Behringer MDX 2600... aż się zdziwiłam
Re: Behringer MDX 2600... aż się zdziwiłam
Kilka dni temu zakupiłem kompresor "MDX 2600 .. aż się zdziwiłam".
Schemat połączeń:
[karta dźwiękowa->kompresor->mikser]
Karta dźwiękowa: Audiophile 2496
Kompresor: MDX 2600
Mikser: Behringer 802 MX
wyłączony mikser; wyłączony kompresor = szumy na poziomie -70,3
włączony mikser; wyłączony kompresor = szumy na poziomie -57,6
włączony mikser; włączony kompresor = szumy na poziomie -56,7
Źródłem szumów jest niestety kompresor, nawet jeśli jest wyłączony(?).
Sam mikser (bez połączenia z kompresorem) podłączony do karty dźwiękowej nie generuje praktycznie żadnych szumów.
Kompresor podłączony, bezpośrednio, do karty dźwiękowej generuje szumy na poziomie -64,7.
Kiedyś miałem kompresor DBX 166, tak samo podłączony jak teraz ten Behringer (karta dźwiękowa i mikser były te same). Może i był to stary model, ale w konfiguracji:
włączony mikser; włączony kompresor szumy były na poziomie -75. Tutaj, wydawało by się nowsza myśl technologiczna, itp., a szumi bardziej.
I co tu zrobić...?:(
Schemat połączeń:
[karta dźwiękowa->kompresor->mikser]
Karta dźwiękowa: Audiophile 2496
Kompresor: MDX 2600
Mikser: Behringer 802 MX
wyłączony mikser; wyłączony kompresor = szumy na poziomie -70,3
włączony mikser; wyłączony kompresor = szumy na poziomie -57,6
włączony mikser; włączony kompresor = szumy na poziomie -56,7
Źródłem szumów jest niestety kompresor, nawet jeśli jest wyłączony(?).
Sam mikser (bez połączenia z kompresorem) podłączony do karty dźwiękowej nie generuje praktycznie żadnych szumów.
Kompresor podłączony, bezpośrednio, do karty dźwiękowej generuje szumy na poziomie -64,7.
Kiedyś miałem kompresor DBX 166, tak samo podłączony jak teraz ten Behringer (karta dźwiękowa i mikser były te same). Może i był to stary model, ale w konfiguracji:
włączony mikser; włączony kompresor szumy były na poziomie -75. Tutaj, wydawało by się nowsza myśl technologiczna, itp., a szumi bardziej.
I co tu zrobić...?:(
"Hello" czy "heloł" ? Wybór należy do Ciebie:)
Kupilem wlasnieo behringer mdx2600 pro i nie dostalem razem z nim polskiej instrukcji obslugi. Nie wiem jak podlaczyc do niego mikrofon pojemnosciowy, gdzie sie tam walcza zasilanie phantom? prosze o pomoc.
a na pewno chciałeś kupić MDX2600 ? To jest przecież procesor dynamiki a nie przedwzmacniacz mikrofonowy. W MDX2600 jest tylko wejście liniowe i niet fantoma.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
...Kupilem wlasnieo behringer mdx2600 pro i nie dostalem razem z nim polskiej instrukcji obslugi. Nie wiem jak podlaczyc do niego mikrofon pojemnosciowy, gdzie sie tam walcza zasilanie phantom? prosze o pomoc....
No stary , trzeba wiedziec co sie kupuje za nim kupisz ......
No stary , trzeba wiedziec co sie kupuje za nim kupisz ......

wracajac do wątku.
kompresory są różne i niektorych to rzeczywiscie lepiej zeby wcale nie było- takie sa straszne....
..ale są i takie ktorych działania wcale nie słychać a jednak robią swoje, mało tego, dodają coś do dźwięku, takiej jakby szlachetnosci
reasumujac: w temacie tym trudno dojść do konsensusu ktory wszystkich z nas by usatysfakcjonowal.
ja osobiscie przed przetwornikiem uzywam limitera z presonusa digi max i jest to szalenie wygodne i tez ladnie brzmi
kompresory są różne i niektorych to rzeczywiscie lepiej zeby wcale nie było- takie sa straszne....
..ale są i takie ktorych działania wcale nie słychać a jednak robią swoje, mało tego, dodają coś do dźwięku, takiej jakby szlachetnosci
reasumujac: w temacie tym trudno dojść do konsensusu ktory wszystkich z nas by usatysfakcjonowal.
ja osobiscie przed przetwornikiem uzywam limitera z presonusa digi max i jest to szalenie wygodne i tez ladnie brzmi
Co do szumów to wyłaczony kompresor nie moze byc zrodlem szumow. Tam jest bypasss wyjscie bezposrednie.
[addsig]
[addsig]
GG: 5239173
...Co do szumów to wyłaczony kompresor nie moze byc zrodlem szumow. Tam jest bypasss wyjscie bezposrednie.
pod warunkiem, że opis na wyłączniku odpowiada naszym wyobrażeniem, jak to powinno być zrealizowane. tymczasem konstruktorzy urządzeń mają czasem nieokiełznaną fantazję w nazywaniu konwencjonalnymi określeniami niezwykle karkołomnych "wynalazków". Widziałem już przeróżne bypasy, które w rzeczywistości mało miały wspólnego z omijaniem toru urządzenia.
pod warunkiem, że opis na wyłączniku odpowiada naszym wyobrażeniem, jak to powinno być zrealizowane. tymczasem konstruktorzy urządzeń mają czasem nieokiełznaną fantazję w nazywaniu konwencjonalnymi określeniami niezwykle karkołomnych "wynalazków". Widziałem już przeróżne bypasy, które w rzeczywistości mało miały wspólnego z omijaniem toru urządzenia.
Kiedyś czytałem, że kompresory hardware`owe [chyba chodziło o analogi] biją na głowę wtyczki, nie mulą, nawet przy dużym ataku nie zostawiają "igiełek" tylko eleganckie transjenty. Myślałem, że nagrywanie od razu z kompresorem ma na celu uzyskanie walorów analogowej kompresji (no bo raczej nie jest dobrze wyjść później z cyfry z powrotem na analog). Czy dobrze piszę? Bo chcę do Akg C3000 i Soundcrafta Compact 4 dorzucić właśnie Behringera Composer 2600
no dobrze tokeetoo...jakie masz tam wejscia?czincze?.....profesjonalne to to nie jest wiec sie nie dziw.....a moze tworzy ci sie jakas petla mas?tez niewykluczone - wylaczony kompresor szumow nie generuje bo niby jak?
a widac ze jak wlaczysz to wzrastaja bardzo minimalnie wiec to nuie jego wina tylko twoich polaczen....
ja w dbxie mam cyfre wiec ten problem mam z glowy a to co wychodzi wyjsciem monitorowym to moze sobie szumiec(choc nie szumi)
behringer nie jest taki zly...skoro firma phonic wziela sie za jego podrabianie buehehehe.....
no ale chinczyki tak maja ze i najgorszy syf n(bynajmniej nie mowie o behringerze bo mam dwa graciki z ktorych jestem zadowolony) potrafia podrobic...
zastanawiam sie jak sie sprawuje beh ultravoice 2496 bo jest odpowiednikiem wlasnie mojego dbx'a....i za te niecale 500 pln jest bardzo ciekawa oferta(dbx 2600pln:))))
a widac ze jak wlaczysz to wzrastaja bardzo minimalnie wiec to nuie jego wina tylko twoich polaczen....
ja w dbxie mam cyfre wiec ten problem mam z glowy a to co wychodzi wyjsciem monitorowym to moze sobie szumiec(choc nie szumi)
behringer nie jest taki zly...skoro firma phonic wziela sie za jego podrabianie buehehehe.....
no ale chinczyki tak maja ze i najgorszy syf n(bynajmniej nie mowie o behringerze bo mam dwa graciki z ktorych jestem zadowolony) potrafia podrobic...
zastanawiam sie jak sie sprawuje beh ultravoice 2496 bo jest odpowiednikiem wlasnie mojego dbx'a....i za te niecale 500 pln jest bardzo ciekawa oferta(dbx 2600pln:))))
no i zeby dolac oliwy do ognia to powiem ze nie tylko kompresuje przed ale i equalizuje i z deesera tez korzystam:)))))
fakt faktem ze czasem sie nie trafi i trzeba poprawiac juz po nagraniu ale coz...lenistwo:))))
zreszta po to kupilem taki grat zeby robic to przed a nie po....
co do kabli to roznica jest gdy sie zastosuje badziew ze zwyklej miedzi - a nie beztlenowej......no ale to zadkosc
no ale audiophile wiedza lepiej - poszedlem kiedys po kabel spdif - nie dosc ze cena byla od 150 za metr(szajba) to jeszcze zaprezentowano mi kilka rodzai tlumaczac ze ten wyciaga transjenty ten ma bardziej transparentna gore a tamten stereofonie....no myslalem ze smiechem sprzedawce zabije...to tak jakby kabel sieciowy zwiekszal ci transfer danych....debilizm...cyfra to cyfra i nie ma ladniejszych zer i edynek....w audio owszem budowa i jakosc materialow moze miec wplyw
ale tak znikomy ze nie ma sensu wydawac na interkonekt 4000 pln...bo i tak bedzie taki sam jak ten za 200.....
ale wode z mozgu ludziom zawsze robili heh....
fakt faktem ze czasem sie nie trafi i trzeba poprawiac juz po nagraniu ale coz...lenistwo:))))
zreszta po to kupilem taki grat zeby robic to przed a nie po....
co do kabli to roznica jest gdy sie zastosuje badziew ze zwyklej miedzi - a nie beztlenowej......no ale to zadkosc
no ale audiophile wiedza lepiej - poszedlem kiedys po kabel spdif - nie dosc ze cena byla od 150 za metr(szajba) to jeszcze zaprezentowano mi kilka rodzai tlumaczac ze ten wyciaga transjenty ten ma bardziej transparentna gore a tamten stereofonie....no myslalem ze smiechem sprzedawce zabije...to tak jakby kabel sieciowy zwiekszal ci transfer danych....debilizm...cyfra to cyfra i nie ma ladniejszych zer i edynek....w audio owszem budowa i jakosc materialow moze miec wplyw
ale tak znikomy ze nie ma sensu wydawac na interkonekt 4000 pln...bo i tak bedzie taki sam jak ten za 200.....
ale wode z mozgu ludziom zawsze robili heh....