... Czesto i gesto jest tak jak kolega pisal raidery sa zawyzane i powiem tak ze nasze gwiazdy maja wieksze wymagania niz gwiazdy co niektore z zachodu -Odbija im !! Juz nie wspomne o calej reszcie ktora temu towarzyszy (Hotel, jakie lozka ,pokoje ilo osobowe z tV i tel ,ktory ma oplacic organizator oczywiscie) Az czasami rece opadaja.......
Oj opadają, w zeszłym roku dostaliśmy do zrealizowania koncert pewnego polskiego znanego zespołu, widownia około 1- 1.5 tyś osób, scena 12x10m. Czytając rider dedykowany tej konkretnej imprezie szczęka powoli mi opadała zwłaszcza w temacie oświetlenia. Ilością punktów i ich "mocą" spokojnie można "pakować" co najmniej Opole, o tym aby to zmieścić na kracie o takich rozmiarach nie wspomnę, o 17 różach w garderobie i innych fanaberiach również nie

Uzyskanie kompromisu - 0. Złożyliśmy kondolencje

...
Pozawyżany rider - zależy gdzie przyjąć poziom zero... Jeżeli artysta stwierdza że nie jest w trzecim świecie, to wymaga tego co na zachodzie a są firmy z takim sprzętem u nas w kraju to jak dla mnie sytuacja jest jak najbardziej normalna. Dlaczego ma się uginać dla Pana Dożynka który ma to co ma i koniec??? Pytanie kto dla kogo, tabakiera dla nosa...
A za pełen wypas zapłaci organizator 10-15 000pln i ma pozamiatane na przyzwoitym poziomie i zero problemów z artystą. To lepiej dać Panu Dożynce i jego kumplom 2-300pln i dostać kupę??? Bo nie mają sprzętu i mieć nie będą przy takich budżetach, o przypadkowej ekipie nie wspomnę.
Socjal - to już kwestia nieco inna, każdy lubi to co lubi.
Co do światła - wiadomo, rider plenerowy mały nie jest. Nie poświecisz głową 250W, bo jednak Stage Zoom 1200 widać lepiej. Aczkolwiek chyba ze światłem łatwiej niż z dźwiękiem się dogadać w kwestii ustępstw.
Fanaberie - panowie, jeżeli nie ten artysta to zagra inny, albo zrobi to inna ekipa.
Debata jest jak 'ugiąć' kapelę do posiadanego sprzętu, a jednak nie tędy droga. Mam nadzieję na więcej takich sytuacji z sądem.
[addsig]
Tanie mięso psy jedzą.