Ja bym na twoim miejscu zapomniał o jakichkolwiek próbach symulowania dyskoteki na monitorach studyjnych (chyba, że będziesz słuchał na estradówkach). Przecież to zupełnie inne głośniki, kolumny i pomieszczenia... Jak zrobisz dobry miks i master na monitorach w studiu, to na pewno będzie dobrze i w dyskotece. Tu potrzebna jest wyobraźnia, jak przy każdym miksie; przeciez nikt (prawie) nie słucha muzyki na monitorach studyjnych, a jednak na nich własnie robi się miksy...
Takie mam zdanie. Pozdrawiam:)
Reloop RSP jako odłuch alternatywny (emulacja warunków koncertowych)
Re: Reloop RSP jako odłuch alternatywny (emulacja warunków koncertowych)
Zgaaaadzam się z przedmówcą. Moim zdaniem nie powinieneś dostrajać się do "niepłaskich" systemów.
Pracuję w klubie i zawsze jest możliwość "doprawienia" sobie czegoś jak nie dmucha wystarczająco - jeśli nie na mikserze DJ to na głównej konsoli. Natomiast z poprawianiem nierówno nagranej płyty jest już duuużo większa robota - najpierw musisz skumać co jest przebarwione a potem precyzyjnie zdjąć... sorry. i nie ma na to czasu jak puszczasz kawałki na żywo.
Pracuję w klubie i zawsze jest możliwość "doprawienia" sobie czegoś jak nie dmucha wystarczająco - jeśli nie na mikserze DJ to na głównej konsoli. Natomiast z poprawianiem nierówno nagranej płyty jest już duuużo większa robota - najpierw musisz skumać co jest przebarwione a potem precyzyjnie zdjąć... sorry. i nie ma na to czasu jak puszczasz kawałki na żywo.
Dziwne wypowiedzi... zawsze byłem zdania, że dobry mix zawsze powinien być sprawdzony na czyś więcej niż tylko odsłuch bliskiego pola o liniowej harakterystyce. Słuchawki, Wierza HIFI, Car Audio itp.... ja szukam mocnych głośników, żeby sobie potestować własne mixy to wszystko... ale skoro uważacie, że plotę głupoty. Hmmm. Dziwne
no i ok - ale po co sprawdzac warunki klubowe jak co klub to coraz gorzej?
zawsze byłem zdania, że dobry mix zawsze powinien być sprawdzony na czyś więcej niż tylko odsłuch bliskiego pola o liniowej harakterystyce.
Mam nadzieję że nie sprawdzasz tego po to żeby się jakoś sugerować tymi "cykami i piardnięciami". Jeżeli miks nie spodoba Ci się na monitorach to na innym sprzęcie nie powinien.
[addsig]
Mam nadzieję że nie sprawdzasz tego po to żeby się jakoś sugerować tymi "cykami i piardnięciami". Jeżeli miks nie spodoba Ci się na monitorach to na innym sprzęcie nie powinien.
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>
...zawsze byłem zdania, że dobry mix zawsze powinien być sprawdzony na czyś więcej niż tylko odsłuch bliskiego pola o liniowej harakterystyce.
...
Tu nawet nie chodzi o mix a o groove. Inaczej się testuje daną nutę na 100 watowych odsłuchach niż dużomocniejszych klubowych kolumnach.
...
Tu nawet nie chodzi o mix a o groove. Inaczej się testuje daną nutę na 100 watowych odsłuchach niż dużomocniejszych klubowych kolumnach.