Jak to właściwie jest z cenami programów?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
JM

Re: Jak to właściwie jest z cenami programów?

Post autor: JM » piątek 02 sty 2009, 13:38

...USA było dobre do zakupów rok temu. W tej chwili IMHO nie ma najmniejszego seansu kupować za oceanem...
Przy trzykrotnie niższej cenie softu (jak to przykładowo pokazałem w linku ?!?!).
Uogólnienia są dobre w s_t_a_t_y_s_t_y_c_e.

Napisałem o sofcie, o sprzęcie nie pisałem, bo problem np. gwarancji może być istotny.

Mnie bardziej interesowałyby wypowiedzi "praktyków" - ludzi, którzy kupują programy przez internet u zagranicznych dystrybutorów po dobrych cenach.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 02 sty 2009, 13:41

Mnie bardziej interesowałyby wypowiedzi "praktyków" - ludzi, którzy kupują programy przez internet u zagranicznych dystrybutorów po dobrych cenach....

O moich doświadczeniach pisałem powyżej. Kupowałem wielokrotnie. Cena zwykle była niższa, ale różnica nie była aż tak znacząca. Powód kupowania za granicą był zawsze inny: niedostępność lub konieczność długiego czekania u polskich dystrybutorów.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » piątek 02 sty 2009, 14:05

...Cena zwykle była niższa, ale różnica nie była aż tak znacząca... **********************
Jeśli różnica niewielka to nie ma sensu szukać Pacanowa. To oczywiste.
Lecz w podanych konkretnych przykładach (każdy może sobie poszukać innych) różnica jest wręcz szokująca i byłoby nierozsądne marnować pieniądze, i to duże. Nawet dodając cło, choć sam nie jestem pewien, czy trzeba ponosić jeszcze dodatkowe opłaty celne.
Nie byłoby problemu, gdyby nie było możliwości porównania ofert. Lecz taka możliwość jest i z tego porównania wynika w zdecydowanej większości, że polski klient jest niestety często rolowany.

Niektórzy starają się tu tłumaczyć polskich dystrybutorów branży muzycznej. A kto broni im poszukać tańszych źródeł zaopatrzenia (chociażby takich, jak podałem).
Czemu wciąż u nich pokutuje mentalność, że najlepsze wyniki finansowe zyskuje się przy wywindowanych cenach (wtedy istnienie marketów nie miałoby uzasadnienia ekonomicznego).

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 02 sty 2009, 14:42

Ok, spójrzmy na konkretne przykłady. Żeby to dokładnie sprawdzić, trzeba wejść w produkt, bo na tym pierwszym zestawieniu jest podane "cena od". Właśnie dlatego kolega w 2 poście porównał cenę pełnej wersji z ceną upgrade.

IK Mutlimedia Total Workstation. W Audiofactory 2200 brutto. W podanym linku 600 USD (bez podatku!), co wg dzisiejszego kursu daje 1800 zł. Jeżeli doliczymy VAT (a to nam się może przytrafić), otrzymujemy... 2200 zł.

Dalej. IK Multimedia Total Studio Bundle. W Audiofactory 3800 brutto. W podanym linku 900 USD (bez podatku!), co wg dzisiejszego kursu daje 2700 zł. Jeżeli doliczymy VAT, otrzymujemy 3300 zł.

Cena, która tam faktycznie może szokować, to IK Multimedia Miroslav Philharmonik Classic Edition (90 USD netto, przy 800 zł brutto w Audiofactory).

Z ciekawości popatrzyłem na ceny NI. I znowu - są niższe, ale czy szokują?
Kontakt 400 USD netto tam, 1650 brutto tutaj. Absynth 200 USD netto tam, 800 zł brutto tutaj. Biorąc po uwagę VAT i koszty ew. przesyłki - dla mnie to jest to samo.

Teraz sedno. Powyższy sklep wysyła _wyłącznie_ na terenie USA, więc nawet nie da się sprawdzić, ile kosztowałoby wysłanie do Polski.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » piątek 02 sty 2009, 15:10

...Cena, która tam faktycznie może szokować, to IK Multimedia Miroslav Philharmonik Classic Edition (90 USD netto, przy 800 zł brutto w Audiofactory)...
A pełna wersja IK Multimedia Miroslav Philharnonik Ciebie nie "szokuje" ?!
W podanym przykładzie: 199,95 USD (obniżka z 599,00 USD !) - w referencyjnym dla Ciebie Audio Factory - 1.800 zł.

Zaglądnij również do innych ofert internetowych - tam są oferty identyczne lub bardzo zbliżone do zZounds.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 02 sty 2009, 15:10

Jeżeli doliczymy VAT...

I clo, i clo...

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 02 sty 2009, 15:18

A pełna wersja IK Multimedia Miroslav Philharnonik Ciebie nie "szokuje" ?!
W podanym przykładzie: 199,95 USD (obniżka z 599,00 USD !) - w referencyjnym dla Ciebie Audio Factory - 1.800 zł.

To są tylko dwa przykłady. Z czego one wynikają (czy są to okresowe promocje, czy to jakieś wyprzedaże), nie mam pojęcia. Swoją drogą w tym sklepie Miroslav Philharmonik wersja pełna kosztuje dokładnie tyle samo co wersja crossgrade, zaraz się jeszcze okaże, że to pomyłka...

Niemniej ja podałem Ci cztery, gdzie różnica jest mało znacząca. Do nich się nie ustosunkowałeś. Moim zdaniem nijak na razie nie udowodniłeś, że "szokujące ceny" są tam powszechne.

AudioFactory podałem tylko przykładowo, bo mi się nawinęło... Nie chciało mi się dłużej szukać, czy jeszcze gdzieś to można kupić.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 02 sty 2009, 15:27

Mnie chodzi tylko o jedną rzecz. Na podstawie dwóch (a niech będzie że można znaleźć więcej) przykładów zbudowaliście tutaj kompletną teorię, że na "zachodzie" ceny oprogramowania są o połowe niższe, a nasi dystrybutorzy i sprzedawcy to banda zdzierców i hien.

Sam napisałeś powyżej: Uogólnienia są dobre w s_t_a_t_y_s_t_y_c_e.

Ja byłbym w takich wnioskach dużo ostrożniejszy. Tym bardziej, że ilekroć sam chciałem zakupic oprogramowanie (różne) i dokonywałem takich porównań, to okazywało się, że różnice były w sumie mało znaczące (a gdy wchodzi w grę kupowanie "na firmę", to już na pewno się nie opłaca).

Teraz np. kupuję Sound Forge 9. I co? W Polsce znalazłem 2 sklepy gdzie cena wynosi 1150 zł brutto. A w powyżej dyskutowanym sklepie? 300 USD netto.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » piątek 02 sty 2009, 16:05

...Mnie chodzi tylko o jedną rzecz. Na podstawie dwóch (a niech będzie że można znaleźć więcej) przykładów zbudowaliście tutaj kompletną teorię, że na "zachodzie" ceny oprogramowania są o połowe niższe, a nasi dystrybutorzy i sprzedawcy to banda zdzierców i hien.
Jeśli jesteś klientem (a sądzę, że jesteś) to nie rozumiem istoty Twego uporu godnego lepszej sprawy.
Nie wmawiaj mi również tworzenia jakiejś "teorii". Podanego przez Ciebie określenia i ocen polskich sprzedawców nigdy nie użyłem, więc mi ich nie przypisuj.
Widzę, że z braku argumentacji nie umiesz dyskutować.

Kupuj sobie gdzie chcesz i za dowolne pieniądze. To naprawdę nie jest dla mnie problem.

Podałem tylko indywiduwlne przykłady możliwości znacznie tańszego zakupu oprogramowania, niestety zagranicą.
Lecz w kraju też istnieją możliwości tańszego niż u "uznanych i jedynie słusznych dystrybutorów" oprogramowania.
Przykład: wspomniany NI Multimedia Miroslav Philharminik można kupić chyba w mniej znanej w muzycznym światku Księgarni Internetowej za 1.395 zł (i to bez żadnego upustu czy promocji), a więc ponad 400 zł niż w "firmie", do której się odnosisz.

Tym tematem chciałem wyłącznie zachęcić do analizy możliwych źródeł zakupu przed podjęciem decyzji.
Może ta wiedza nabyta przez klienta zmusi wreszcie tych "wielkich i uznanych" do zmiany polityki cenowej ku pożytkowi nas wszystkich.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 02 sty 2009, 16:28

Ja już zupełnie nie rozumiem o co Ci chodzi.

W pierwszym poście napisałeś: "Jak to się ma do cen w Polsce? Odpowiadam: N I J A K !!!".

Cała dyskusja dotyczyła różnic w cenach w Polsce a zagranicą. I ja tylko do tego się odnosiłem, podając głównie fakty. I nie tylko do Twoich postów, ale również do innych. Na tym zdaje się polega dyskusja na forum?

Widzę, że z braku argumentacji nie umiesz dyskutować.

A ja widzę, że chyba nie umiesz czytać, bo w moich powyższych postach jest dość sporo argumentów. Podaję konkretne kwoty i wyliczenia, odnosząc się do _Twojego_ pytania: "Jak to się ma do cen w Polsce?". Rzeczowo porównałem Ci konkretne ceny i wyszło to co wyszło.

Kupuj sobie gdzie chcesz i za dowolne pieniądze. To naprawdę nie jest dla mnie problem.

Przecież Ci napisałem, że wiele razy dokonywałem porównań cen i szukałem najlepszej oferty. W ten sposób empirycznie sprawdziłem, że pogląd jakoby zagranicą było zawsze znacznie taniej - jest po prostu nieprawdziwy.

ODPOWIEDZ