...Witam,
Ja mam takie dosyć proste pytanie(prosty człowiek jestem ;)), mianowicie:
Czy taktowanie procesora jest bardziej ważne niż ilość rdzeni w przypadku komputera do pracy z DAW'em?
Czy przesiadka z 2-rdzeniowego Dual Core o zegarze 2x2500 będzie korzystne na np. 4-rdzeniowego quada o słabszym zegarze, np. 4x2400.
Powiem ogólnie. Zależy o jakim dual core mówisz. Jeżeli rozważasz prównanie procesorów zbudowanych na tym samym rdzeniu to taktowanie rdzenia bedzie robilo różnice. Ale jeżeli rozważasz dwie różne konstrukcje dual core, to nie. Bo wydajność rdzenia zależy nie tyle od jego taktowania co od jego architektury.
Nowoczesne programy DAW są wielowątkowe. Więc zawsze lepiej mieć 4 rdzenie niż dwa. Prawie zawsze daje to większą wydajność.
Na jaki, i czy w ogóle, wzrost wydajności z DAW"em i VST można liczyć po takiej przesiadce?
I czy orientuje się ktoś, czy przy samej zmianie procesora z 2 rdzeniowego na 4, będzie konieczny format przy systemie XP?
Pozdrawiam...
Najprawdopodobniej nie. Jeżeli to procesory z tej samej rodziny, to system uruchomisz bez zadnej zauważalnej zamiany. Chyba że zmienisz płyte główną, to wtedy może pojawić się problem z uruchomiem systemu. Wtedy potrzebana bedzie robota z akutalizacją systemu lub specjalistcyzną instalcja sterowników. Lub zwyczajna reinstalacja.