...--- Mogą być i z Koranu, nie zmienia to faktu, że w dyskusji takie zdania pełnią funkcję wyrafinowanego bełkotu. Jeżeli się mylę, to wciąż czekam na wyjaśnienie mi tego oto zdania: "Imperatyw twórczy, Bergsonowskie elan vital naciska wewnętrznie niezależnie od okoliczności."
### Nie wiesz co to imperatyw? No nie żartuj.

"Nakaz", po prostu nakaz. "Elan vital", to "twórczy pęd". Zresztą, odsyłam do podręczników z estetyki, nie popisuj się ignorancją.
--- Czy prosiłem o wyjaśnienie mi słów użytych w tym zdaniu? Wiem co oznaczją te wyrazy z osobna (czytaj uważniej), tylko nie jestem w stanie powiedzieć co takie zdanie oznacza w całości. Oświeć mnie o estetyczna mądrości.
--- Albo rzeczywiście nie rozumiesz albo udajesz, że nie rozumiesz. Tutaj nie ma żadnego nadprzekazu. Wcześniej odniosłem się do twojego stwierdzenia, że artysta powinien umieć przekazać coś od siebie niezależnie od wyposażenia i warsztatu. Twoim warsztatem jest rzecz jasna komputer, więc na poparcie tej tezy mógłbyś nam pokazać coś swojego bez użycia sekwencera i wirtualnych pluginów. W sieci znajdziemy tylko twory komputerowe.
### A nieprawda. Wręcz rzadko używam komputera, najczęściej jeśli już, to jako "trzeciej ręki" i raczej z MIDI (zaczynałem od Atari). Mam nawet całą jedną płytę nagraną tylko i wyłącznie na syntezatorach analogowych, zgrywanych na wieloślad (wcześniej taśmowego Tascama, potem cyfrowego Fostexa). Moim głównym warsztatem są syntezatory, a ostatnio sporo eksperymentów elektro - akustycznych i kilka z wokalami.
---Krótko. Wyczytałem, że pobierałeś lekcje gry na pianinie. Zaprezentujesz nam coś na pianie? Coś od siebie.
O reszcie nie mam co dyskutować, bo się zwyczajnie mnie czepiasz i naprawdę zaciemnia to wątek.
---Trudno zaprzeczać. Nie zmienia to faktu, że najpierw przyczepiłeś się Ty, do naszej rozmowy o brzmieniu, mieszając do tej kwestii artyzm, sztukę, komercję i zagadnienia z Twoich studiów filozoficznych. I nie wiadomo dlaczego. Skoro sam używasz nienajtańszych syntyzatorów, to nam nawet nie wolno sobie takiego sprzętu polecić?