Przy tej okazji zrodziła się też we mnie następująca kwestia:
Istnieje taka "zasada odwrotności" która polega na tym,że podczas pracy z monitorami o słabym przetwarzaniu niskich czestosci (np. msp5), łatwo jest przewalić tę część pasma, jak i przy nadmiarze góry,łatwo o temperowanie tych czestotliwosci podczas miksu, co w konsekwencji prowadzi do kiepskich wyników pracy nad materiałem dzwiekowym.
Duzo piszecie na forum np.o Adamach i super selektywnej górze pasma tych monitorów,czy więc nie zdarza się Wam ustawić tak dźwięk że podczas nagrania jesteście zadowoleni za na sprzecie konsumenckim brakuje tej selektywności.Czay tzw. wolny bas w głośnikach o dużej średnicy (konstrukcje dwudrożne, które dzielą środek z dołem) nie spowoduje ze będę tak dobierał i ustawiał dźwięk, że w konsekwencji uzyskam bardzo wyraźny i szybki bas? Czy i które modele są na tyle uniwersalne że nadają się jednocześnie i do techno/electro jak i muzyki klasycznej. Oczywiście chętnie bym posłuchał wielu różnych modeli monitorów w akcji,i sam zdobył rozeznanie ale w naszych warunkach handlowych jest to strasznie trudne (czyt. niemożliwe)

Pozdrawiami dzieki za wszystkie podpowiedzi.
Ps. A może macie informacje co używa się w słynnych studiach nagrań na świecie,to też byłaby
rekomendacja.Ja nie znam znanych miejsc, może jest jakieś zestawienie??