Akustyka reżyserek - lekki off topic na temat niskich częstotliwości

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Bartos

Akustyka reżyserek - lekki off topic na temat niskich częstotliwości

Post autor: Bartos » środa 18 lis 2009, 14:13

Taka mnie refleksja naszła właśnie - Najpierw masę kasy wkładamy w doskonałe subwoofery, monitory służące do wygenerowania fal o niskich częstotliwościach, a potem masę kasy ładujemy w tłumienie tychże wyprodukowanych przez nasze drogie głośniki dźwięków..

Akurat jestem na etapie poszukiwań dobrego subwoofera, który ułatwiłby mi kontrolę pasma 20-60Hz, a przy okazji ciągle szukam topowych rozwiązań w dziedzinie adaptacji akustycznej. Natrafiłem niemal po nitce do kłębka (początkowo trafiając na badania dotyczące "compound baffle absorber`ów") na membranowe absorbery, na który patent wykupił rpg. Okazało się, że nawet jedna z polskich firm ma te szerokopasmowe absorbery w cenniku. Co ciekawe są droższe od dobrych subwooferów....

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Re: Akustyka reżyserek - lekki off topic na temat niskich częstotliwości

Post autor: Miłaszewski » środa 18 lis 2009, 14:51

...
Taka mnie refleksja naszła właśnie - Najpierw masę kasy wkładamy w doskonałe subwoofery, monitory służące do wygenerowania fal o niskich częstotliwościach, a potem masę kasy ładujemy w tłumienie tychże wyprodukowanych przez nasze drogie głośniki dźwięków..

Akurat jestem na etapie poszukiwań dobrego subwoofera, który ułatwiłby mi kontrolę pasma 20-60Hz, a przy okazji ciągle szukam topowych rozwiązań w dziedzinie adaptacji akustycznej. Natrafiłem niemal po nitce do kłębka (początkowo trafiając na badania dotyczące "compound baffle absorber`ów") na membranowe absorbery, na który patent wykupił rpg. Okazało się, że nawet jedna z polskich firm ma te szerokopasmowe absorbery w cenniku. Co ciekawe są droższe od dobrych subwooferów.......

isover pt-80 zadziala rownie dobrze lub lepiej, a na pewno taniej :)

[addsig]

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » środa 18 lis 2009, 16:05

isover pt-80 zadziala rownie dobrze lub lepiej, a na pewno taniej :) ... 

Ależ Jacku, aby absorber porowaty działał efektywnie musi być umieszczony w odległości 1/4 długości fali, czyli w przypadku np. 50Hz to będzie gdzieś 1,7 metra od ściany..

Absorber membranowy jest wrażliwy na ciśnienie akustyczne (w odróżnieniu od absorbcji w materiałach porowatych, która działa najlepiej w miejscach najwyższej ruchliwości cząstek akustycznych), dlatego dobrze nadaje się na umieszczenie go wprost na ścianie, najlepiej przy narożniku.

Tyle teorii. Wiem, że w praktyce prawidłowe zestrojenie ustroju membranowego, czyli dopasowanie wielkości/grubości membrany nie jest takie proste. W przypadku ustroju rpg mamy doczynienia z wariantem, w którym płyta ma 1mm grubości. Stosując 2,5mm można uzyskać efektywne tłumienie 40Hz!

Jednak biorąc pod uwagę astronomiczną dysproporcję w kosztach pomiędzy wełną a membraną (i prostotę zrobienia absorbera z isover`u...) nie pozostaje chyba nic innego jak zrobić bardzo gruby, klasyczny "wełniany" bass trap :]

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » środa 18 lis 2009, 17:12

...
isover pt-80 zadziala rownie dobrze lub lepiej, a na pewno taniej :) ... 

Ależ Jacku, aby absorber porowaty działał efektywnie musi być umieszczony w odległości 1/4 długości fali, czyli w przypadku np. 50Hz to będzie gdzieś 1,7 metra od ściany..

moje panele maja 15cm grubosci, sa bardzo skuteczne az do 50Hz w dole i sa umieszczone na scianach

[addsig]

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » środa 18 lis 2009, 17:31

oto moje pomiary:

http://www.dzwiek.org/vbulletin/showpost.php?p=30837&postcount=16

[addsig]

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » środa 18 lis 2009, 17:37

...
 oto moje pomiary:

http://www.dzwiek.org/vbulletin/showpost.php?p=30837&postcount=16 ...

Wyniki faktycznie imponujące. Oczywiście jestem niezmiernie ciekaw jak wyglądałoby (pod zwględem brzmieniowym oczywiście :P ) to pomieszczenie gdyby absorbery porowate zastąpić membranowymi (ale to już akademickie dywagacje).

Czekam(y?) na zdjęcia! :)

ODPOWIEDZ