Linkowanie dwóch aplikacji VST - wyzwanie?
Linkowanie dwóch aplikacji VST - wyzwanie?
Proszę o podpowiedź w następującym temacie: Czy można sygnał audio z sumy miksera sekwensera VST, np. Cubase SX (czyli to co słyszymy w głośnikach), przekierować programowo do drugiej aplikacji (tu konkretnie do hosta VST zawierającego korektor), uruchomionej w tym samym komputerze, tam dalej obrabiać , i dopiero stamtąd podawać na wyjście karty dźwiękowej ? Szukałem coś w temacie typu Rewire, VST link, itp, ale nie znalazłem rozwiązania. Potrzebuję takiej konfiguracji do specyficznego zastosowania; aby wtyczkę VST użyć w drugim oddzielnym hoście VST. Czy to w ogóle możliwe ? Jeśli tak, to co wtedy z latencją; czy jest ona sumą opóźnień obu aplikacji ? Z góry wszystkim dziękuję za pomoc.
technologie ..
Re: Linkowanie dwóch aplikacji VST - wyzwanie?
Też ostatnio próbowałem zrobić coś podobnego... Nie wyszło, lecz nie twierdzę, że się nie da... Ciekawa sprawa. Podejrzewam, że bez synchronizacji tych dwóch programów się nie obejdzie...

Trochę podejrzewam, że w przypadku niektórych kart jest to całkiem proste...np.EMU...wystarczy tylko odpowiednio "sendy" ustawić....ale tylko podejrzewam.....inne karty o bogatszym routingu tez powinny to umieć...
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
Musisz napisac co tak naprawde chcesz osiagnac i przy pomocy ktorych dokladne programow, bo moze nieswiadomie usilujesz zlapac sie prawa reka za lewe ucho.
Przy laczeniu sekwenserow programowych na tym samym komputerze najlepiej sprawdza sie ReWire. Od razu masz wtedy rozwiazana kwestie synchronizacji, a latencje mozesz probowac skompensowac. Tyle, ze akurat nie jestem pewien czy taki Cubase SX moze dzialac jako klient (slave) ReWire.
Jesli oba sekwensery moga dzialac jako instrumenty VST (Cubase nie moze) to prosciej jest wstawic na sumie w insert ta druga aplikacje. Mozesz tez z Cubase'a wyrenderowac plik audio a nastepnie obrabiac go w drugim programie.
Mozesz tez probowac routowac sygnaly z karty, ale dla dwoch uruchomionych aplikacji musisz miec karte, ktora ma sterowniki ASIO multiclient.
Hubi
Przy laczeniu sekwenserow programowych na tym samym komputerze najlepiej sprawdza sie ReWire. Od razu masz wtedy rozwiazana kwestie synchronizacji, a latencje mozesz probowac skompensowac. Tyle, ze akurat nie jestem pewien czy taki Cubase SX moze dzialac jako klient (slave) ReWire.
Jesli oba sekwensery moga dzialac jako instrumenty VST (Cubase nie moze) to prosciej jest wstawic na sumie w insert ta druga aplikacje. Mozesz tez z Cubase'a wyrenderowac plik audio a nastepnie obrabiac go w drugim programie.
Mozesz tez probowac routowac sygnaly z karty, ale dla dwoch uruchomionych aplikacji musisz miec karte, ktora ma sterowniki ASIO multiclient.
Hubi
Potrzebuję czasem zmienić hurtowo korekcję utworów odtwarzanych z Cubase SX3, i chciałbym to zrobić programowym korektorem. Inaczej musiałbym w każdym utworze, przed jego otworzeniem, zmieniać korekcję z osobna.Czy jest na to sposób i czy łączenie dwóch apllikacji sumuje latencję. Najbardziej realne, jak widzę, jest przekierowanie sygnałów matrycą interfejsu dźwiękowego, ale wtedy latencja na pewno wzrasta. Coś około tego tematu widzę w Rewire2 i V-stack, ale nie mogę tego pojąć..
technologie ..
zmienić hurtowo korekcję utworów odtwarzanych z Cubase SX3, i chciałbym to zrobić programowym korektorem. Inaczej musiałbym w każdym utworze, przed jego otworzeniem, zmieniać korekcję z osobna.
Przed "otworzeniem"? Masz na mysli odtworzenie czy otwarcie? A dlaczego nie mozesz na masterze zapiac jednego dodatkowego korektora?
Przed "otworzeniem"? Masz na mysli odtworzenie czy otwarcie? A dlaczego nie mozesz na masterze zapiac jednego dodatkowego korektora?
Wczytuję projekt (utwór) i odtwarzam go. Jeśli zrobię korekcję na Master w projektach i potem potrzebuję ich kilkanaście jeden po drugim odtwarzać, ale już z inną korekcją, to musiałbym zmienić ją wcześniej w każdym z osobna zapisać. Lub zmieniać każdorazowo po wczytaniu, przed odworzeniem utworu. A ponieważ nie widzę tu w Cubase jakiegoś globalnego miksera, ponad wczytanymi projektami, z tego wniosek żeby szukać rozwiązania na zewnątrz Cubase. I pytanie właśnie jak to zrobić, nie stosując zewnętrznego, sprzętowego korektora ?
technologie ..
...szukać rozwiązania na zewnątrz Cubase. I pytanie właśnie jak to zrobić, nie stosując zewnętrznego, sprzętowego korektora ?...
1. Najlepiej zgrać kawałki i otworzyć je w nowej sesji, wszystkie traki przekierować na busa, gdzie będzie zapięty Twój ulubiony korektor.
lub
2. Nałozyć korektor (jeśli nie chodzi Ci o jakiś specyficzny) w mikserze karty, jesli ona to umozliwia.
lub
3. Kombinacje z łączeniem programów. Ja tego nigdy nie (z)robiłem
1. Najlepiej zgrać kawałki i otworzyć je w nowej sesji, wszystkie traki przekierować na busa, gdzie będzie zapięty Twój ulubiony korektor.
lub
2. Nałozyć korektor (jeśli nie chodzi Ci o jakiś specyficzny) w mikserze karty, jesli ona to umozliwia.
lub
3. Kombinacje z łączeniem programów. Ja tego nigdy nie (z)robiłem

a Rewire?
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
Jeśli zrobię korekcję na Master w projektach i potem potrzebuję ich kilkanaście jeden po drugim odtwarzać, ale już z inną korekcją, to musiałbym zmienić ją wcześniej w każdym z osobna zapisać. Lub zmieniać każdorazowo po wczytaniu, przed odworzeniem utworu. A ponieważ nie widzę tu w Cubase jakiegoś globalnego miksera...
Ale wszystkie inserty na masterze masz zajete? Ostatni osmy tez? Co za problem dodac jeden korektor, zapisac jego preset i w kazdej sesji go wywolywac? Na moje oko to jakies 5-7 sekund jak sie ktos nie spieszy...
Ale wszystkie inserty na masterze masz zajete? Ostatni osmy tez? Co za problem dodac jeden korektor, zapisac jego preset i w kazdej sesji go wywolywac? Na moje oko to jakies 5-7 sekund jak sie ktos nie spieszy...