To latwo policzyc - mozna zalozyc dla uproszczenia, ze prad w kablu ma predkosc swiatla, czyli mniej wiecej 299 792 458 m/s. Czyli Twoje trzy metry roznicy w dlugosci kabla pokonuje w jakies 10ns - to pare rzedow wielkosci mniej, niz potrzeba
Długość kabla a przesunięcie fazowe?
Re: Długość kabla a przesunięcie fazowe?
No tak... ale ja mówiłem w kontekście różnicy faz między kabelkiem 7 a 10m.
To latwo policzyc - mozna zalozyc dla uproszczenia, ze prad w kablu ma predkosc swiatla, czyli mniej wiecej 299 792 458 m/s. Czyli Twoje trzy metry roznicy w dlugosci kabla pokonuje w jakies 10ns - to pare rzedow wielkosci mniej, niz potrzeba
...Informuje ze Antheck jest naciagaczem u mnie te same podstawki kosztuja 1000PLN
, oczywiscie polecam tez drewniane galki do wzmacniaczy dramatycznie podnoszace jakosc i dynamike za jedyne 500PLN sztuka
Pozdrawiam
...
Chciałem zwrócić uwagę drogi kolego, że znam człowieka produkującego Twoje podstawki i wiem że oszukuje on, ponieważ drewno jest zbyt sękate, a ponadto nie jest powlekane woskiem przez indian Hopi.
))
Proszę mnie zatem nie oskarżać o naciągactwo ponieważ oferowany przeze mnie produkt jest jedynym oryginalnym i niepodważalnie najlepszym tego typu rozwiązaniem GWARANTUJĄCYM prawidłowe działanie.
)
Ja mam jedyny prawdziwy i słuszny patent na podstawki pod kable!!!
)
Każdy kto próbuje sprzedawać marne półprodukty jest niestety oszustem.
pozdrawiam serdecznie!
[addsig]
Pozdrawiam
Chciałem zwrócić uwagę drogi kolego, że znam człowieka produkującego Twoje podstawki i wiem że oszukuje on, ponieważ drewno jest zbyt sękate, a ponadto nie jest powlekane woskiem przez indian Hopi.
Proszę mnie zatem nie oskarżać o naciągactwo ponieważ oferowany przeze mnie produkt jest jedynym oryginalnym i niepodważalnie najlepszym tego typu rozwiązaniem GWARANTUJĄCYM prawidłowe działanie.
Ja mam jedyny prawdziwy i słuszny patent na podstawki pod kable!!!
Każdy kto próbuje sprzedawać marne półprodukty jest niestety oszustem.
pozdrawiam serdecznie!
[addsig]
Stevie Wonder: "You're the best stage crew I've ever seen..."
- mr-hammond
ale jest za głośno:);P
To latwo policzyc - mozna zalozyc dla uproszczenia, ze prad w kablu ma predkosc swiatla, czyli mniej wiecej 299 792 458 m/s...
Ale dla audiofila moze miec znaczenie, ze predkosc propagacji pradu (fali EM) w kablu ekranowanym jest duzo mniejsza od predkosci swiatla. W najlepszych kablach z piankowym dielektrykiem PE wynosi zaledwie ~0,8c a w typowym kablu ekranowanym ~0,7c. W swiatlowodzie jest jeszcze nizsza (vide wsp. skrocenia). Przy porownaniach moze sie okazac, ze fizycznie dluzszy kabel jest elektrycznie krotszy.
Ale dla audiofila moze miec znaczenie, ze predkosc propagacji pradu (fali EM) w kablu ekranowanym jest duzo mniejsza od predkosci swiatla. W najlepszych kablach z piankowym dielektrykiem PE wynosi zaledwie ~0,8c a w typowym kablu ekranowanym ~0,7c. W swiatlowodzie jest jeszcze nizsza (vide wsp. skrocenia). Przy porownaniach moze sie okazac, ze fizycznie dluzszy kabel jest elektrycznie krotszy.
Gratuluję poczucia humoru. Tak trzymać.
A na poważniej, Matiz pisze: ... "mozna zalozyc dla uproszczenia, ze prad w kablu ma predkosc swiatla, czyli mniej wiecej 299 792 458 m/s"...
Problem w tym, że tak założyć nie można, bo to nieprawda.
Prędkość przepływu prądu jest kilka rzędów wielkości mniejsza.
Pamiętam, jak w ogólniaku nauczyciel fizyki, mówiąc o prędkości przepływu prądu, dał taką ilustrację zagadnienia:
- Wy myślicie, że jak kupujemy prąd z ZSRR to oni nam sprzedają swoje, radzieckie elektrony? Nie!!! W naszych kablach płyną nasze, polskie elektrony. Oni je tylko pchają w naszą stronę.
Kiedyś to byli nauczyciele.
A na poważniej, Matiz pisze: ... "mozna zalozyc dla uproszczenia, ze prad w kablu ma predkosc swiatla, czyli mniej wiecej 299 792 458 m/s"...
Pamiętam, jak w ogólniaku nauczyciel fizyki, mówiąc o prędkości przepływu prądu, dał taką ilustrację zagadnienia:
- Wy myślicie, że jak kupujemy prąd z ZSRR to oni nam sprzedają swoje, radzieckie elektrony? Nie!!! W naszych kablach płyną nasze, polskie elektrony. Oni je tylko pchają w naszą stronę.
Kiedyś to byli nauczyciele.
...Gratuluję poczucia humoru. Tak trzymać.
Kiedyś to byli nauczyciele....
Prędkość przepływu elektronów zaiste jest dużo niższa. Tym niemniej SYGNAŁ (tzn zmiana wartości napięcia i natężenia prądu) rozchodzi się rzeczywiście z prędkością bliską prędkości światła.
Kiedyś to byli nauczyciele....
Prędkość przepływu elektronów zaiste jest dużo niższa. Tym niemniej SYGNAŁ (tzn zmiana wartości napięcia i natężenia prądu) rozchodzi się rzeczywiście z prędkością bliską prędkości światła.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...
Tym niemniej SYGNAŁ (tzn zmiana wartości napięcia i natężenia prądu) rozchodzi się rzeczywiście z prędkością bliską prędkości światła....
Ta predkosc zalezna jest od stalej dielektrycznej osrodka w ktorym znajduja sie przewody, wiec moze sie zmieniac w duzym zakresie.
Mniej wiecej dla powietrza jest zblizona do c.
Ta predkosc zalezna jest od stalej dielektrycznej osrodka w ktorym znajduja sie przewody, wiec moze sie zmieniac w duzym zakresie.
Mniej wiecej dla powietrza jest zblizona do c.
Nawet gdyby było to 0.7c to i tak jest wystarczająco dużo aby kilku(nasto) metrowe kabelki nie wprowadzały zauważalnych przesunięć w zakresie akustycznym. I o to nam tu chyba chodzi 
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...
No tak, ale ta swiadomosc ze tak powoli... To jakies 100 km/s wolniej niz mogloby byc!
100 tys km/s