Testy procesorów

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
AkselPL

Re: Testy procesorów

Post autor: AkselPL » czwartek 12 maja 2011, 23:16

Standartowo te pamięci są na 7/7/7/24 czy tam 21 już nie pamiętam.

Na początku miałem problem z stabilnością i komp się ciągle wieszał, ale pobawiłem się ht, napięciami i podkręcałem pomijając zmianę mnożnika. Ostatecznie udało mi się otrzymać stabilną pracę ale niestety musiałem wyłączyć coolnquiet i procek chodzi cały czas na maxie, niestety...

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 12 maja 2011, 23:53

...  Przy tym warto zwrócić uwagę na potenciał OC bo umiętnie wykonany zapewni stabilnąpracę i dużo wyższą moc obliczeniową....  

Oba to nieźle ciepłe kluchy ... po OC to w zimie za grzejnik pewnie robią x-P ... chciałbym posłuchać Waszych PC z tymi podkręconymi i7 950 ... czy tam x6 po OC.
...

Powielasz jakiś kolejny przesąd. Za OC powinny brać się osoby, które coś niecoś o tym wiedzą i robią to świadomie. Osobiście kupiłem sobie i5 z odpowiedniej rewizji i bez łaski oraz podnoszenia napięcia, a co za tym idzie wzrostu temperatury idzie na te 4 GHz. Poza tym kto rozsądny kręci i hałasuje na boxowym chłodzeniu?

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » piątek 13 maja 2011, 02:32

Boxowe od phenoma 2x4 955BE nie jest złe bo tak jak pisałem ma juz 2 rurki do odprowadzania ciepła, przy tym odpowiednia wentylacja obudowy i wentylator wcale mocno nie musi się kręcić.

Policz sobie koszty zakupu i5 i płyty głównej pod niego a potem policz sobie ekwiwalent w postaci phenoma 2 i płyty pod niego.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 13 maja 2011, 06:31

Powielasz jakiś kolejny przesąd. Za OC powinny brać się osoby, które coś niecoś o tym wiedzą i robią to świadomie. Osobiście kupiłem sobie i5 z odpowiedniej rewizji i bez łaski oraz podnoszenia napięcia, a co za tym idzie wzrostu temperatury idzie na te 4 GHz. Poza tym kto rozsądny kręci i hałasuje na boxowym chłodzeniu?...

Sama jesteś jak przesąd. Mam jeszcze athlona X2 3600+ (realny pobór przy max obciązeniu 47W), chłodzenie freezer (z ~10 st. mniej niż na box, przy niższym hałasie) ... po OC o np. 25% (1,9 Ghz->2375Mhz) grzało się to nieco bardziej i/lub obroty wentylatora były nieco wyżej.

Nie wierzę że takiego X6 1100T lub i7 950 po OC da się bezgłośnie/niesłyszalnie schłodzić na chłodzeniu za 100zł by temp. miały np. ~60 st. przy max obciążeniu wszystkich rdzeni, przy typowej temp. pokoju czyli 20-22 st. C

Jak widzę nie bardzo wiesz co robisz skoro nie zauważyłeś podniesionej temp. lub większego RPM na wentylatorze po podkręceniu o te ~21% (bez zmiany napięcia). Z drugiej strony OC o 21% to niewielkie OC, więc mogłeś nie dostrzec ... co nie znaczy że inni też nie dostrzegają ... ... co nie znaczy że się nie znają z tego powodu że są bardziej spostrzegawczy i jak o tym napiszą to "generują przesądy"

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 13 maja 2011, 06:34

Sama jesteś jak przesąd.

To żeńskie określenie w wiadomości wyżej to niezamierzona literówka.

Awatar użytkownika
Sergey_Nevone

Post autor: Sergey_Nevone » piątek 13 maja 2011, 08:54

Witam,

Ja mam takie dosyć proste pytanie(prosty człowiek jestem ;)), mianowicie:

Czy taktowanie procesora jest bardziej ważne niż ilość rdzeni w przypadku komputera do pracy z DAW'em?
Czy przesiadka z 2-rdzeniowego Dual Core o zegarze 2x2500 będzie korzystne na np. 4-rdzeniowego quada o słabszym zegarze, np. 4x2400.

Na jaki, i czy w ogóle, wzrost wydajności z DAW"em i VST można liczyć po takiej przesiadce?

I czy orientuje się ktoś, czy przy samej zmianie procesora z 2 rdzeniowego na 4, będzie konieczny format przy systemie XP?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 13 maja 2011, 10:40

...Witam,  

Ja mam takie dosyć proste pytanie(prosty człowiek jestem ;)), mianowicie:

Czy taktowanie procesora jest bardziej ważne niż ilość rdzeni w przypadku komputera do pracy z DAW'em?
Czy przesiadka z 2-rdzeniowego Dual Core o zegarze 2x2500 będzie korzystne na np. 4-rdzeniowego quada o słabszym zegarze, np. 4x2400.

Powiem ogólnie.  Zależy o jakim dual core mówisz. Jeżeli rozważasz prównanie procesorów zbudowanych na tym samym rdzeniu to taktowanie rdzenia bedzie robilo różnice.  Ale jeżeli rozważasz dwie różne konstrukcje dual core, to nie. Bo wydajność rdzenia zależy nie tyle od jego taktowania co od jego architektury. 

Nowoczesne programy DAW są wielowątkowe. Więc zawsze lepiej mieć 4 rdzenie niż dwa. Prawie zawsze daje to większą wydajność.  

Na jaki, i czy w ogóle, wzrost wydajności z DAW"em i VST można liczyć po takiej przesiadce?

I czy orientuje się ktoś, czy przy samej zmianie procesora z 2 rdzeniowego na 4, będzie konieczny format przy systemie XP?

Pozdrawiam...

Najprawdopodobniej nie. Jeżeli to procesory z tej samej rodziny, to system uruchomisz bez zadnej zauważalnej  zamiany.   Chyba że zmienisz płyte główną, to wtedy może pojawić się problem z uruchomiem systemu. Wtedy potrzebana bedzie robota z akutalizacją systemu lub specjalistcyzną instalcja sterowników. Lub zwyczajna reinstalacja.

Pietro

Post autor: Pietro » piątek 13 maja 2011, 11:16

......Witam,   Ja mam takie dosyć proste pytanie(prosty człowiek jestem ;)), mianowicie: Czy taktowanie procesora jest bardziej ważne niż ilość rdzeni w przypadku komputera do pracy z DAW'em? Czy przesiadka z 2-rdzeniowego Dual Core o zegarze 2x2500 będzie korzystne na np. 4-rdzeniowego quada o słabszym zegarze, np. 4x2400.

Powiem ogólnie.  Zależy o jakim dual core mówisz. Jeżeli rozważasz prównanie procesorów zbudowanych na tym samym rdzeniu to taktowanie rdzenia bedzie robilo różnice.  Ale jeżeli rozważasz dwie różne konstrukcje dual core, to nie. Bo wydajność rdzenia zależy nie tyle od jego taktowania co od jego architektury. 

----

Jesli to sa procesory z tej samej rodziny, to pomimo 4% wolniejszego rdzenia, ten czterordzeniowy bedzie mial -potencjal- blisko dwa razy wiekszy. To czy ten potencjal bedzie wykorzystany zalezy od oprogramowania. Ale juz chyba wszystkie sekwencery maja obsluge wielu rdzeni. Ja przy takiej przesiadce zauwazylem blisko dwukrotny wzrost wydajnosci przy pracy z VST.

Odnosnie uruchomienia systemu po przesiadce z 2 na 4 rdzenie - o ile jest to sam procek, to wszystko chodzi normalnie. Mowie z doswiadczenia. Jesli zmiana plyty - to tak jak napisal poster powyzej.

- Piotr

Awatar użytkownika
Sergey_Nevone

Post autor: Sergey_Nevone » piątek 13 maja 2011, 12:39

Super! Dziękuję Wam za dwie pomocne odpowiedzi! W takim razie dzięki Wam prawdopodobnie się skuszę!

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » piątek 13 maja 2011, 12:46

Radzę jeszcze wziąć pod uwagę że aby wpełni wykorzystać moc procesora trzeba też mieć odpowiednio szybkie podzespoły.

[addsig]

ODPOWIEDZ