Zabezpieczenia płyt CD Audio

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
3Head

Re: Zabezpieczenia płyt CD Audio

Post autor: 3Head » sobota 30 paź 2004, 00:15

no a poza tym nie ma to jak 'rozpakowywanie z folii', książeczka, zdjęcia lub chociażby dostęp do zakodowanej częsci strony www z bonusami...

a pewnie

ale do tego dochodzi jeszcze fakt , ze nie okradamy bezczelnie jakiegos tworcy .

Kurcze , szczerze mowiac , to Twoj komputer zachowuje sie tak jak.. powinien /

Nie chce tworzyc jakichs dziwnych teorii , ale to troche wyglada tak , jakby Mac sobie drwil z tych zabezpieczen

Gdybys pracowal na Apple i mial ten problem , moglbym sie skontaktowac ze znajomym z servisu Apple , ale w tej sytuacji chyba nam nie pomorze

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » sobota 30 paź 2004, 00:19

Widzisz- wszystko jest do obejścia- lecz w tym przypadku nie mam ochoty kręcić i cwaniaczkować- po prostu mam ochotę posłuchać sobie tych oryginalnych płytek na Ipodzie- tak po prostu bez mieszania :) - zresztą po to kupuje się oryginały aby nie musieć potem jakoś się z tym specjalnie bawić, lecz cieszyć się muzyką.

Pozdrawiam!

3Head

Post autor: 3Head » sobota 30 paź 2004, 00:27

...Widzisz- wszystko jest do obejścia- lecz w tym przypadku nie mam ochoty kręcić i cwaniaczkować- po prostu mam ochotę posłuchać sobie tych oryginalnych płytek na Ipodzie- tak po prostu bez mieszania :) - zresztą po to kupuje się oryginały aby nie musieć potem jakoś się z tym specjalnie bawić, lecz cieszyć się muzyką.

absolutnie to rozumiem . W koncu tez po to kupujesz iPod'a

A jesli tak ma to wygladac , gdy wszystkie plyty beda juz mialy zabezpieczenia - takie odtwarzacze beda bezuzyteczne

Pozdrawiam i powodzenia !

i w sumie dobranoc..

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » sobota 30 paź 2004, 00:33

W moim przypadku IPod jest totalnym przypadkiem (choć piękniutkim i wyjątkowo ergonomicznym), bo wygrałem go w konkursie Levis'a - fajne ciuchy mają i jeszcze sprzęt rozdają za darmo - polecam

Dobranoc i pozdrówki

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » sobota 30 paź 2004, 13:49

Problem w tym, ze wielkie wytwornie niestety obudzily sie z palcem w nocniku i teraz nie za bardzo wiedza co robic, dlatego zabezpieczaja plyty. Co oczywiscie nie ma sensu, jak kiedys pisal RedNacz. Jest coraz wiecej alternatywnych zrodel muzyki w stosunku do CD o porownywalnej jakosci dzwieku (a jak wiadomo nie kazdy jest audiofilem). Wytwornie przespaly ten gwaltowny rozwoj technologii, bo bylo im dobrze i teraz zwalaja wszystko na piractwo- glownie coraz nizsze zyski. A rozpasle geby (wykazujace sie inwencje typu: zabezpieczmy plyte przed kopiowaniem) trzeba jakos zywic.

Hubi

3Head

Post autor: 3Head » sobota 30 paź 2004, 14:08

...Problem w tym, ze wielkie wytwornie niestety obudzily sie z palcem w nocniku i teraz nie za bardzo wiedza co robic, dlatego zabezpieczaja plyty. Co oczywiscie nie ma sensu, jak kiedys pisal RedNacz. Jest coraz wiecej alternatywnych zrodel muzyki w stosunku do CD o porownywalnej jakosci dzwieku (a jak wiadomo nie kazdy jest audiofilem). Wytwornie przespaly ten gwaltowny rozwoj technologii, bo bylo im dobrze i teraz zwalaja wszystko na piractwo- glownie coraz nizsze zyski. A rozpasle geby (wykazujace sie inwencje typu: zabezpieczmy plyte przed kopiowaniem) trzeba jakos zywic.

Kwestia zabezpieczen - one nadal sa nie do konca skuteczne , mozna je obejsc , na pewno da sie tez to jakos zlamac . Wiec pytanie , czy takie kopiowanie ma sens ? Tym bardziej , ze przy coraz bardziej rozwinietej technice , zaczynaja one byc problemem . Jesli idziemy w cyfrowe zabezpieczenia , jakies programy etc. dlaczego np. kazda plyta nie bedzie posiadac kodu , ktory w przypadku zgrywania trzeba bedzie podac , udowadniajac , ze jest sie lagalnym "uzytkownikiem" . Utwory sciagane z Applowskiego Music Store przez iTunes maja swoje zabezpieczenia , mianowicie mozna je nagrac na plyte chyba 5 razy , na iPod'a swojego ile sie chce - cos takiego .

No , tylko ze Polska ciagle jest lata swietlne przed reszta swiata i nie mamy ani jednego takiego muzycznego sklepu internetowego

W moim przypadku IPod jest totalnym przypadkiem (choć piękniutkim i wyjątkowo ergonomicznym), bo wygrałem go w konkursie Levis'a - fajne ciuchy mają i jeszcze sprzęt rozdają za darmo - polecam

Prosze prosze , no to gratuluje wygranej

Ale ja na przyklad iPod'a kupilem , wiec gdyby te zabezpieczenia dzialaly , to okazuje sie , ze urzadzenie w koncu bedzie bezuzyteczne .

Tak poza tym , rowniez bardzo lubie ich ciuchy

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » sobota 30 paź 2004, 16:17

ITunes Musicstore jest genialny- odkryłem tam wielu twórców świetnej muzyki- niestety jak na razie w Polsce nie można w nim kupować a szkoda, bo 90 centów za piosenkę jest ciekawą propozycją- tym bardziej, przy tak świetnych propozycjach z (chociażby) muzyki elektronicznej- niestety na razie trzeba zadowolić się 15 sekundami a raczej wątpię, abym dosyć specyficzne tytuły znalazł w polskich 'normalnych' sklepach muzycznych... większość ludzi lubi muzykę, którą już gdzieś słyszało (tak się przynajmniej stereotypowo mów)i- ja wolę taką, której jeszcze nigdy nie słyszałem... ITunes Musicstore spełniłby wszystkie oczekiwania mojego ulubionego sklepu muzycznego- gdyby działał oczywiście w Polsce... może kiedyś

3Head

Post autor: 3Head » sobota 30 paź 2004, 16:54

Sklep to na pewno bardzo komfortowy..

Ciekawe , ze w Polsce jeszcze nie ma ani jednej , nawet niewielkiej , wlasnie takiej instytucji.. A wszystkie znane i lubiane , ale zagraniczne , zatrzymuja sie na naszym sasiedzie . Naprawde , wielka szkoda..

A tam , rzeczywiscie jest wszystko.. przypominaja sie amerykanskie centra Virgin.. ( muzyczne oczywiscie )

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » sobota 30 paź 2004, 18:20

absolutnie to rozumiem . W koncu tez po to kupujesz iPod'a

A jesli tak ma to wygladac , gdy wszystkie plyty beda juz mialy zabezpieczenia - takie odtwarzacze beda bezuzyteczne

Z tego, co czytałem w internecie (nie chcę mitologizować Maca, więc musicie sobie sprawdzić, czy to prawda) napęd superdrive w Macu spokojnie czyta wszystkie zabezpieczone płyty audio. Jest to nawet podawane jako jeden z argumentów o "wyższości" Maca nad PC.

Jeśli to prawda, to na Macu można sobie spokojnie zrzucić takie płyty do iTunes i wyeksportować do iPoda.

Pozdrawiam,

Maciej R.

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » sobota 30 paź 2004, 18:31

Jeśli to prawda, to na Macu można sobie spokojnie zrzucić takie płyty do iTunes i wyeksportować do iPoda.

Sprawdziłem właśnie w necie i niestety już tak nie jest. Było tak kiedyś, jak zaczęły wychodzić zabezpieczone płyty audio - problemem był rynek PC a rynek Mac był bagatelizowany. Obecnie, mechanizmy zabezpieczające uniemozliwiają odtworzenie takich płyt na Macintoshu.

apple próbuje dojść do porozumienia z twórcami zabezpieczeń aby można było zgrywać takie płyty do AAC (format chroniony). Póki co, panuje błoga równość: niezależnie, czy jesteś fanem PC czy też Apple - nie odtworzysz na komputerze tych cholernych płyt.

Pozdrawiam,

Maciej R.

ODPOWIEDZ