Rejestracja materiału - podstawy i podstawowe problemy

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Yayaya

Rejestracja materiału - podstawy i podstawowe problemy

Post autor: Yayaya » środa 18 paź 2006, 11:05

1) Z reguły nagrywając jakąś ścieżkę audio (szczególnie perkusję), to wpierw programuję ją w midi (tzn. w piano roll narysuję np pętlę hihatu niemożliwą normalnie do zagrania, np 64-órki), a potem nagrywam ją w audio dając midi out na wyjścia Audigy (aux2 L i R, małe chinche (RCA?) ), które są podłączone z S80. W ten sposób pętla nagrywa się "sama". Z początku irytowało mnie, że w całkiem rozbudowanym projekcie nagrywanie bywało uciążliwe - przykładowa partia hihatu była zgrywana nierówno! komp się po prostu dławił :/ Wydawało mi sie, że poradziłem sobie z tym, niedawno jednak jak analizowałem nagrany bas czy stopę, to okazało się, że nie są one idealnie równo, jak być powinny! wydaje się to (chyba?) szczególnie ważne jeśli chodzi o bas i stopę, bo one przecież szczególnie są uciążliwe w miksowaniu, ponadto nadają rytm i powinno (chyba?) wszystko chodzić tu jak w zegarku. Dodam, że jest to praktycznie nie wyczuwalne i widoczne przy sporym powiększeniu (choć może jakbym zapodał jakieś hardkorowe 64-órki, to by się zaczęło...), jednak samo nierówne zgrywanie materiału występuje - czasem jest to minimalne opóźnienie.
Może bagatelizuję problem i nie ma się czym przejmować? Jeśli ma to duży wpływ na miks i generalnie brzmienie, to co za tym stoi szczególnie? (audigy platinum ex, p4 1,7 ghz, 512 ram, 2 dyski: 160 GB(7200 obr/s) - system, muzyka itp; 80 GB(7200 obr/s) - generalnie projekty w Cubase z audio plus oprogramowanie muzyczne plus małe archiwum danych (ale nie używane, po prostu sobie jest) ). Czy powinienem w jakiś szczególny sposób podpiąć dyski, czy w jakiś inny sposób polepszyć ich wydajność, czy może problem jest w czymś innym? może inne sterowniki ASIO?

2) tu się pojawia inny problem. dotychczas korzystałem z asio ful duplex, zamiast creative asio. oznacza to latencję nawet rzędu 100 ms. <ściana>. Czy cała filozofia, to problem ze zbyt dużą latencją? asio creative'a wymaga 48 KHZ, co wprawdzie da się zrobić konwertując pliki, ale sam Cubase zachowuje się dziwnie: jeśli jakiś fragment materiału audio powinien się zacząć np od 10 taktu, to zaczyna on być grany np od 8-go taktu i kończony jest odpowiednio wcześniej. strasznie jest to irytujące i utrudnia pracę, szczególnie jak nie wiadomo, kiedy dany instrument zacznie grać! gdzie leży problem? :|

3) może to śmieszne, ale do tej pory jakoś nie rozkminiłem tego: czasem (nie zawsze!) podczas nagrywania materiału obraz tworzony na żywo (swoją drogą ponoć dobry patent, to wyłączenie tworzenia obrazu na żywo, co ma odciążyć kompa...) jest w "dobrej" głośności, ale po naciśnięciu stop jest on automatycznie obniżany o ileś decybeli, co oczywiście słychać. czemu tak się dzieje?(powtarzam, nie zawsze) W ostatnim projekcie po prostu normalizowałem zgrany materiał i było niby dobrze, ale jeśli w sygnale są jakieś niedobre składowe czy zakłócenia(???), to normalizacja nie wzmocni ich tylko? (i ponownie - nie wpłynie źle na jakość nagrania?) ustawienia miksera w systemie mam takie same dla odsłuchu jak i dla nagrywania (wyjście aux2) - np 91%, ale w sumie to arbitralnie sobie dobrałem taki poziom, żeby nie było przesterów (clipping?), ale potem jak nagrywam materiał i w mikserze w Cubase mam poziom sygnału wejściowego, to i tak steruję potencjometrem w syntezatorze, żeby możliwe jak najbliżej 0 db było z małym marginesem (niektóre instrumenty daję na maksa, inne mniej). jak znaleźć kompromis i rozwiązanie, by materiał był naj najlepszy i nie poddany jakimś dziwnym przyciszeniom? kartę mam już od dawna (4 lata?) i teraz napewno można kupić lepszą i to taniej. (Juli@?) ale czy to problem karty?

proszę i z góry dziękuję za wszelkie wskazówki

Awatar użytkownika
Yayaya

Re: Rejestracja materiału - podstawy i podstawowe problemy

Post autor: Yayaya » środa 18 paź 2006, 11:11

małe sprecyzowanie co do "ustawienia miksera w systemie mam takie same dla odsłuchu jak i dla nagrywania". w mikserze creative'a ustawiony mam po prostu ten sam poziom głośności dla nagrywania na aux2 jak i dla słuchania z aux2.

Leff

Post autor: Leff » środa 18 paź 2006, 11:28

Heloł.
Zdecydowanie wyłącz rysowanie wava na żywo. W moim Cubase wprowadza to dziwne opóźnienie, rozwleka materiał w czasie - początek jest ok, a później przesuwa materiał na linni czasu a jakąś stałą wartość w "prawo". Jest to widoczne szczególnie na długich plikach - im dłuższy, tym bardziej. Zrób eksperyment : nagraj na ścieżkę audio kilkuminutowy utwór z włączoną opcją rysowania w realtime, wyłącz nagrywanie dokładnie wraz z końcem utworu i odsłuchaj końcówkę. U mnie jest ona ucięta, materiał nie jest nagrany do końca, a początek jest ok... Problem ten nie występuje, gdy wyłączysz rysowanie. Ponadto proponuję Ci zmienić Audigy na np M-audio Audiophile 24/96, którą kupisz za bardzo nieduże pieniądze, a będziesz mieć dużo lepsze przetworniki, bardzo stabilne stery i spokojną, bezproblemową pracę w 24/44,1
Pozdrawiam - Leff
Leff - Szczecin

Leff

Post autor: Leff » środa 18 paź 2006, 11:31

errata:
początek jest ok, a później przesuwa materiał na linni czasu o jakąś stałą wartość w "prawo".
Pozdrawiam - Leff...
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » środa 18 paź 2006, 15:05

Ale nakręciłeś chłopie (Yayaya). Robisz wiele rzeczy niepotrzebnie, bo nie wiesz, że można inaczej. Na moje oko ominąłeś przyswojenie podstaw i od razu chciałeś robić "duże rzeczy". Cofnij się trochę, przeczytaj FAQ, forum i inne różne tematy z tej dziedziny. Inaczej baaarzdzo ciężko będzie Ci pomóc. Powodzenia...

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » środa 18 paź 2006, 17:47

postaram sie w skrocie, choc nigdy mi to nie wychodzi ;)

@Leff: dzieki za rade. poeksperymentuje i zobacze, jakie beda efekty.

@Groch: rzeczywiscie sporo namieszalem, wynika to pewnie troche z braku specjalistycznego slownictwa. jestem osoba, ktora raczej uczy sie sama czegos niz czyta po kolei instrukcje itp. jednakze podstawy o ktorych mowisz znam lepiej lub ciut gorzej. wbrew pozorom mam klikuletnia praktyke w tworzeniu muzyki (choc wcale nie bujna - jestem wyznawca zasady "idz na jakosc, nie ilosc")... ale to nie mialo byc o mnie.
patent jest taki: chce uzyskac jak najlepsza jakosc nagrania, jak kazdy. dluzsze dociekanie i dluga lektura sprowadzila mnie z poziomu pseudo "masteringu", potem miksu, ktore jednakze nic nie dawaly,az do samego nagrywania zrodla. prawdopodobnie zlekcewazylem wlasnie ten etap. oczywiscie "system jest tak dobry, jak dobre jest jego najgorsze ogniwo". karte mam nie za super, to okee. jednakze, jesli to mozliwe, chcialbym poki co sprobowac bez zmiany karty. i tu wlasnie pojawiaja sie dziwne zachowanie nagrywanego materialu. raz, ze nagrywany material ma tendencje do minimalnych opoznien w czasie (nieregularnych i tu jest ból!). dwa, ze, jak pisalem, dzwieki po nagraniu sa automatycznie wyciszane i graja znacznie ciszej niz z poziomiu syntezatora. w jaki sposob to skorygowac i czy to moze rozwiazac moj problem?

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » środa 18 paź 2006, 18:54

http://www.eis.com.pl/

prawdopodobnie jest to rozwiazanie do tajemniczych przesuniec. pozostaje jeszcze problem sciszania materialu po nagraniu...

WG

Post autor: WG » środa 18 paź 2006, 21:53

UuuAaa. A to niezły numer z tym rysowaniem.

U mnie zawsze jest włączony.
No ja tego jakoś nie doświadczyłem bo może moje "robótki" są góra 5 minut ale ciekawe, trzaby to sprawdzić na dłuższym materiale pewnie.
Ale coś mi się widzi, że to jest odosobniony przypadek - możliwe, że konflikt grafiki z dźwiękiem.

PS. A jaka wersja Cubase i jak długi materiał musiałby być ?

Leff

Post autor: Leff » środa 18 paź 2006, 22:04

PS. A jaka wersja Cubase i jak długi materiał musiałby być ?...
To akurat jest Cubase LE dołączony do Firepoda. Konfliktu grafiki z Firepodem chyba nie ma, sprawdzałem kompatybilność na stronach Presonusa, z moim Radeonem powinien działać ok. Zadnych innych złych objawów nie ma. A plik nie musi być bardzo długi, dwie, trzy minutki wystarczą. Ale im dłużej nagrywasz, tym więcej obcina...
Pozdrówka - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » wtorek 24 paź 2006, 16:59

zapytam sie jeszcze raz o glosnosc materialu.
sluchawki mam podpiete bezposrednio do karty, wiec to, co slysze "przeszlo" juz przez karte, nie jest to sygnal bezposrednio z syntezatowa. dlaczego wiec (w mikserze Creative'a mam ustawiony poziom nagrywania jak i odsluchiwania z tego wyjscia taki sam) nagrany material jest cichszy od tego sluchanego przed nagraniem?

ponadto czy jeszcze komus w taki dziwny sposob dzialal Cubase po wlaczeniu sterownikow Creatice ASIO?

ODPOWIEDZ