Reloop RSP jako odłuch alternatywny (emulacja warunków koncertowych)

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Groch

Re: Reloop RSP jako odłuch alternatywny (emulacja warunków koncertowych)

Post autor: Groch » sobota 10 gru 2005, 00:06

Ja bym na twoim miejscu zapomniał o jakichkolwiek próbach symulowania dyskoteki na monitorach studyjnych (chyba, że będziesz słuchał na estradówkach). Przecież to zupełnie inne głośniki, kolumny i pomieszczenia... Jak zrobisz dobry miks i master na monitorach w studiu, to na pewno będzie dobrze i w dyskotece. Tu potrzebna jest wyobraźnia, jak przy każdym miksie; przeciez nikt (prawie) nie słucha muzyki na monitorach studyjnych, a jednak na nich własnie robi się miksy...

Takie mam zdanie. Pozdrawiam:)

Awatar użytkownika
Compadre

Post autor: Compadre » sobota 10 gru 2005, 00:21

Zgaaaadzam się z przedmówcą. Moim zdaniem nie powinieneś dostrajać się do "niepłaskich" systemów.

Pracuję w klubie i zawsze jest możliwość "doprawienia" sobie czegoś jak nie dmucha wystarczająco - jeśli nie na mikserze DJ to na głównej konsoli. Natomiast z poprawianiem nierówno nagranej płyty jest już duuużo większa robota - najpierw musisz skumać co jest przebarwione a potem precyzyjnie zdjąć... sorry. i nie ma na to czasu jak puszczasz kawałki na żywo.

dwaku

Post autor: dwaku » sobota 10 gru 2005, 18:15

Dziwne wypowiedzi... zawsze byłem zdania, że dobry mix zawsze powinien być sprawdzony na czyś więcej niż tylko odsłuch bliskiego pola o liniowej harakterystyce. Słuchawki, Wierza HIFI, Car Audio itp.... ja szukam mocnych głośników, żeby sobie potestować własne mixy to wszystko... ale skoro uważacie, że plotę głupoty. Hmmm. Dziwne

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 10 gru 2005, 18:21

no i ok - ale po co sprawdzac warunki klubowe jak co klub to coraz gorzej?

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » niedziela 11 gru 2005, 00:50

zawsze byłem zdania, że dobry mix zawsze powinien być sprawdzony na czyś więcej niż tylko odsłuch bliskiego pola o liniowej harakterystyce.

Mam nadzieję że nie sprawdzasz tego po to żeby się jakoś sugerować tymi "cykami i piardnięciami". Jeżeli miks nie spodoba Ci się na monitorach to na innym sprzęcie nie powinien.
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

dwaku

Post autor: dwaku » poniedziałek 12 gru 2005, 00:23

...zawsze byłem zdania, że dobry mix zawsze powinien być sprawdzony na czyś więcej niż tylko odsłuch bliskiego pola o liniowej harakterystyce.

Mam nadzieję że nie sprawdzasz tego po to żeby się jakoś sugerować tymi "cykami i piardnięciami". Jeżeli miks nie spodoba Ci się na monitorach to na innym sprzęcie nie powinien.

...

Tu nawet nie chodzi o mix a o groove. Inaczej się testuje daną nutę na 100 watowych odsłuchach niż dużomocniejszych klubowych kolumnach.

ODPOWIEDZ