety. Nie akceptuję tego.
Zresztą i tak zajmuję się inną muzą, w której playback po prostu nie istnieje.
Zobaczy sobie taką imprezę pan kazik, dyrektor domu kultury albo urzędu miasta i potem pisze plan imprezy na którym nie ma nawet minuty przerwy między artystami.
Ostatnio miałem taką imprezę, że nie uwzględniono wogóle czegoś takiego jak przerwa między wykonawcami i nawet nie załatwiono konferansjera który by coś zapowiadał, bo przecież po co skoro cały czas będzie grał jakiś wykonawca.
Ja niewiem, co się tak znecacie nad tym playbackiem? Jak by to był kiepski muzyk to by nie grał z tyloma kapelami !!