Waldorf Blofeld

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Re: Waldorf Blofeld

Post autor: Pan_Jabu » środa 21 sty 2009, 17:47

Waldorf KB będzie w Polsce "już" za ok. 3 tygodnie, producent wreszcie wypuścił go na szeroki rynek. Niestety w świetle tego, co dzieje się ostatnio z naszą złotówą, od lutego będą obowiązywały już inne ceny (oczywiście nie tylko w Audiostacji ).

Szkoda
Za okolicę 3000 chyba bym go kupił. Patrząc na kursy walut teraz będzie pewnie blisko 4000, a to jednak już sporo...

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 21 sty 2009, 17:57

...Za okolicę 3000 chyba bym go kupił. Patrząc na kursy walut teraz będzie pewnie blisko 4000, a to jednak już sporo......

Pożyjemy, zobaczymy.
Od Audiostacji mam solidne info, iż żadnych z ich strony innych niż kursowych (względem walut) ruchów nie będzie. Przy tym zauważ, iż równolegle wszystko inne też w obecnej cenie się nie utrzyma.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » środa 21 sty 2009, 17:58

Od Audiostacji mam solidne info, iż żadnych z ich strony innych niż kursowych (względem walut) ruchów nie będzie. Przy tym zauważ, iż równolegle wszystko inne też w obecnej cenie się nie utrzyma.
...

To oczywiste. Mnie akurat parę zakupów jeszcze się udało po "starych cenach", ale widzę co dzieje się z walutami. Takie czasy.

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 21 sty 2009, 18:06

...Takie czasy...

Ano właśnie

[addsig]

kaziorkaski

Post autor: kaziorkaski » piątek 23 sty 2009, 17:43

- możliwości małego Blofelda bez trudu będzie można rozszerzyć do poziomu modelu KB (mowa o wave table). Okazuje się tu, iż "maluch" i "duży" są sprzętowo tożsame (w temacie pamięci na próbki również), czyli w tego pierwszego wystarczy wgrać programową obsługę drugiego. Jest tu tylko jeden "problem": nowy firmware dla malucha będzie kosztował ok. 100 euro , za to w prosty sposób będzie mógł tego dokonać każdy użytkownik, bez wizyty w serwisie;

Do rynkowej wersji KB też od razu nie ukaże się loader (program zawiadujący próbkami), pierwsze egzemplarze będą miały próbki załadowane fabrycznie;

Na mój "chopski" rozum, dokładniej to się nazywa mydlenie oczu, bądź totalny brak konsekwencji, że ciągle Waldorf się opóźnia z wszelkiego rodzaju softem, ale mniejsza o to.
Z niecierpliwością czekam na możliwość upgrade mojego białego potworka. Co prawda tu kolejna porażka, znów wypatruj, jak światełka w tunelu, loadera, ale już taki chyba los, każdego, kto polubił Blofelada. Wieści więc dobre w zasadzie ;)
Trochę przestałem wykręcać Blofelda, bo dosłownie zatopiłem się w Omnsphere. Ale dość tego, jadę na urlop i biorę żelastwo
www.muzyka-pomojemu.blogspot.com

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 23 sty 2009, 18:12

...Ale dość tego, jadę na urlop i biorę żelastwo ...

I słusznie .
Co do całej reszty należy się (jak zwykle) uzbroić w cierpliwość, bo jak dotąd tylko dzięki dobrym ludziom znalazło się rozwiązanie na praktycznie każdy "blofeldoproblem". A co z tym idzie, niestety, zawsze musi to trochę potrwać .
[addsig]

Redakcja

Post autor: Redakcja » niedziela 01 lut 2009, 12:32

Wczoraj na krótko przed północą na serwisie Waldorfa "zawisła" najnowsza wersja systemu operacyjnego Blofelda: BlofeldV1_11.zip.
Niestety nie ma jeszcze żadnego info ani na temat jakiego modelu ona dotyczy (małego czy dużego), ani też listy ew. zmian w stosunku do wersji poprzedniej.
[addsig]

Redakcja

Post autor: Redakcja » niedziela 01 lut 2009, 14:37

Już wiem, otóż jest to nowy system dla obu Blofeldów, posiadający wolne komórki w Wavetable dla oscylatorów 1/2 przeznaczone na 128 sampli (których oczywiście brak). Pewnie dopiero za ich instalator przyjdzie właśnie nam zapłacić.

Przy okazji przemodelowano troszkę nazewnictwo w ich Wavetable. Obecnie ALT1 i Alt 2 należą do "starej" Wavetable, Resonant należy już do grupy Wavetable 1 i tak dalej, a na samym końcu (po Upper Waves w tej grupie) zaczynają się wolne miejsca na sample ( od A1 do A128 ).

To tak na szybkiego.
[addsig]

2ms

Post autor: 2ms » niedziela 01 lut 2009, 14:52

czyli można bez obaw ten sys wgrać do małego Blofelda ?
[addsig]
ROLAND JP8000, YAMAHA Motif ES6, WALDORF Blofeld, OBERHEIM MC1000/76, IBM T40, BEHRINGER BCA-2000, ALESIS M1 Active mk2, Sennheiser HD265 Linear x2... http://www.myspace.com/inthetwilightbandpl

Redakcja

Post autor: Redakcja » niedziela 01 lut 2009, 15:08

...czyli można bez obaw ten sys wgrać do małego Blofelda ?...

Cóż, w moim przypadku cała operacja przebiegła wzorowo i w niczym mu nie zaszkodziła. Należy tylko dokładnie zastosować się do tego, co pisze na wyświetlaczu po zakończeniu ładowania systemu - czyli: odłączyć kabel MIDI/USB oraz nacisnąć przycisk Play.

Z tego, co już zauważyłem w menu Global "zaliczymy" małą superatę: funkcje Free Button oraz Pedal. Niestety, obie do wykorzystania tylko w dużym Blofeldzie, szkoda
[addsig]

ODPOWIEDZ